Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/toco1980foto

Marketing

Pozor! Uznemirujući sadržaj!

U medijima se, pogotovo kada se radi o medijskim izvještajima o nekoj nesreći, ponekad koristi upozorenje ili oznaka preko slike na kojoj piše "POZOR! Uznemirujući sadržaj!"

Međutim problem je što se to upozorenje nekad koristi i kada ne treba, odnosno kada ništa stvarno uznemirujućeg nema na slici, ili ga se s druge strane ne koristi onda kada bi to doista bilo potrebno.

Različiti ljudi različito reagiraju na gledanje određenih prizora, neki čim vide i malo krvi padaju u nesvijest, dok neki drugi bez ikakvih problema gledaju i ekstremno nasilne scene s obiljem krvi, i slične morbiden prizore. Naravno, jedna opcija je takve stvari uopće ne objavljivati, no tada se ponekad izgubi sam smisao izvještavanja, ako je slika nosioc vijesti (fotoreportaža), a ne tek puka ilustracija uz tekst.

Kada bi trebalo treba koristiti tu oznaku, da je slika uznemirujuća?

Onda kada se za objavu koristi necenzurirana slika na kojoj ima elemenata koji nisu ugodni za gledanje. Na primjer, ako slika eksplicitno prikazuje nešto od slijedećeg:

- prizori ekstremnog nasilja (npr. iživljavanje, premlaćivanje ili egzekucije)
- prizori koji sadrže velike količine krvi (npr. kolinje, operacije i slično)
- raskomadana ili unakažena trupla (npr. nakon neke nesreće ili iz ratne zone)
- trupla u nekom stadiju raspadanja (npr. ekshumacije i slično)
- određena medicinska stanja, procesi ili ozlijede (deformacije, tumori i slično)
- ekstremne tjelesne modifikacije (npr. osoba sa gomilom piercinga, tetovaža ili "silikonizirana" do zastrašujućeg izgleda)

Kada ne treba koristiti tu oznaku?

Onda kada se na slici ne vidi ništa od gore navedenih stvari. Štoviše, ako se u objavu kao ilustracija za neki tekst daje cenzurirana fotografija, tj. kada se taj uznemirujući sadržaj "sakrije" zacrnjenjem ili zamućenjem, takvo upozorenje zapravo i nije potrebno jer se doslovno ništa od tog uznemirujućeg sadržaja ne vidi.

Post je objavljen 16.01.2016. u 09:03 sati.