Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

MJERE ZA STABILIZIRANJE PROIZVODNJE SVINJETINE U EU



EUROPSKA KOMISIJA OTVARA PRIVATNE POTPORE ZA POHRANU SVINJETINE
DA BI STABILIZIRALA TRŽIŠTE EU!



Svi u Hrvatskoj znaju da je proizvodnja svinjetine na OPG- ima za tržište uništena, da rasplodnih krmaća gotovo i nema, kao ni tovljenika, OPG -i proizvode tek za vlastitu potrebu za mesom, svinje uzgajaju samo veliki koperativni sustavi, te se svinjetina za potrebe hrvatskog tržišta uvozi. To je jeftinije, nego dozvoliti hrvatskim OPG proizvođaćima da proizvode i izvoze. To je politika hrvatskog ministarstva poljoprivrede!
Zato je ovaj tekst više informativnog sadržaja – kako zajednička poljoprivredna politika EU, koja ima politiku proizvodnje svinjetine, sudjeluje u toj proizvodnji i brizi za tržište.


Image and video hosting by TinyPic


http://ec.europa.eu/agriculture/index_en.htm -ovo je link na kome je priopćenje koje navodim.

Nova pravila za otvaranje privatne potpore za pohranu u svinjetina sektoru stupili su na snagu 4.1.2016.

http://eur-lex.europa.eu/legal-content/en/TXT/?uri=CELEX:32015R2334

http://eur-lex.europa.eu/legal-content/HR/TXT/HTML/?uri=CELEX:32015R2334&from=en Na ovom linku je provedbena uredba Komisije od 14. 12. 2015., na hrvatskom jeziku o otvaranju privatnog skladištenja svinjskog mesa i utvrđivanju iznosa potpore unaprijed

Uredba je usmjerena na ublažavanje pritiska na tržište EU, koje se još uvijek bori s ruskom zabranom uvoza iz veljače 2014. godine, ova mjera osigurava sredstva EU da pomogne pokriti troškove pohranjivanja određene količine prizvoda od svinjetine za razdoblje od 3-5 mjeseci.


Kao što je najavio povjerenik za EU poljoprivredu Phil Hogan u rujnu 2015. godine, u sklopu 500 milijuna eura paketa potpore za poljoprivrednike, ova mjera će također uključivati mast – a što nije ranije pokrivalo privatnu potporu za pohranu - zbog velike količine prethodno izvezene u Rusiju.

Povjerenik Hogan izjavio je 4.1. "Svjestan sam da se svinjogojski sektor suočava s poteškoćama, a cijene su u padu od rujna, pa se nadam da će ova mjera pomoći tržištu."
Potpora za privatno skladištenje je mjera na tržištu u okviru CMO Uredbe 1308/2013 koja kompenzira dio troškova za određeno razdoblje skladištenja.

http://eur-lex.europa.eu/legal-content/HR/TXT/HTML/?uri=CELEX:32013R1308&from=en Na ovom linku je UREDBA (EU) br. 1308/2013 EUROPSKOG PARLAMENTA I VIJEĆA od 17. prosinca 2013. o uspostavljanju zajedničke organizacije tržišta poljoprivrednih proizvoda i stavljanju izvan snage uredbi Vijeća (EEZ) br. 922/72, (EEZ) br. 234/79, (EZ) br. 1037/2001 i (EZ) br. 1234/2007 - na hrvatskom jeziku.
Države članice će obavijestiti dva puta tjedno o količinama dostavljenim u skladište.

NA GRAFOVIMA SE MOŽE VIDJETI SVJETSKA TRGOVINA I PROIZVODNJA SVINJSKOG MESA

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Izvor: Europska komisija

Post je objavljen 10.01.2016. u 07:49 sati.