Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/pozitivnemisli-meditacija-yoga

Marketing

Moj dan...


Pozdrav dragi moji. Ovde ću vam sada ispričati kako ja provodim jedan svoj dan.
Sve što radite, radite onda kada i kako vama odgovara.
Nema određenog ni vremena ni mesta, već samo da je vama lepo, udobno, da vas ispunjava, i da vam pruža mir.

Obično ustajem u 9 ujutru. Ne ustaje mi se ranije zimi, leti je to ranije.
Dakle ustajem u 9h, dok ležim u krevetu zahvaljujem se na svim blagodetima koje imam u životu.
Zatim govorim ili čitam, ili u sebi izgovaram afirmacije za novi dan i dobro jutro.Nakon toga pročitam molitvu koju sam ja odabrala za sebe.

Kada sve ovo završim, ustajem iz kreveta, odlazim u kupatilo sredim se, i onda odlazim u sobu za meditaciju.



Soba za meditaciju mi je opremljena tako da u njoj imam sve što mi je za to potrebno. Jastuk napunjen heljdom, prostirku od sunđera koju sam sama napravila, jedan nizak stolić, gde mi stoji mirisna sveća, mirisni štapići,figurice bude, i par kristala koji meni znače.


Način meditacije mi je sledeći:
Sednem na jastuk od heljde, tako što kleknem i samo se spustim, takoreći sednem na noge. Upalim mirisni štašić i sveću, stavim slušalice i pustim neku finu muziku za meditaciju koja traje 15min. Meditaram svako jutro 15min i pred spavanje 15 min, i često preko dana ako imam vremena još jednom ili više puta, zavisi od vremena. Jutarnja i večernja meditacija mi je obavezna.


Dakle, sednem u položaj kao na slici. Stavim ruke u krilo, desnu ruku stavim u levu i sastavim palčeve. Sveća i mirisni štapići su upaljeni. Stavim slušalice, i počinjem. Prvih 5 min. opuštam se.
Opuštate se tako što se fokusirate na pojedine delove tela, i samim fokus taj deo tela se opušta.
Počinjem od stopala, preko listova, podkolenice,kolena, nadkolenice, karlice, zadnjice, stomaka, grudi, leđa, vrata, šaka, podlaktice, laktova, nadlaktice, ramena, glave, obraza, vilice, čela, i na kraju očiju. Polako se fokusirajte na svaki ovaj deo jedan po jedan, kada se potpuno opustim, počinjem sa brojanjem udaha i izdaha. Udahnem duboko i lagano kroz nos, i zatim polako izdišem takođe kroz nos. Kada izdahnem, kažem JEDAN. Ponovim isto to i kada izdahnem kažem DVA. Brojim tako do deset, a onda krenem opet od jedan. Pošto meditacija treba da bude stanje bez misli, ukoliko počnete da mislite na nešto drugo, počnite opet da brojite od jedan i fokusirajte se na disanje.

Meditiram 15min, i kada se završi meditacija, tj kada mi prestane muzika znam da je prošlo 15min, tada otvorim oči, protrljam dlanove, pređem dlanovima preko lica, kao da se umivam, zatim stavim dlan na dlan kao prilikom molitve i kazem NAMASTE. (o tome ću vam naknadno pisati).
Nakon meditacije, idem u šetnju takođe 15-30min. Dok šetam, uglavnom slušam neku laganu muziku, afirmiram, vizualiziram.

Nakon šetnje, standardne neke obaveze planirane ili neplanirane. U toku dana uvek nađem vremena da učim, čitam, slušam... Uvek nađem vremena da afirmiram i vizualiziram i da radim vođene meditacije. O svemu ovome ću vam još pisati.

NAPOMENA: Bitno je da ne odustajete, ako ne ostvarite svih 15min bez misli. Čak šta više sigurno to nećete uspeti jer se to postiže vežbom. Ne nervirajte se ako u toku meditacije počnu da naviru misli. Samo udahnite, izdahnite i počnite da brojite.

Ako vas bilo šta još zanima pitajte. Rado ću vam odgovoriti.

Toliko za sada. Do sledećeg čitanja, srdačan pozdrav.


Post je objavljen 04.01.2016. u 00:23 sati.