Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/astrosailor22

Marketing

Tajvanska brza kazna

Demokracija ima smisla kad društvo dozrije za nju.

Na arapskom proljeću vidimo što to znači. Dok je društvo nezrelo, i partijski vođe krenu
klati opoziciju, politički ili stvarno, znači da je bolje da imaju kralja, Vođu, Franju ili tako
nekog. U nezrelom društvu niti jedan Ivo nije dovoljan za ozbiljnije uzdrmati korumpiranu vrhušku,
brzo oni kupe koga treba i ponovo se popnu na grbaču naroda.

U nešto zrelijem društvu, nesposoban predjsednik/premijer može ozbiljno potkopati svoju stranku.
Upravo se danas to dogodilo na Tajvanu, mom drugom dragom otoku.

Ma je bio i ostao nekompetentna konjčina (Ma=konj) do kraja, popularnost mu je pred izbore opala na manje od 10%. Njegova partija, koja je inače tvrdom rukom drmala Tajvanom otkad su okupirali taj otok (jer, ne zavaravajmo se, Kuomintang je bio i ostao okupator tamo, kad su došli prvo su pubijali svu lokalnu inteligenciju i postavili vojničke žene za učiteljice u školama i zabranili lokalni jezik), je debelo izgubila današnje izbore. Ne samo što se tiče predjsednika-sada predsjednice-nego i što se tiče parlamenta. To daje nade u eventualnu ozbiljniju promjenu situacije na otoku što se tiče priznanja tajvanskog nacionalnog identiteta. Do sada nije bilo dozvoljeno službeno isticati da je netko Tajvanka ili Tajvanac a ne prije svega Kineskinja ili Kinez.

Evo odnosa snaga danas:


zeleno je dosadašnja opozicija, pro-tajvanska DPP (Democratic Progressive Party), plavo je pro-kineski Kuomintang. Ironično je da su "plava" područja uglavnom (rijetko) naseljena ostacima lokalnih, tajvanskih polinezijskih plemena, ne-kineskog porijekla. Njih je Kuomintang kupio političkim povlasticama i čvrstim držanjem vlasti zadnjih desetljeća (baziranoj na brutalnoj sili), tako da su uglavnom nezainteresirani za nešto daljeg od svog dvorišta, sretni su da su živi. Onih 3% što ih je preostalo, u odnosu na početak 20. stoljeća.

Tajvan je sličan ostalim demokratskim zemljama današnjice i po tome što je stanovništvo podijeljeno popola na dvije političke opcije, i obično se to vidi na podjeli sjever-jug. Tajvan je tako bio podijeljen do danas. Sada je Ma postigao da se ta razlika izbriše. Stigla ga je brza kazna od strane izborne mase.

Predsjednica Tsai ima, mislim, dosta sličnosti s počecima Merkelice u Njemačkoj. Biti će zanimljivo kako će se stvari dalje razvijati, Tajvanci su dali glas za sebe, ne za Kinu. Tamo će biti potrebno još neko vrijeme da se nađe opcija koja bi bila demokratskija-ali i ljudskija-od ovog što imaju sada. Tajvan je važan kao mrkva za političke magarce u Kini. Jedino moraju paziti da ih magare ne...pojede, jer je veliko i jako. Sretno im bilo!


Post je objavljen 16.01.2016. u 18:05 sati.