Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/enhu

Marketing

Tajna Teutoburške šume 4

Sumrak bogova Ragnarok

Athumanunh će još dvije svetkovine starih Germana ovdje zapisati. To su 'Disablot' misteriozna svetkovina koja povezuje žive s mrtvima (možda i ovu svetkovinu pamtimo još i danas) i svetkovina 'Alvablot' koja je povezana s vilenjacima. Ove dvije svetkovine provodile su se u velikoj tajnosti svake kuće (ognjišta) starih Germana isključivo u krugovima obitelji bez nazočnosti rođaka, a organizator i provoditelj je gospodarica (gazdarica) kuće. Dakle, žena je kod starih Germana ta koja nastoji očuvati vezu između živih i mrtvih članova obitelji.

Unutarnji pokretač Germanske, ali i ostalih Skandinavskih i Normanskih mitologija, je mitsko drvo (stablo) svijeta nazvano Yggdrasil (Treverden po Athumanunhu). To mitsko drvo na sebi nosi devet svjetova (Niverden po Athumanunhu), a to su svijet bogova (Gudheim po Athumanunhu) u kojem zapravo egzistiraju dva svijeta proizašlih iz dva klana nordijskih bogova.

Svijet ratničkih bogova naziva se Asgard (Asyheim po Athumanunhu) i on pripada bogovima iz klana AS (ASY po Athumanunhu), a drugi svijet pripada klanu VAN (VANY po Athumanunhu) i naziva se Vanenheim (Vnyheim po Athumanunhu). Treći svijet pripada vilenjacima i naziva se Elfheim (Elvyheim po Athumanunhu).

Četvrti svijet je svijet divova (zakletih protivnika bogova po Athumanunhu) i naziva se Yotunheim (Gyaheim po Athumanunhu) dok peti svijet pripada patuljcima (oni su iskovali sve vrijednosti bogovima Asgarda po Athumanunhu) i naziva se Svartalfheim (Dvergyheim po Athumanunhu).

Šesti mitološki svijet, svijet je vječite vatre i naziva se Muspelheim (Branyheim po Athumanuhu. Direktni oponent ovom vatrenom svijetu je sedmi svijet vječitog leda i naziva se Niflheim (Isyheim po Athumanunhu).

Osmo mjesto rezervirano je za strašni podzemni svijet mrtvih nazvan Hel (Helheim po Athumanunhu). Kod ovog svijeta Athumanunh želi skrenuti pozornost da ga ne treba uspoređivati ili poistovjećivati s paklom, jer njegova svrha i cilj su sasvim drugačiji.

Deveti svijet dakako pripada ljudima i naziva se Midgard (Folkyheim po Athumanunhu). Svih ovih devet svijetova međusobno su povezani i postoje mjesta na kojima se lako prelazi iz jednog u drugi.

No, kako je svijet starih Germana (ali i ostalih naroda ledenog Sjevera) zapravo svijet u kojem su hrabrost, moralnost i prezir smrti temeljne vrijednosti društva ovaj svijet zapravo egzistira (balansira) u vrlo osjetljivoj ravnoteži između bogova, ljudi i drugih svijetlih mitoloških bića sa mračnom stranom tamnih mitoloških bića kao što su divovi, orci i druga razna čudovišta i kreature mitologije.

 photo Vamp ili volva ATH.jpg

U prvom trenutku Athumanuh Hastatus, tijekom sraza u mračnoj šumi Teutoburga (Teutonike), pomislio je da se zapravo sudario s tamnom stranom mitskih kreatura, jer nije razumio tko je napao njegovu legiju nakon što su Germani doživjeli poraz. Taj trenutak Athumanunhovog kolebanja zapravo je i spasio Germanke od katastrofe.

Naime, da je Athumanunh u tom trenutku poprimio osobine mitskog pravednika i njegovi legionari borili bi se drugačije. No, Athumanunh je ubrzo raspoznao Valkire, i kćeri Lilithine (sucube i vampirele po Athumanunhu) i shvatio da se protiv njega tuku samo germanske volve, što je on sa smiješkom na usnama popratio mrmljanjem: 'Bellum est bellum belis bellare puellis' (Lijep je rat u kojem ratuješ s lijepim djevojkama – po Athumanunhu).

Iako njegovi tribuni, centurioni, signifieri i dekurioni, ali i legionari nisu shvatili što je spopalo njihovog legatusa koji je zapovjedio uzmak baš u trenutku kada su oni osjetili slast pobjede i pijanstvo osvete, te kada imaju u svojim rukama 'aquila' XIX. legije koji su napokon pronašli i preoteli barbarima, ipak su se disciplinirano stali preslagati i štiteći se uzmicati ...


Post je objavljen 02.01.2016. u 13:12 sati.