Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/oska

Marketing

"Gradnja vjetrenjača ugrozit će floru i faunu Vlašića"



Postovani posjetioci bloga;
Evo na samome pocetku ove 2016 zelim da vam prenesem ono sto sam nasao u medijima u svezi izgradnje vjetro elektrana na nasem lijepome Vlasicu.Mada nisam dobro upucen u dobre i lose strane ovoga projekta a mada sam diljem Evrope vidio ovakve Vjetrenjace pa bi prepustio da strucnjaci o tome donesu svoje misljenje.
Na samome pocetku ovoga priloga donosim vam pismo od naseg fra Velimira Valjana o Vjetrenjacama.
Mogu samo reci da ako ce samo jedan izvor pitke vode presusiti u nasem kraju onda sam protiv izgradnje vjetrenjaca.

Fra Velimir Valjan
ETIČKO NEOPRAVDANJE VJETRENJAČA NA VLAŠIĆU

Energetsko pitanje ne svodi se samo na znanstveno i tehnološko, ono je vrlo ozbiljno (bio)etičko pitanje. U toj perspektivi, većina sudionika (Udruge i Mjesne zajednice) Okruglog stola, koliko ja shvaćam, svode bioetičko problemi na temeljno pitanje: Mogu li se konkretni oblici energetske opskrbe, dobivenih na eventualnim vjetrenjačama na Vlašiću, etički opravdati?
Riječ je o vrednovanju posljedica koje proizlaze od uporabe tehnika koje iskorištavaju izvore energije koji su na raspolaganju. Posljedice su socijalne i ekonomske naravi, utjecaj na održivo/neodrživi povratak vlašićkih ovčara, utjecaj na turizam, na zdravlje i ambijent itd., kako za sadašnja tako i za buduća pokoljenja. Vrednovanje bi trebale dati sve empirijske znanosti.
U cijelom tom pitanju radi se o jednom ozbiljnom problemu odgovornosti, zbog čega bi se morali izdvojiti, kao kriteriji: Pri kriterij je: kriterij prevencije, koji ide za tim da se: unaprijed zaštiti povratnici iz progonstva koji su našli svoj mir i način održivog povratka baveći se ovčarstvo na vlastitim vlašićkim livadama, a ne bešćutno ih tjerati u nesigurnu i kukavnu budućnost.
Drugi kriterij je kriterij opreznosti. Uporaba ovog kriterija jest jedan dokaz demokratskog sudjelovanja u odlučujućim procesima, jer strahovi i nesigurnosti oko mogućih rizika za zdravlje i za ambijent mogu lako biti instrumentalizirani za demagoške ciljeve. Povratnici se s pravom pitaju: zašto vjetrenjača baš na prostorima preko kojih, od Galice do Devećana, dnevno od svibnja do listopada prolaze tisuće i tisuće ovaca? Kakav je to znak, zašto i to ne kazati, da se vjetrenjače žele napraviti isključivo, ili gotovo isključivo, na parcelama koje su vlasništvo Hrvata-povratnika? Tko stoji iza toga? Zna se da na Vlašiću ima društvene, državne zemlje (Od Šantića preko Kraljice, zašto ne onamo već na parcelama vlasnika)?
Treći kriterij je kriterij odgovornosti odnosno kriterij kauzalnosti, prema kojemu onaj koji uzrokuje štetu mora za nju platiti posljedice. Bušotine su vršene na parcelama bez pristanka vlasništva parcela. Moglo je doći, a jedva su izbjegnute, do neželjenih posljedica. Tko bi u tom slučaju bio odgovoran? Vlasnici su i mnoge zainteresirane Udruge, protivne vjetrenjačama, konačno došle do autora odnosno nositelja projekta gradnje vjetrenjača. Njihova je ne mala odgovornost što će u slučaju ponovnog bušenja ili ne daj Bože gradnje vjetrenjača ne samo naići na velike rizike, već i međusobne svađe koje opet mogu dovesti do neželjenih posljedica.
Princip opreza, kako sam već spomenuo, mora biti povezan s principom demokratskog sudioništva. Ne može se nijekati da postoji kriza povjerenja civilnog društva, jer građani su svjesni pogrešaka koje su u temi zdravlja i sigurnosti počinjene od stane vlasti i nositelja nekih interesnih projekata.
Otud dvostruki zahtjev: prvi se tiče demokratizacije znanstvene ekspertize – uključivanjem manjinskih i drugačijih znanstvenih mišljenja, što proširuje pojam eksperta i omogućava interdisciplinarni pristup; drugi se sastoji u sudioništvu javnosti u odlukama na znanstvenim temeljima, na način da bude nadiđena razlika između znanosti i društva, tako da budu jasna sva prihvaćanja i skrivene nesigurnosti koje se kriju u mišljenjima kako eksperata tako i građana.
Jedno istinsko demokratsko sudioništvo u relevantnim izborima za našu budućnost jest veliki izazov za naše društvo, izazov za političke snage kojima je potrebna nova sposobnost vođenja i komuniciranja kako ne bi ostavile prostora snagama koje, zbog ideoloških i ekonomskih ciljeva, iskorištavaju postojeće strahove kod naroda, bilo također zbog medija koji su veliki posrednici znanja, kako bi se podvrgli iskušenju prezentirati samo međusobno suprotne i konfliktne pozicije, ne informirajući primjereno i ne dajući kriterije za odluke u kojima svi participiraju.
Zaključak
Iznio sam samo jedan razlog protiv izgradnje Vjetrenjača na Vlašiću. Ima i drugih jednako tako jakih razloga protiv, koja donose drugi kako pojedinci iz Udruga tako i stručnjaci.
Prošlog tjedna Općina Travnik je organizirala Okrugli stol o izgradnji Vjetrenjača na Vlašiću. Pozvane su mnoge Udruge i Mjesne zajednice. Na početku rada Okruglog stola obratio se Načelnik Općine Travnik i predstavio predavača, a potom je moderatorica uvela u sam raspored rada rekavši otprilike ovo: Nakon izlaganja stručnjaka o vjetrenjačama, slijedi iznošenje mišljenja ministara u Vladi Općine Travnik, a nakon toga bit će pauza. Tijekom pauze moći će Udruge i predstavnici Mjesnih zajednica postaviti pitanje u pisanom obliku (podastrt nam je papir na kojem treba da upišemo svoje pitanje). Predstavnici Udruga i Mjesnih zajednice pitali su: Zar ne možemo mi svoja mišljenja u pisanom i usmenom obliku izraziti protiv gradnje Vjetrenjača i tako sudjelovati u raspravi. Odgovor je bio: samo prethodno napisana pitanja na koja ćete dobiti odgovor. Kako nismo mogli sudjelovati u raspravi Okruglog stola, svi su predstavnici Udruga i Mjesnih zajednica napustili salu u kojoj je bio organiziran Okrugli stol, uz obrazloženje: mi nismo došli slušati predavanja već izraziti svoje argumentirano protivljenje Vjetrenjačama na Vlašiću.

PLANINARI I ZEMLJOPOSJEDNICI PROTIV VJETRENJACA!!!!!!


Vlada Srednjobosanskog kantona izdala je četiri koncesije za vjetrolektrane na platou Vlašića. Dok planinari protestuju, firma TLG d.o.o. iz Travnika prikuplja potrebnu dokumentaciju, ispitujue zemljište i planira gradnju.

Nadmorska visina 1510 metara i velika brzina vjetra za investitore znače novac.

Na platou Galica se planira izgradnja 60 vjetroelektrana što zahtjeva i dodatnu putnu infrasturukturu. Ovo je privatno zemljište, a ispitivanja se vrše bez dozvola vlasnika.

PROČITAJTE JOŠ
"Gradnja vjetrenjača ugrozit će floru i faunu Vlašića"
Jedan od 86 vlasnika zemljišta koji je potpisao peticiju protiv izgradnje je i Mijo Valjan.

"Dolaze po tuđoj zemlji i hodaju, a da nisu dobili saglasnost. To je ugrožavanje prava vlasništva. Kako može neko doći i planirati ili raspravljati na tuđoj imovini", pita Valjan.

U borbu protiv vjetrenjača upustili su se i planinari. Šest planinarskih durštava sa Vlašića, hoće da sačuvaju nektanutim dom surog orla i vazdušnu banju, te zaštitni znak planine - ovčarstvo, od kojeg živi više od 120 porodica.

"Hoće da unište jedini izvor na 1760 m nadmorske visine. Izvor Drvećani je jedini ovakav na Balkanu. I sve ovce idu na to izvorište jer u krugu od 10 km nema drugog izvora. A sa svakim pomjeranjem stijene taj izvor može nestati", tvrdi Marko Bokulić iz planinarskog društva Paklarske stijene.

Za investitora, firmu TLG Travnik, sve je po zakonu i izgradnja vjetroelektrana je izvjesna. Izrada projektne domuentacije je u rukama firme Bičakčić doo.

"Završena je izrada okolinske dozvole i dobijena je od federalnog Ministarstva okoliša i turizma. TLG ima koncesione ugovore sa Vladom SBK i takođe ima obezbijeđen mijerni stub na ovoj lokaciji", kazao je Edhem Bičačkić iz firme Bičakčić doo.

Iz TLG-a poručuju da turbina vjetroelektrane manje šteti okolini nego putnički automobil. Obećavaju da zvuk vjetrenjače neće biti jači od 50 decibela, što je približna jačina zvuka dozvoljenog u bolnicama.



Vlada Srednjobosanskog kantona izdala je čak četiri koncesije za vjetrolektrane na platou Vlašića, a firma TLG d.o.o. iz Travnika otišla je najdalje u realizaciji svog projekta izgradnje 20 vjetroelektrana na potezu Galica - Devečani.

"Ako se izgrade te vjetroelektrane možemo se pozdraviti s tradicijom ovčarstva na Vlašiću i proizvodnjom sira. Bit će ugroženi i izletnici, planinari, te biljni i životinjski svijet ", rekao je u razgovoru za Andoliju Ilija Valjan.

Vlado Lovrinović, planinar, kaže da se od Galice do Devečana prostire najljepša planinarska transverzala u BiH.

Više o borbi protiv izgradnje vjetroelektrana na Vlašiću pogledajte u videu...

http://ba.n1info.com/a65012/Vijesti/Vijesti/Gradnja-vjetrenjaca-na-Vlasicu.html



Post je objavljen 10.01.2016. u 17:56 sati.