Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/plasticno-je-fantasticno

Marketing

Vreće su za smeće


Najava događaja



Sutra na 1. programu Hrvatske televizije u 20:02 sati možemo pogledati američki dokumentarni film "Vreće su za smeće" odnosno u originalu "Bag it"


HTV na svojim web stranicama najavljuje ovaj dokumentarac sljedećim riječima:

Ova filmska priča prati Jeba Bernera, prosječnog Amerikanca, koji, doduše, nije radikalni borac za zaštitu okoliša, nije od onih koji grle drveće, ali se zakleo da će prestati koristiti plastične vrećice. U razmišljanjima o svim vrstama plastike ova ga jednostavna odluka vodi na put oko svijeta, s ciljem da razotkrije složenosti našega plastikom zaluđenog svijeta. Kad to putovanje poprimi osobni pečat, Jeb uvidi koliko smo ogrezli u ludilu za plastikom, ali i kako bi se to moglo promijeniti. I to odmah, smjesta!

Film preispituje koliko se u našem društvu plastika rabi i zlorabi. Filmska ekipa bavi se svim aspektima plastike u našem društvu: mentalitetom bacanja, kulturom lagodna života, pretjeranom potrošnjom nepotrebnih, jednokratnih proizvoda i ambalaže - stvari kojima se poslužimo samo jedanput, a onda bez razmišljanja odbacujemo. A kamo to? Na odlagališta smeća, u već prepune rijeke, na otoke smeća u oceanima pa čak i u svoja otrovima prožeta tijela. Na svome zadatku prikupljanja podataka Jeb putuje diljem svijeta, i ne znajući da nakon svoje jednostavne odluke na plastiku više nikad neće gledati istim očima!

Jebove spoznaje su šokantne:
• Prosječni Amerikanac iskoristi 500 plastičnih vrećica godišnje, i to za prosječnih 12 minuta korištenja prije bacanja.
• Dva milijuna plastičnih boca se u Americi koristi svakih pet minuta. Reciklira se manje od 25% te količine.
• Prosječni Amerikanac godišnje proizvede 365 kilograma ambalažnog otpada, kao svoj doprinos za odlagališta otpada.
• Godišnje u oceanima završi 7.000 tona smeća.
• Plutajući otok plastike i ostalog naplavnog otpada koji se u vrtlogu kreće u području sjevernog Tihog oceana dvaput je veći od površine Teksasa.
• Plastika sliči na plankton, hranu za ribe, a sada u nekim dijelovima oceana ima 40 puta više plastike negoli planktona. Na taj način plastika ulazi u naš prehrambeni lanac.
• Procjenjuje se da godišnje 100.000 morskih sisavaca i ptica ugiba zbog gutanja plastičnog otpada ili zapletanja u plastiku.
• Plastične vrećice izrađene su od fosilnih goriva kao što su nafta i prirodni plin, koji su neobnovljivi izvori energije.
• Sjedinjene Države nekoć su bile najveći izvoznik nafte na svijetu. Danas su najveći uvoznik.
• Nakon uvođenja poreza na plastične vrećice za jednokratnu uporabu, u Irskoj se njihova potrošnja smanjila za 90%.
• Kina je 2008. zabranila ultra tanke plastične vrećice. U prvoj godini ove prakse zabilježeno je smanjenje potrošnje od 40 milijuna vrećica.



Pozivam sve čitatelje ovog bloga da odvoje sat vremena i pogledaju ovaj dokumentarac. Prema najavi očekujem da će biti zanimljiv, ali zasnovan na krivim postavkama. Eto, molim Vas da ga pogledate, a sutra možemo svi zajedno prokomentirati.




Post je objavljen 19.01.2016. u 20:33 sati.