Nedjeljom se "Politika" kupuje najviše zbog nedjeljnog dodatka "Magazin"
u kojem se objavljuju zanimljivosti i izbor najboljih recepata. Svatko čiji recept se objavi,
siguran je da će ga praviti stotine ljudi. Do sada su mi recepte objavljivali pet puta. Drago
mi je što su ovog puta stavili fotorecept pužića od mesa, jer znam da će obogatiti mnoge
kuhinje.
Slika jeste pola recepta...
A za one koji su propustili recept na blogu,
a ovo im je presitno na čitanje, evo i podsjetnika:
Pužići s mesom
U 500 ml mlakog mlijeka sipajte 3 ravne kašike šećera i jedno pakovanje kvasca. Ostavite
da nadođe na toplom petnaestak minuta. U 1100 g brašna sipajte 2 ravne kašičice soli
i 150 g ulja, pa nadošli kvasac. Umijesite tvrđe tijesto, pa ostavite na toplom da nadođe
1-1,5 sat. Ako nemate specijalnu dasku za miješenje, preko stola razvijte prijanjajuću
foliju (nakon rada se samo pokupi i lako se čisti). Tijesto podijelite na 24 dijela i svaki
razvaljajte u oval, pa duž elipse stavite nadjev. Umotajte kao palačinku i urolajte spiralu.
Slažite u mašću namazana dva pleha od rerne. Premažite slanim jajetom i ostavite
još da porastu petnaestak minuta. Pecite na 200 stupnjeva 20 minuta.
Nadjev: Na dvije sjeckane kapule propržite 600 g mljevenog mesa, dodajte vegetu, biber,
alevu papriku i origano.
Pužići su idealni za putovanja, zamrznete ih, ponesete zamrznute i nakon 2-3 sata
jedete kao da su sada pečeni