Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

PROGRAM INTERREG ITALIJA -HRVATSKA


33 REGIJE I OSAM ŽUPANIJA

Prema informacijama objavljenim na web stranici Europske komisije u RH Komisija je 15.12. 2015. donijela prvi program Interreg V-A Italija-Hrvatska” koji obuhvaća 33 regije i pokrajine i osam županija prekogranične suradnje između Italije i Hrvatske u vrijednosti od 236 890 849 eura
Tim će se sredstvima pomoći objema zemljama da oslobode svoj potencijal za „plavi rast“ ulaganjem u istraživanja i inovacije u sektorima plavoga gospodarstva te da poboljšaju zajedničko praćenje klimatskih promjena i sprečavanje prirodnih katastrofa.
Povjerenica za regionalnu politiku Corina Creu izjavila je tom prilikom da će ovim programom aktivno pridonijeti boljitku jadranske regije tako što će pomoći objema zemljama da iskoriste svoje morske i pomorske resurse. Prekograničnim partnerstvom potaknut će se i razvoj ekološki odgovornog turizma u regiji.
U okviru programa pomoći će se razvoju pomorskog prometa kako bi turizam postao održiviji te kako bi se posjetitelji prostorno bolje rasporedili po regiji.
Program „Interreg V-A Italija-Hrvatska” obuhvaća 33 regije i pokrajine u Italiji: Teramo, Pescara, Chieti, Campobasso, Brindisi, Lecce, Foggia, Bari, Barletta-Andria-Trani, Venecija, Padova, Rovigo, Pordenone, Udine, Gorizia, Trst, Ferrara, Ravenna, Forlě-Cesena, Rimini, Pesaro e Urbino, Ancona, Macerata, Ascoli Piceno, Fermo, dok je u Hrvatskoj je u tom programu 8 županija: Primorsko-goranska županija, Ličko-senjska županija, Zadarska županija, Šibensko-kninska županija, Splitsko-dalmatinska županija, Istarska županija, Dubrovačko-neretvanska županija, Karlovačka županija.

Program će biti usredotočen na pet sljedećih prioriteta 1. Plave inovacije 2. Sigurnost i otpornost
3. Ekološko i kulturno nasljeđe 4. Pomorski promet 5. Tehnička pomoć

Ukupni proračun programa suradnje: 236 890 849 EUR
Ukupni doprinos EU-a EFRR a ( Europski fond za regionalni razvoj) je 201 357 220 eura.



Image and video hosting by TinyPic
Novigrad
MAKROREGIONALNI CILJEVI

Budući da je područje obuhvaćeno programom također dio jadransko-jonske regije, ciljevi programa u skladu su s makroregionalnim ciljevima Strategije EU-a za jadransku i jonsku regiju (EUSAIR). Konkretnije govoreći, programom će se potaknuti gospodarski rast u prekograničnim talijanskim i hrvatskim regijama nadograđujući četiri stupa EUSAIR-a: plavi rast, povezivanje regije, kvaliteta okoliša i održivi turizam.
Strategija EU-a za jadransku i jonsku regiju (EUSAIR) makroregionalna je strategija koju je donijela Europska komisija i podržalo Europsko vijeće 2014. Strategiju su u suradnji razvili Komisija, zemlje jadransko-jonske regije i dionici kako bi se bolje rješavali zajednički izazovi. Strategijom se nastoji potaknuti koordinacija među svim područjima jadransko-jonske regije. EUSAIR-om je obuhvaćeno osam zemalja: četiri države članice EU-a (Hrvatska, Grčka, Italija, Slovenija) i četiri zemlje koje nisu članice EU-a (Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Srbija).
Upravljačko tijelo je u Regija Veneto, Odjel za međunarodne politike i suradnju, Ured upravljačkog tijela za program prekogranične suradnje Regija Veneto, Odjel za međunarodne politike i suradnju, Ured upravljačkog tijela za program prekogranične suradnje Italija-Hrvatska 2014. – 2020. Kontakt: Silvia Majer, Dorsoduro 3494/A - 30123 Venecija, Italija.
Internetska stranica Interreg V-A Italy- Croatia je u izradi.


Post je objavljen 16.01.2016. u 23:57 sati.