Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/morton1905

Marketing

Papa Leon XIII. Prosvjeta 1893. str. 80.

 photo s081 4762 Pros1893  Leon XIII. - res_zpsm9xq6xkm.jpg

Najčuveniji muž sadašnjosti jest bez dvojbe Papa Leon XIII. Njegovo veliko ime preneseno je daleko preko Apenina i Alpa. Sjaj njegove slave dopro je do najmračnijih predjela zemlje.
Ledeni sjever i cvjetni jug znade, da na uzvišenom prestolju, što ga je u Rimu zasadila Božja ruka, duševno žezlo snažno i moćno drži Leon XIII. Nečini ga velikim baština velike časti. Tiara je sjala na mnogoj glavi, ali glava Leona XIII. podaje sjaj tiari.
Inocent III. najveći je Papa gledom na vanjsku vlast i moć. Leon XIII. najveći je dojakošnji Papa unutarnje snage. Moralni teritorij, što ga je on osvojio neobičnom bistrinom uma i ljuvenim žarom srca dosiže gotovo do svih granica kulturnoga svieta.
To ponajbolje dokazuje jubilarna svečanost Leona XIII. obavljena dne 19. ovoga mjeseca. Cieli sviet bijaše u duhu sjedinjen s Papom. Stanovnici zelenoga otoka pak do široke suhe pustare; bilo da prebivaju u velebnih palačah ili pod prostimi slamnatimi krovovi ; bilo da se odievaju skupocjenim grimizom ili otrcanim radničkim haljincem, - svi su jednako shvatili znamenitost dana i svečanosti, te se složili u izjavi, da je utješljivi čin providnosti, što danas na stolici sv. Petra sjedi veliki starac Leon XIII. Petdesetgodišnjica biskupovanja Leonova imade pravo providnostno značenje. Živimo u vremenu, gdje kulturne države spremaju i bruse oružje za obći pokolj, gdje se je razplamsala vatra narodnostne mržnje ; gdje se carevine i kraljevine, uzprkos himbenim savezom, sve više odtudjuju od prave sloge i ljubavi. Proti toj struji napereno je umno djelovanje Pape Leona XIII. Petnaestgodišnji njegov rad u tom pravcu postigao je upravo sjajne uspjehe. Njegove alokucije, besjede, konstitucije, enciklike posjeduju jaku unutarnju silu i moć, koja je koristno djelovala i uplivala na obćenito primirje, a osobitim načinom na mir i požrtvovnu strpljivost ranjenih duša. Ili zar nisu jake vanjske sile došle do uvjerenja, da s Leonom XIII. treba računati? Zar nije žar srca njegova podpirivao plemenitu iskru samozataje u čuvstvih i srdcih siromaka i radnika, koju je okrutnost mogućnika mal' ne već ugasila?
Svakim svojim javnim djelom dokazuje Leon XIII. jasno i nepobitno, da blagostanje, razvitak i sreća država, obitelji i pojedinaca raste i pada u istom razmjerju, kako se prihvaća ili odbacuje uzvišeni smisao dokazane istine i pravice.
Leon XIII.dokazao je činom, da je pravi nasljednik “kralja mira“, da je namjestnik onoga, koj nije istinu donio i predao samo jednomu narodu, jednoj privilegovanoj pokrajini, kao što neima niti ne smije biti vjere narodnostnoga Pape. U tom se za to s uzhitom djelovanju Leona XIII. mora priznati da ga ono prikazuje "Papom internacionalnim“, Papom svih država i svih naroda na svietu. Leon je učinio Rim Rimom, t. j. duševnim središtem, iz kojega se pretače moralna snaga i jakost u žile svih naroda.
Čuveni abbé Lagrange veli o Leonu XIII: „Sveti Otac prosuo je svjetlo na sva temeljna pitanja, o kojima sve odvisi, koja, krivo shvaćena, bacaju moderni sviet u strašne krize; - na vlast, slobodu, državu, družtvo, takodjer na obitelj, to prvo počelo družtva ; na poredak vremeniti i duhovni; državu, crkvu i njihov odnošaj; a ne propušta ni ono, što se tiče katoličke nabožnosti. I dok ovako razsvjetljuje umove, ljubavju svojom dira duboko u srca. On je ne samo učitelj nego i otac. Rane modernoga družtva on iztražuje, da ih lieči, on im se približuje manje rukom nego srcem, a strogo dokazana načela blago uporavlja .“
Ako je trebalo takova Pape, tu potrebu je najočitije izrazio sav sviet velikim onim sjajem, koji je razvijen priu godom proslave petdesetgodišnjice biskupovanja Pape Leona XIII. Kršćanski sviet mu se divi anekršćanski ga duboko počitaje.
Mi Hrvati imademo posebnih razloga, s kojih valja da poklonstvena ćuvstva odanosti i ljubavi gojimo prema velikomu Papi Leonu XIII. U velikom svojem srcu namjestio je Leo Hrvate u najvruće, središte. - Našim hodočastnikom rekao je on pred pet godina: Ego vos denomino in speciales filios Sanctae Sedis. Ovakova izjava ima u ustih velikoga čovjeka veliko znamenovanje. Znamenitom okružnicom „Grande munus“ dao je on našemu imenu onu javnu čast, koja ga ide u položaju naroda.
Naše pokrajine Istra i Hercegovina zahvalne su mu, što se na njihovih oltarih odpievaju hvalospjevi Bogu velikom na milozvučnom našem jeziku.
Leon XIII. je napokon posvetio osobitu skrb i brigu obćenitoj prosvjeti. Preko 40 njegovih govora ima za predmet promaknuće javne prosvjete. Znamenita .je njegova okružnica «Aeterni Patris» koju bi valjalo pregaocu za prosvjetom na izust naučiti te pravac svojega djelovanja u njezinom smislu urediti.
Neka shvati savkoliki sviet epohaIni položaj, u koj ga stavlja veliko djelovanje velikoga Pape Leona XIII., pak će se onda skladno moći zapjevati s pjesnikom našim Hugom :
U grudih svakom iskra sieva žarka
Duševna to je prosvjeta, sloboda.
Dr. Mato Matina

https://www.flickr.com/photos/morton1905/24062758751/in/dateposted/



Post je objavljen 03.01.2016. u 13:17 sati.