Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/9a3fp

Marketing

Kako nam prodaju svoje smeće

Ne znam kako uopće započeti pisati o nečemu što nadilazi sva negativna očekivanja vezana uz elektroniku koja dolazi sa Dalekog istoka. Ali uvijek postoji gore od goreg...nažalost.
Dakle, radi se o jeftinom kompjuterskom napajaču koji sam htio servisirati, ali nakon otvaranja kutije odustao sam od te ideje.Razlog? Vjerojatno sad pokušavate pretpostaviti - godina proizvodnje, uništena štampana ploča, nedostupni rezervni dijelovi, proboj mrežnog napona na niskonaponsku stranu, loš dizajn - raspored elemenata, itd, itd... Ali, ništa od toga, čak ni pod "itd". Taj napajač je imao jedan elektronički element koji ne možete kupiti niti u jednoj prodavaonici elektroničkog materijala na svijetu! Samo kod proizvođača dotičnog napajača, iako sumnjam da bi vam ga htio prodati, a sumnjam i da biste ga vi željeli kupiti. Taj element je čak bio ispravan i vršio je svoju funkciju. Koja je to funkcija, objasnit ću kasnije.
Vjerojatno ste sad pomislili da je ovo nekakva zaje....... Ali nije. Ozbiljan sam! No, da ga ne frulim previše, otvorio sam napajač i ugledao element za koji sam na prvi pogled pomislio: Ok, sve je standardno, ali gdje su žice od ove prigušnice montirane na poklopcu, a trebale bi biti spojene na ploču. Hm, možda je već bio na popravku pa ih je taj "majstor" odsjekao iz tko zna kojeg razloga, zaključih naivno".
Ispuhao sam prašinu sa ploče i iz ventilatora i počeo tražiti mjesto gdje je bila spojena ta prigušnica, sada, bez žica. Tražio sam i tražio, skinuo ploču iz kutije, okretao, obrtao, ali ništa...Nema. Ali ja točno znam gdje bi trebala biti spojena. Pošto tu nisam našao lemne točke niti ostatke žica koje su morale biti negdje zalemljene, okrenuo sam se poklopcu i famoznoj prigušnici. Skinuo sam je s poklopca i počeo akciju za koju tada nisam ni znao da ću je nazvati " Razotkrivanje prijevare".
Na prvi pogled ta "prigušnica" izgledala je kao prava. Oblik, veličina i težina su odgovarali. Čak je imala i zaštitnu žutu ljepljivu traku oko "namotaja". A gdje su žice? Počeo sam odmatati žutu traku, ali od žica ni traga... Wtf - pomislih. Nakon što sam traku odmotao do kraja imao sam što vidjeti! Pa to uopće nije prigušnica, to je komad betona izliven u kalup oblika prigušnice, a u taj beton je dodano i nešto otpadnog željeza! Dakle, "to" što je bilo tu zaista je vršilo svoju funkciju - dalo je napajaču dodatnu težinu a kupcu osjećaj da povoljno kupuje nešto kvalitetno. Ali dobar, brz i jeftin auto ne postoji.
Pošto je ovo pravi "biser" na koji sam naišao kroz dugogodišnje bavljenje elektronikom, odlučio sam to fotografirati i podijeliti na blogu. Nadam se da je ovo bilo korisno i da će sada svi koji budu kupovali kompjuterski napajač dobro paziti što kupuju. Tako sam i ja pazio, gledao, okretao, zavirivao u unutrašnjost, čitao deklaraciju ( ima li to uopće smisla! ) i kupio jedan koji nije bio među najjeftinijima, a osim toga bio je namjenjen uređaju koji nije zahtijevao vrhunski napajač. Odlučio sam se za toga simpatičnog dalekoistočnjaka. Uslijedilo je novo neugodno iznenađenje, ali o tome u slijedećem blogu.

Na kraju ponovit ću još jednom: Dobar, brz i jeftin auto ne postoji. To bismo svi trebali dobro upamtiti.
I još nešto. Ako ne znate što je dobro, kupite skupo...mada...

Savjet vezan uz ovaj post - ne kupujte komjuterske napajače jeftinije od 300 kn. Sretno prilikom izbora!




Post je objavljen 08.01.2016. u 23:23 sati.