Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/disu

Marketing

Pregled najvažnijih zbivanja u 2015. godini

Kako već priliči posljednjim danima dvanaestog mjeseca, u ovom ćemo se članku osvrnuti na prošlu godinu, 2015.
Siječanj: godina je počela Predsjedničkim izborima, u kojima je pobjedu odnijela Kolinda Grabar- Kitarović. Prilikom svog prvog obraćanja javnosti, pozvala je narod da se prestane osvrćati na prošlost, što je bilo bilo je, treba gledati naprijed, u budućnost, prionuti radu i pokrenuti gospodarstvo Hrvatske.
Veljača: je opet obilježena novoizabranom predsjednicom, odnosno, njenom inaguracijom- umjetničkim programom na Trgu svetog Marka, uz brojne uzvanike iz političkog i gospodarskog života Hrvatske ali i svijeta.
Ožujak: najzanimljiviji naslov s internet portala: ˝Francuska u strahu od terorista; prijetnja je trajna, nijedan dan ne prođe bez uzbune.˝
Travanj: započela najambicioznija reforma školstva u Hrvatskoj. Cilj je odabrati najbolje prosvjetare (a ne podobne!) kako bi skupa radili na reformiranju cjelokupnog obrazovanja.
Svibanj: peti mjesec je uglavnom obilježen pregovorima između Vlade i šatordžija (Klemm i Glogoški) u Savskoj. Prvi svibanj su obilježili i veliki prosvjedi radnika (ali i nezaposlenih) diljem svijeta.
Lipanj: iscrtan kukasti križ na travnjaku Poljuda. Grčka kriza; veliki nemiri na ulicama Atene.
Srpanj: počela ULTRA Europe- Festival elektronske glazbe.
Kolovoz: Vojni mimohod ulicama Zagreba u čast 20. obljetnice vojno redarstvene operacije- Oluja.
Rujan: počeo ulazak sirijskih izbjeglica preko Bajakova- najkotroverznija tema godine o kojoj se najviše raspravljalo i govorilo.
Listopad: ruska invazija na ISISovce. Prosvjedi u Podgorici protiv Europske unije.
Studeni: ustavni sud donio odluku o konverziji kredita u švicarcima. Teroristički napadi u Parizu.
Prosinac: ovaj mjesec je definitivno obilježen Parlamentarnim izborima; dvije najveće hrvatske stranke, HDZ i SDP su odnijele podjednak broj mandata, dok se njima priključila i treća stranka, iznenađenje izbora, stranka MOST-a s čak 19 osvojenih mandata. Iako je postojala opasnost kako ćemo u 2016. godinu ući bez mandatara, odnosno onoga tko bi sastavio Vladu, to se ipak nije dogodilo. U Novu godinu ulazimo s Vladom pod paskom koalicije HDZ+MOST.

U konačnici, kada sumiramo sve, protekla godina je bila prilično sadržajna i nadasve zanimljiva. S nadom da će nam iduća biti s većim blagostanjem nego ova na izmaku, bez ratova i stradavanja (ako je to ikako moguće), želimo vam sve najbolje u 2016.!


Post je objavljen 28.12.2015. u 19:51 sati.