Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/spigorovski

Marketing

2015 - INVENTURA




Na kraju smo još jedne kalendarske godine. Ne znam za druge, ali meni je bila dobra. Pače odlična.
Zamislite godišnji pregled u kojem se niti jednom ne spomene HDZ ni SDP.
E to te ja pitam!


SIJEČANJ
Dobio otkaz!
I napokon doživio prosvijetljenje. Bio je to jedan od onih poslova u koje se čovjek uljulja jer ima - sigurnost. Jest da plaća nije bogzna kakva, jest da redovito kasni, jest da se ne nazire nikakva budućnost, ali ima se - sigurnost. Sigurnost je u današnje vrijeme najbitnija. Jest da je plaća potrošena i prije nego je stigla, jest da je većina djelatnika nezadovoljna, ali ima se - sigurnost. Pravi relikt socijalizma. Da sigurnost ahahahaha ... tko te jebe budalo! Za to si glasao kad si birao kapitalizam. Još ovaj naš, čobanski.
U siječnju sam, dakle, shvatio da je to što mnogi od nas zovu 'sigurnost' jedno najobičnije samozavaravanje koje omogućuje jedino tiho umiranje. I zato sam neobično zahvalan svojoj bivšoj firmi.
Riješio sam se sigurnosti.

VELJAČA
Nakon deset godina sanjarenja o 'pjesmi nad pjesmama' napokon je snimili. Većini se svidjela. Nekima i nije. I to je super. Razlike vesele. Jedan od najboljih hrvatskih glazbenih kritičara je pohvalio. Zatim, jedan od bivših urednika 'Poleta' također. Meni, što se mišljenja tiče sasvim dovoljno.
Za razliku od njih 'Slobodna' nije htjela objaviti ništa. Jebi ga, izgleda da pjesma nije dovoljno idiotska da bi javnom mnijenju bilo zanimljivo. Zato mi je na kraju možda čak i drago.
'Nakon dugo vremena napokon sam vidjela nešto zdravo', rekla je moja rodica koja pjeva uvodni dio i to je to.
'Vapor' je Hrvatska u kojoj bih ja volio živjeti.
Kreativnost, pozitiva, ljubav, zajedništvo!
Čista stopostotna utopija ...
Play it again, Sam!



OŽUJAK
'' ... prena mi je banila neka Slovenka i pitala di može kupiti kandele za groblje. Ja san je ljubazno uputija na poštu. Malo kasnije se vratila i vidija san da nosi kandele, dršku za metlu, plastične pijate i čaše, zidni sat i zemlju za cviće. Još mi je dodala da nam je pošta super opremljena ...''
'SPIG' doživio svoje prvo javno čitanje na oduševljenje publike. Priča o seksi shopu 'Gaunić' (doduše, dosta umivena) pobrala je simpatije iako me bilo strah da me ne upute na specijalistički pregled. Začudo nisu. Izgleda da im se stvarno svidjela (doduše, valja naglasiti da me više nisu zvali što ostavlja prostora sumnji, ali ne, mislim da je 'SPIG' ipak pretežak zalogaj za normalne ljude.)



TRAVANj
Travanj me prvo asocira na ponos zbog pravog naramka kćerinih zlatnih medalja.
Kud ćeš više?
Ah da, u travnju smo dobili ponudu da 'Vapor party' izvedemo uživo u glazbeno scenskom spektaklu 'Lijepom našom'.
Propustili smo priliku (...)


SVIBANJ
Inače nikad ne komentiram vijesti po portalima, ali ovaj put nisam mogao odoljeti.
Vijest je bila toliko blesava da je moje mišljenje bilo stvarno neophodno, a raji se moj glupi komentar svidio.
Što bi Vama prvo palo na pamet kad bi Vas 'Indeks' pitao koga biste Vi izabrali za statiste u najnovijem velebitskom filmu o Winettou?


Nakon ovog više nikad nisam komentirao po portalima.

Svibanj pamtim i po tome što su dečki iz zagrebačkog MIOC - a na informatičkom natjecanju u Floridi osvojili prvo mjesto. Za Hrvatsku ovo je mala i beznačajna vijest.
Par dana kasnije momak iz VK 'Trešnjevka' na europskom prvenstvu u Poljskoj osvaja zlato. Novinski člančić o tome sutradan se izgubio jer su dvije stranice bile posvećene Dinamu i Mamiću, a jedna kickboxingu. Inače dečko je 2010. na svjetskom prvenstvu u Novom Zelandu osvojio i zlato, a njegovo ime Hrvatskoj i dalje nije bitno.

Svibanj će ostati zapamćen i po jednoj tužnoj stvari. Napustio nas je B.B.King.
Svaki put kad mi bude teško, kad mi se ništa ne bude dalo i kad mi se učini da nemam snage za dalje sjetit ću se da je starina sa svojih 89 godina imao i do 200 nastupa godišnje. Dvije. Stotine. Nastupa. Godišnje.
Inače B.B. King je poznat po tome, da je u najplodnijim godinama imao i preko 400 nastupa.
U ono doba kad su se svirala po dva koncerta za redom na istom mjestu.
"Early show" i "late show"
Jedan koncert recimo u 8 onda ekipa izađe, uđe druga, pa još jedan koncert u 10.

Respect do poda!




LIPANJ
Ljeto, sunce, more, cure u bikinijima. Volim ljeto.
Jebeš jeseni i zime. Jebeš gledanje kroz prozor orošen kapima kiše. Jebeš pubertetsko slušanje 'Goodbye cruel world'.
Za to se više jednostavno nema vremena.
Ljeto je zakon. Ako ništa dani su puno, puno duži pa stigneš svašta.
Ako si normalan..

Evo dva zgodna fb statusa iz lipnja 2015.
Prvi je o sigurnosti iz uvoda ...

08. 06. 2015.
Sjedim na kavi na jednoj lijepoj terasi. Stol do mene sjedi gospođa i neki mlađi tip. Nakon par minuta dolazi prva cura. Rukuju se. Gospođa je pita da li je donijela životopis. Ova joj ga pruža. Počinje razgovor. Onako blic krig. Neki kurčev posao u kurčevom dućanu. Plaća oko 2500 kuna plus prevoz. Nije loše. Za održavanje osnovnih životnih funkcija, a i ostane ti za baterije za daljinski. Cura je jako simpatična i želi ostavit dojam. Kaže da bi joj to bilo jedno novo iskustvo. Dolazi druga cura. Ima završen faks. Kaže da joj je sad žao što ga je završila. Jako je simpatična. I ona želi ostavit što bolji dojam. Ipak je u pitanju kurčev posao u kurčevom dućanu. Koji se dogovara u kafiću. I to ispred nepoznatih ljudi, srce ti jebem. Dolazi treća cura. Isto smišna i draga. Udana. Ima djecu i treba joj posao. Kaže da je radila u najpoznatijem šibenskom trgovačkom lancu. Odlično. Znači da ima iskustva. U nadoknađivanju manjka kojeg nije napravila ... Onda sam platio svoju kaficu i otišao. Pretpostavljam da je puno cura došlo. I sve su nastojale ostaviti što bolji dojam.
Ja im želim od srca sve najbolje. I da budu sretne. Što dalje od kurčevih poslova u kurčevim dućanima.
Ali mene ionako nitko ništa ne pita. Šteta.

... drugi je o ženskom sudaranju

... Parking ispred trgovačkog centra. Vruće za popizdit. Mlađa ženska s ditetom na zadnjem sicu izlazi u rikverc. Odjednom se čuje - TUK! Opalila u provu nekog parkiranog auta u kojem isto sede neke ženske. Sve izlaze van. Šteta parsto kuna. Malo ogrebanog lima i to je to. Odma se okuplja desetak znatiželjnika. Onih koji na taj način opravdavaju uzaludnost svog postojanja. Ova žena koju je pogodilo pita:''Pa dobro, kako to voziš?''
Ulazim u butigu potražiti ima li čega na akciji. Desetak minuti kasnije ženske stoje oko auta, ćakulaju i smiju se. Valjda čekaju policiju. Toliko su se zbližile da me ne bi čudilo da su razminile neki recept za kolač. I dok bi muški jedan drugom jebali mrtvu majku, tili se pošaketati, tražili pištolje po pretincu i urlali di si bija devesprve - one ništa. Onda su se još malo makle u hlad da im nije vruće.
Eto, ako neki tvrde da žene ne znaju voziti bar se znaju sudarati.



SRPANJ
Još jedan fb status koji mi je specijalno srcu drag.
Podsjeća me na ono kad je jednog našeg ovdašnjeg zeta, inače rođenog Srbina početkom 90 - ih diglo u HV. Bili su na položaju i odjednom je negdje roknula granata. On se rastrčao, a ostatak ekipe ga pita: ''ŠTA JE?'', a ovaj odgovara:'' MA BIŽI U KURAC, MOJI ROKAJU PO NAŠIMA!!!''

07. 07. 2015.

LJUBAV JAČA OD IDEOLOGIJE
Zagreb prije par godina. Preimenovanje neke ulice. Prosvjedi. Klasika. S jedne strane stoje ovi za stari naziv. Ima ih malo. Među njima i jedan dida. S druge strane ovi koji su za novi naziv. Ima ih puno više. Među njima i didov unuk. Pičkara se sve u šesnaest. Skrika i urlici. Učestalo se spominju imenica 'mater' te glagol 'jebati'. Atmosfera dovedena do usijanja. Odjednom unuk prelazi na didovu stranu. Did ga pita da koji će on kurac tu kad je do jučer bio za novi naziv. Unuk odgovara da je i dalje za novi naziv ali da je došao jer dok je on živ niko njegovog dida natamburat neće. Da nije za plakat' bilo bi smišno...

Pregled srpnja završavamo sa gospodinom Nickom Ercoline i gospođom Bobbi Kelly. Za one koji ne znaju ovaj legendarni par sa omotnice Woodstocka i dan danas je zajedno.
Peace, brothers!




KOLOVOZ
... nemoj sine nikud ići, tu je kamen, maslina i zdrača ...



Legendarna pričica dogodila se 12. kolovoza i svaki put se nasmijem kad je se prisjetim ...

Mali i ja se vozimo po šibenskim Vidicima. Sa jednog zida strši veliki grafit A. C. A. B. (engleska kratica za nešto ružno o policajcima). Mali se na zadnjem sicu smije.
- Tata!
- Šta je, dragi?
- Vidi, tamo na zidu je neko krivo napisa AC/DC.

25. kolovoza pohodili smo koncert hrvatskog Tommy Emmanuela i ostali PAF!






RUJAN
01. 09. 2015.
KO NE PLATI KURBU PLAĆA LIKARA
Vikendaš tu nedi na otoku naručija 'meštra' da mu diže zidove. Meštar sve zasra. Vikendaš dolazi viditi šta je napravija. Odma se uvatija za glavu
- Majstore, pa ovi zidovi Vam idu ukrivo.
- A znan, jebi ga, vidin i sam.
- Pa kako to? Jeste li Vi normalni?
- A znan kume, jebi ga ja vam sve radim sam. I zidam i šalujem i mišam maltu. Jebeno je to!
- To mene uopće ne interesira! Mi smo se dogovorili, a da li ćete Vi raditi sami ili će raditi vas deset to nije problem. I šta ćemo sad?
- Šta ćemo, šta ćemo ... Bogati, ispraviće žbuka. Ni prvi ni zadnji put, ali odma da van rečen to će vas dojti malo skuplje.
- Kako skuplje?
- A jebate luda čovika, pa vidiš kako su krivi zidovi ...

No dobro ...
Ljetne zafrkancije u garaži rezultirale su ....



... a odricanje od sigurnosti iz uvoda sasvim lagodnim životom u kojem se našlo mjesta i za popunjavanje dugo željene kolekcije (svakako obratiti pažnju na drveni aviončić na sredini fotografije ...)



Kraj rujna bio je rezerviran za legendarnu priču o Jadran filmu ...



LISTOPAD
U listopadu je postalo jasno da je hrvatsko izdanje Rolling Stonea propalo.
Možda nije u redu što to spominjem, ali u svibnju sam im poslao mail sa 'Vaporom' i rekli su da će objaviti.
BTW, daleke 1999. u trećem i zadnjem broju 'Feral musica' osvojio sam CD koji čekam, eto, već 16 godina.
Ups!

12 listopada moj kolega Zoran Radisavljević inače jedan od najboljih svjetskih anagramista sastavio je anagram za vječnost:

KOMUNISTIČKA PARTIJA
ili u Zoranovoj verziji
S TITOM JAKI PA KURČINA!!!!!!!

ahahahahahahahhahahaa ....


Krajem listopada ostvario mi se moj davni san da onako ležerno zasviramo na trgu neke europske metropole.
Ne znam za Munchenčane (jel se tako kaže?), ali mi smo to nedjeljno popodne guštali!




STUDENI I PROSINAC (ne volim ih - ljeto je bolje) ili UMJESTO KRAJA ...

Svim čitateljima SPIG - a želim Sretan Božić i sve najbolje u Novoj 2016. za koju je baba Vanga rekla da će biti jebena!
Živi bili pa vidjeli!
Na kraju ide pjesma ... i to kakva pjesma.
Šta se mene tiče jedna od deset najboljih ikad napisanih na ovim prostorima.



Pozdrav
Maurice




Post je objavljen 23.12.2015. u 06:59 sati.