Neki su pitali kako se pravi česnica i što je to. To je fina pogača i može se
praviti na više načina. Evo jednog od njih. Pogača pogodna za sve lijepe prigode.
U 200 ml mlakog mlijeka stavite 1 žličicu šećera, 1 žličicu soli i izmrvljen jedan
svježi kvasac. Ostavite da se podigne na toplom 15 minuta.
U 700 g glatkog bijelog ili polubijelog brašna sipajte 2,5 žličice soli i jedno jaje.
Dodajte kvasac i 100 ml mlake vode. Umijesite meko tijesto. Neka odstoji na
toplom 20 minuta.
Tijesto razvaljajte na pobrašnjavljenoj podlozi na kvadrat
i naribajte trećinu od 250 g maslaca. Tijesto presavijte s
lijeve i desne strane po trećinu prema sredini pa s donje
i gornje. Ostavite tijesto da odmori 10 minuta.
Ponovo razvaljajte tijesto i nastružite još trećinu maslaca.
Savijte ga ponovo i ostavite 10 minuta.
Razvaljajte tijesto, nastružite posljednju trećinu maslaca
i presavijte ga. Ubacite novčić, ako je česnica u pitanju.
Ostavite 20 minuta na toplom i zagrijte pećnicu.
U pouljenu posudu za pečenje stavite pogaču i premažite jednim slanim žumanjkom.
Pecite na 200 stupnjeva 35 minuta. Jedite u slast!
(slika i mijesi Lastavica)
Post je objavljen 06.01.2016. u 06:22 sati.