Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/enhu

Marketing

Crna legenda šume Hrastibor 4

Mjesto na kojem Znanje putuje kroz Vrijeme

Dok su se hidalgo konkuerosi opuštali uz jela i pila koja su im posluživale svećenice Hrama Sunca (acllas), Athumanunh i Tupac Capac nastavili su razgovor u kojem je Tupac Capac objasnio Athumanunhu da Inke štuju svete životinje koje zapravo predstavljaju tri stupnja (tri razine duhovnog svijeta Inka po Athumanunhu). Te svete životinje su kondor, puma i zmija.

Puma je iz druge razine i predstavlja sadašnjost, odnosno ljudski život. (Athumanunh ponekad susreće kod drevnih zapisa i jaguara kao tu svetu životinju, no, puma (planinski lav) je jaguar kod Inka). Prošlost je prva razina i predstavlja podzemlje i smrt, a simbolizira je zmija.

Treća razina je božanska, odnosno duhovna razina naroda Inka i tu najvišu razinu simbolizira Kondor. Sada se razgovoru Athumanunha i Tupac Capaca priključuje simpatični starčić imena Acahuana, a on je iz kaste Amauta. (Amauta znači da je mudar učitelj koji zastupa 'kuću znanja' koja usmenim predajama čuva i prenosi drevna Inka znanja iz područja matematike, znanosti, Quechua jezika, povijesti, medicine, religijske filozofije i kozmološke ideje Zemlje i svemira ...

Acahuana je Athumanunhu objasnio i njegovu zbunjenost oko imena ovoga grada. Naime, Machu Picchu u prijevodu znači 'stari vrh', na kojem je i izgrađen ovaj 'sveti grad kondora' a pravo ime grada je Vilcabamba. Grad se gradi već desetak godina na nadmorskoj visini od 2350 metara i kad bude završen neće se više dograđivati, jer to je grad 'kondora', a ne grad 'jaguara' (puma).

Kada je Acahuana doveo Athumanunha do Hrama Kondora, koji je još uvijek bio u izgradnji, Athumanunh je primijetio da je tijelo (vrat) s glavom kondora zapravo prirodna stijena koju su majstori kamenoklesari precizno uglačali i pretvorili u tijelo kondora.

 photo Kondorov hram MP.jpg

Dakle, Athumanunh je sada vidio sve ključne točke 'svetog grada', Hram Sunca, Hram Kondora, Intihuatanu, buduću Carsku grobnicu, naselje graditelja, poljodjelaca, vidio je palaču visokog svećenika i carske kuće, kuće svećenica Sunca (acllas djevojke), pa mu je preostalo da zamoli Acahuana da ga odvede i do nešto udaljenijeg Hrama Mjeseca što je ovaj rado prihvatio.

Usput, Athumanunh zapita Acahuana: 'Tko je podigao ove temelje i visoke zidove oko grada kojeg sada gradite?' Athumanunhovo pitanje bilo je malo provokativno jer ni danas se još ne raspolaže s točnim podacima kako su te kamene blokove težine i po 50 tona Inke uspjele poslagati na samom hrptu brda. No, stari Acahuana samo na trenutak pogleda Athumanunha i mirno odgovori:'Zar si zaboravio? Virakocha i njegova pratnja, tvoji preci Huaminca, a mi smo se samo kasnije ovamo doselili kako bi završili gradnju.'

Athumanunh u tom trenutku ni slutio nije što ga očekuju na vrhu Huayna Picchu (mladi vrh) sa kojeg će mu Acahuana pokazati grad Vilcabambu za koji je Athumanunh znao da ima obličje kondora, ali ... Athumanunh je kondora do tada gledao naopako, a tu njegovu pogrješnu viziju tek će Acahuana ispraviti točnim i preciznim navođenjem na ključne točke 'izgubljenog grada' ...




Post je objavljen 09.01.2016. u 16:33 sati.