Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/backpack-ski

Marketing

SEZONA 2015./2016. - Skijaški dan 3 - Lienz, Austrija (14.01.2016.)

Ajde, barem jednom ove zime da me prognoza nije zajebala. Rekli su sunce, bilo sunce. Uz iznimku jedno sat vremena kada su oblaci prekrili sunce i čak se pojavilo difuzno svijetlo. Ali ostatak dana je bio savršen za skijanje. Uz to, i staze su bile savršeno pripremljene. Tvrde, ali ne pretvrde. I bez ijedne ledene plohe. Na internetu su napisali da je jedna žica i par staza zatvoreno i upravo je takvo stanje i bilo na terenu. Zatvoreno jedno sidro, a tih par staza su toliko sporedne da ih uopće nisam ni osjetio.
Bio sam već ranije u Lienzu jedanput. Bilo je to prije sedam ili osam godina. Moja prva ili druga sezona na skijama. Tada još nisam vozio pa sam išao okolo po skijalištima vlakovima i busevima. Sjećam se da sam imao jedan dan u Lienzu pa sam jedan dio dana proveo na Zettersfeldu, a drugi na Hochsteinu. Naime, Lienzer Bergbahnen skijalište se prostire na dva brda iznad Lienza, jedno nasuprot drugoga, a koja nisu međusobno povezana. Ukupno 37 kilometara deklariranih staza - velika većina crvenih, puno manje plavih i najmanje crnih. I tada i danas Lienz me se dojmilo kao jako zgodno i dobro sređeno skijalište, posebice za obitelji, ali i one kojima se skija dan ili dva. Više od toga ovo bi skijalište, pa i bez obzira na dobru pripremljenost staza te širinu i ritmičnosti istih, moglo dosaditi.
Od Hochsteina sam odmah odustao. Nisam htio gubiti danas tamo vrijeme budući da je bila otvorena samo polovica jedne staze zbog nedostatka snijega. Naime, taj dio skijališta starta u gradu na svega 686 metara nadmorske visine, a kako je zima loša, snijega u Lienzu nema pa je tako i na ovom dijelu skijališta isključivo umjetni snijeg i prekrili su na Hochsteinu samo tu jednu stazu. Odnosno polovicu nje.
Na Zettersfeldu je situaciju potpuno drugačija. Za doći na ovaj dio skijališta mora se iz grada uzeti gondola i snijeg se u tragovima počinje pojavljivati tek negdje na pola puta prema gore. Ali zato kada gondola jednom dođe do svoje gornje postaje na 1812 metara nadmorske visine, tu snijega ima u izobilju. Dakako manje nego što bi ga trebalo obično biti u ovo doba godine, ali svejedno više nego dovoljno. Tu je mix crvenih i plavih staza koje servisiraju tri sedežnice (jedna spora i dvije brze) te jedno sidro, koje je bilo izvan pogona. Uz dobro promišljanje rute, tu se može napraviti spust i veći od tri kilometara. S obzirom na dosta snijega nije mi bilo jasno zašto nisu stavili u pogon i tih par ostalih staza, ali kao što sam rekao, nisu mi nedostajale. Ljudi malo do srednje malo. To je dodatni užitak skijanja usred tjedna. Tako da sam mogao pustiti skiju i skijati i u kratkim zavojima i u onim dugima od ruba do ruba staze.
Sve u svemu odlično skijanje danas.
U 14:30 ipak odlučio da je bilo dosta i krenuo prema doma. Napomena: cesta od Lienza do Spittala je prepuna radara i kamera. Lani ih nisam primijetio toliko tako da oprez.
A ja dođem doma i u poštanskom sandučiću pronađem kaznu iz Tirola za prebrzu vožnju kod Matreija od 03.03.2015.!!! Dobro da su je gamad od Austrijanaca poslali deset mjeseci kasnije! Bez ikakve fotografije i cijeli papir skroz na njemačkom pa se ti snađi brate! Za prekoračenje od 13 km/h kazna od 45eur...

Rating današnjeg skijaškog dana: 5/5


UKUPAN BROJ ODSKIJANIH KILOMETARA DANAS - 41.5
UKUPAN BROJ ODSKIJANIH KILOMETARA U SEZONI - 129.6
UKUPAN BROJ PADOVA U SEZONI - 0
NAJVEĆA POSTIGNUTA BRZINA DANAS - 89.9 km/h




Post je objavljen 14.01.2016. u 20:21 sati.