Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/tignarius

Marketing

BIS MARKT

Ovo pišem, odnosno prepisujem, odnosno "lipim" samo da malo "napakostim i napakujem" našem Blogiu
Koji živi u "savršenoj" zemlji.



Bismarck postaje prvi kancelar novog njemačkoga carstva. U vanjskoj politici posvećuje se očuvanju mira između europskih sila Francuske,Austrije, Njemačke i Rusije. Bismarck je vjerovao da središnja pozicija Njemačke u Europi može biti uzrok njenog razaranja u slučaju bilo kojeg rata.
Na unutrašnjem planu bio je zabrinut pojavljivanjem dvaju novih političkih stranaka: Katoličke stranke centra, i Socijaldemokratske stranke Njemačke. Bitka protiv katolicizma koja je započela 1872. godine, pod imenom "Kulturna borba" (Kulturkampf) uglavnom je bila promašaj. Bismarck je napao socijaldemokrate na dvije fronte: socijaldemokratska stranka i njezine organizacije su stavljene izvan zakona, dok je radničkoj klasi dano vrlo napredno zakonodavstvo koje je omogućavalo zdravstveno osiguranje, osiguranje u slučaju nesreće na radu, kao i starosne mirovine.
Na izborima 1890. godine i Katolička stranka centra i socijaldemokrati osvajaju mnogo glasova, a Bismarck daje ostavku na zahtijevanje njemačkoga cara Vilima II., koji je došao na prijestolje 1888. godine. Bismarck je proveo svoje posljednje godine pišući memoare (Gedanken und Erinnerungen; "Razmišljanja i sjećanja"). Umro je u 83. godini života 1898. godine u Fredrihsruhu.


Njemačke majke su još u 17. stoljeću prijetile svojoj nestašnoj djeci i na ovaj način: «Ako ne budeš dobar doći će Hrvat i pojest će te!» - što je spomenuo i August Šenoa u jednoj svojoj zaboravljenoj pjesmi (Klevetnikom Hrvatske): Kad cijelim svijetom išla tužba,/ Na ljudoždere, na barbare... /Ni riječi više! Već ste se dosta/ Nagraktale crne vrane!/ Dogrdila nam vika prosta/ I kleveta vam na sve strane;/ Uzavrila je naša krv,/ Uskipila je naša žuč,/ Gdje potajice ruje crv,/ Gdje himba gasi našu luč,/ Gdje zlobnik svuda baca blata,/ Amanet ružeć nas Hrvata.

Bismarck je jednom prigodom navodno rekao: «Cijeli Balkan ne vrijedi kostiju jednoga pomeranskoga grenadira».



ovo sve sam pokrao po internetu
ima onaj vic:
-sve što imam, sam ukrao
-jedino sam vozačku kupio

Post je objavljen 15.01.2016. u 18:40 sati.