Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nachtfresser

Marketing

Nepoželjno #unerwünscht

Jučer je poznata njemačka feministica i bivša mi bliska piratska politička kolegica Anke Domscheit Berg uzburkala twitterske vode hashtagom "unerwünscht". Naime ne samo prosječno njemačko građanstvo nego i aktivna feministička scena zdrmani su i blago šokirani događajima na Silvestrovo na željezničkom kolodvoru u Kölnu i prostoru ispred katedrale. Prolaznice i radoznalke su, sad ispada masovno, bile ne samo orobljene nego i seksualno napastvovane od organiziranih grupa pripitih građana tamnije puti. Prvo je išla akcija "ausnahmslos" (bez iznimke) s osnovnim porukama da ne uvijek znači ne i da je bez iznimke nedopustiv pokušaj bilo kakvog muškoženskog tjelesnog kontakta bez izričite dozvole od strane žene. Akciju su podržale mnoge poznate osobe, i meni je ponuđena na potpis od strane berlinskih prijateljica, podržao sam stav jedne od njih da žena može i gola proći kolodvorom da to nije nikakav razlog da bi je itko smio dodirnuti ali potpisao nisam. Druga skupina onih koji su prosvjedovali protiv starogodišnjih događanja je izazvala veću pažnju javnosti jer su bili agresivniji, na ulici i bijes su uperili na sve tražitelje azila i naglašavali su sramotan odnos prema žena koji potiče iz njihovih primitivnih kultura.
To je valjda potaklo A.D.B. na jučerašnju prilično nespretnu iako brojem reakcija na twitteru relativno uspjelu akciju. Želeći valjda potpuno relativizirati stvari A.D.B. je iznijela tezu da se i europski muškarci sramotno odnose prema ženama te pozvala žene da pod hashtagom "#unerwünscht" iznesu svoja iskustva kad su bez svoje želje suočene s pokazivanjem muškog spolovila na javnim površinama. Velika većina žena koja je spremno iznijela svoja iskustva imala je znatno više od jednog takvog iskustva, a mlađe cure su to navele kao raširenu pojavu i na internetu. Naravno uslijedile su i negativne reakcije prema ovoj akciji, kao skretanju pozornosti s ozbiljnih problema koje Njemačka ima s dijelom zbilja problematičnih tražitelja azila, a jedna terapeutkinja je navela da oko četiri posto muškaraca ima problem s egzibicionizmom, te da je čudi, da izgleda feministice više vide preko maila fotki muških spolovila nego ona koja se godinama profesionalno bavi tim problemom.
Od A.D.B. sam kao i ostali muškarci koji su izrazili interes za praćenje akcije dobio pitanje, jesam li iznenađen kad eto na twitteru vidim raširenost te pojave, nisam odgovorio, malo me zbunjuju "moje cure", čini mi se da se i one poput odavno i mene, nespretno odnose s izazovima ovog jako čudnog vremena.

p.s.
Evo iskoristit ću priliku ubaciti fotku s glavne gradske plaže van sezone snimljenu prije pet godina, druga je nova.Post je objavljen 17.01.2016. u 21:22 sati.