Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/budan

Marketing

Svjesna besmrtnostSvjesna besmrtnostSai Ram Svima!

Dijelovi iz knjige «Svjesna besmrtnost»

Kad govorite o čudima, vidovitosti, vizijama, nikad ne zaboravite da je najveće čudo ostvariti sebe. sve ostalo su zablude.

Bilo kakav opis o ranijim životima nema koristi u spoznaji sebe. Prizori i zvuk koji se pojavljuju tokom meditacije treba smatrati za smetnju i iskušenja. Okultna iskustva pojavljuju se samo u skladu sa nečijom maštom. Sve razne metode i okultizam i teozofija su kružni zaobilazni putovi do istog cilja, jer na kraju svi stižu do jastva /Atme/. U učenju istina o Atmi morate imati vjeru i povjerenje u te vrijednosti makar ih odmah ne razumijete. Ako neko tumačenje nije u skladu sa vašim iskustvom nemojte odmah misliti da vas netko negira. Svijest treba uvijek vraćati na princip Atme.

Vaše sklonosti su smetnje na putu znanja, uz Božju milost i uz otklanjanje /vasana/ tendencije i impresije iz prošlih života mi usvajamo razumijevanje duhovnih vrijednosti. Vrlo je važno stalno imati u svijesti da ljubav koju pokazujemo prema vanjskim objektima i formama, nije stvarna ljubav.

Stvarna ljubav uvijek boravi u jastvu /atmi/. Objekti ili osjećanja ili misli i doživljaji u meditaciji samo su mentalni pojmovi.

Forme i pojavljivanje raznih manifestacija i Bog mogu se vidjeti u stvarnim formama, ali ipak je u umu poklonika. Bog se vidi u umu. Boga uslovljava mentalitet poklonika, tu postoji doživljaj dvojstva, to je kao vizija sna. Konačna metoda koja nas treba voditi je vičara istraživanje Atme, (Sopstva, Jastva). Znanjem stvaramo mogućnost ostvarenja. Održavanjem Boga u umu dok sve ostalo ne postane meditacija. Vrlo je bitno da razumijete slijedeće. Prilikom ugodnih prizora dolazi sreća, sreća pripada Jastvu, vi uranjate u čisto Jastvo i osjećate ugodu, blaženstvo koje postoji po sebi. To nije strano niti daleko. Ali problem je u tome da uslijed nagomilanih ideja, ovo blaženstvo pripisujete drugim stvarima ili događajima. blaženstvo je u vama. Vi u takvim situacijama, prilikama uskačete u Jastvo, nesvjesno

Sva duhovna učenja imaju za cilj da svjesno uronite u Jastvo /Sebstvo, Atmu/ tj. srce.

Sve što je vanjsko kao ukazanja /uslijed moći meditacije/ je i prolazno. Takve pojave mogu privremeno izazvati radost. Ali trajni mir tj. shanti ne može se tako postići, već samo otklanjanjem neznanja /avidje/. Kad se klanjamo slikama i formama, mi se u stvari klanjamo sebi u slikama. Klanjanje idolima nije štetno sve dok misliš da si tijelo, jer može dovesti do koncentracije uma.

Sve su religije metode, pripreme za mase za dosezanje istine Atme. Najviša mudrost je suviše suptilna za većinu umova, i tako je morala biti dana čitava zbirka svjetova, bogova, tijela, evolucija itd. jer ljudima je lakše da vjeruju u sve te stvari, nego u jednostavnu istinu jedne stvarnosti -- Atmu, /Sebstvo/. Zato su reinkarnacija, astralni nivoi, život poslije smrti, ukazanja itd., istiniti samo sa nižeg gledišta. Točno je da postoje suptilna astralna tijela, jer da bi se funkcioniralo u snovima, potrebno je tijelo za taj svijet. Ali ono je stvarni samo na toj razini. Dok s najviše točke gledanja sa točke Sebstva sve ostalo nestaje kao iluzorno i ostaje samo Stvarnost. Jedino je Sebstvo uvijek stvarno, uvijek vječno, postojano bilo da smo ga svjesni ili ne. Zato je bolje tragati za tim, jer ostala tijela su uslovno stvarna. Samo zreli umovi mogu shvatiti jednostavnu istinu potpuno razgolićenu.

Idoli, mantre, rituali, sveti slogovi itd. usmjereni su na to da nahrane um usmjeren unutra, da bi se nakon toga dostiglo najviše stanje. Bitno je usvojiti istinu da Išvara, osobni Bog ili najviši Stvoritelj Univerzuma, stvarno postoji, sa točke gledišta onih koji nisu ostvarili konačnu istinu /koji vjeruju u stvarnost pojedinačnih duša - dualizam/.

S apsolutnog gledišta, mudrac ne može prihvatiti nijedno postojanje, osim bezobličnog Sebstva - Atme, jednog i bezobličnog. Forme koje Išvara uzima samo su kreacije i pojave, njegova suština je ista kao naša, a stvarno Sebstvo je jedno i bez forme. Totalnost svih stvari i bića čine Boga.Kada je pažnja usmjerena samo prema objektima, i intelektu, um je svjestan samo tih stvari. Ali kad se bavimo unutarnjim Jastvom, postajemo samo njega svjesni. Sve je zato stvar pažnje.

atma je srce. Manifestacija je mozak. Srce je sjedište svijesti.. Ne radi se o fizičkom srcu. U Sebstvu nema pola. Sudbina i prošla karma odnose se na vanjski svijet. Uđite u sebe. Razmišljati o preprekama stvara ozbiljne prepreke. Mi dolazimo iznutra, sada moramo krenuti unutra, jer smo izašli vani. Prekrili smo se mislima i strastima, a da bi ih odbacili moramo se koncentrirati na jednu misao- Atmu. Kad kažemo 'Bog je u srcu' a znamo da duh, srce nije mjesto, je zbog toga što mislimo da smo u tijelu, ovako gledanje je za one koji slijede relativno znanje. Pošto je Bog sveprisutan, ne postoji mjesto na kome nije. Paramatma je ono iz čega se rađamo, u čemu živimo i u što nestajemo. Mi, naprotiv mislimo da boravimo u tijelu, zato se daju takva upustva - Bog je u srcu, a srce nije fizičko, to znaci - "Pogledaj unutra". vi ste čista svijest. 'Ne gledajte očima'. Um funkcionira i kao svjetlost i kao objekti. Ako se otklone stvari ostaje samo svjetlost. Kad um gleda kroz oči, tada vidi; kad se povuče, ne vidi ništa.

Um skače od jednog do drugog objekta. Usmjerite se na stvarnost koja leži iza njih.

Postoje vanjski fenomeni, koji izviru iz jedne Stvarnosti. Tragajte za tim i držite se nje. Stopite se sa jednom Stvarnošću koja stoji iza svih fenomena i ostanite nesvjesni njenih prolaznih manifestacija. To je stanje koje se uspoređuje sa oceanom bez valova, mirnim i blagim.

Svi naši napori usmjereni su otkrivanju vela neznanja. Misli mogu funkcionirati samo ako postoje objekti, navika nas tjera da je teško prestati sa mišljenjem. Mi smo već svjesni Sebstva, držimo to u svijesti. Bez obzira kojim putem išli. Bakhta se predaje Bogu i osiguran je pod njegovom zaštitom. Gjani zna da nema ničeg osim Atme i tako je sretan. Ciljevi su isti pobjeda nad egom. Najuzvišeniji i najdirektniji put je ostati u Sebstvu. Traga se za nevidljivim, a ne za očiglednim. Pokušajte shvatiti da niste tijelo, emocije, intelekt, budite svjesni tada postoji samo jedna svijest. Vidite Atmu u svemu, meditirajte na nju..

Istražite svaku misao do njenog izvora, a to je um , tada će i misli i um umrijeti, od neaktivnosti, jer um postoji jedino pomoću misli, sklonite misao i nema uma. Živite u sadašnjosti.

Mi neprekidno zaboravljamo da smo Atma i mislimo da smo tijelo. Potrebno je stalno prisjećanje ili ponavljanje da smo Sebstvo tako nestaje vezanosti za objekte i loše misli. Upanišade kažu moramo se okrenuti unutra da bismo znali Atman. " Onaj tko na njega misli, bit će privučen njemu ".
Nemojte sumnjati da ste vi Stvarnost. Sve prepreke stvara lažno "ja" ili ego. Ako svim srcem tražiš Boga, možeš biti siguran da milost Boga isto žudi za tobom.

Vrijeme i prostor su unutar nas. Postoji samo stvarnost. Ona izgleda onako kako o njoj misliš. Ako je nazoveš vremenom, ona je vrijeme, ako je nazoveš postojanjem, ona je postojanje. Univerzum je samo ideja, srce je ono koje poprima sve te oblike. Duh se pogrešno poistovjećuje sa grubim tijelom. Tijelo projektira um; sam um je nastao iz duha. Prekid poistovjećivanja je blaženstvo. Život je postojanje koje je vaše Jastvo. To je vječni život. Tijela se vezuju za vas kao mentalne projekcije i utječu na vas da ste vi tijelo. Ustvari postojite i bez tijela, u snu i sad isto tako postojite u tijelu. Atma, Sebstvo može postojati odvojeno od tijela. / Kad kažete rađam se i umirem i to projicirate na Sebstvo/.

Misao,"Ja sam tijelo" je neznanje. Znanje je da je tijelo mentalna projekcija nije odvojeno od Sebstva. Svijet ne kaže da postoji; vi kažete da on postoji, to je vaš utisak. Ali taj utisak nije neprekidan, u snu nema znanje svijeta on za spavača ne postoji. Zato je svijet rezultat ega.

Nađite ego, njegov je izvor konačan cilj, svijet je rezultat vašeg uma, upoznajte svoj um. Svijet su samo fenomeni koji se pojavljuju na toj čistoj svijest Ništa ne pogađa tu Čistu Svijest. Univerzum je kao slika na ekranu. Konačnost univerzuma je Atma, Sebstvo. Mudrac vidi svijet samo kao ispoljavanje Sebstva. Postoji samo jedan um koji funkcionira kroz pet čula. Postoji moć koja djeluje kroz čula. Grubo tijelo je samo konkretna forma suptilne materije uma. Atma se ne kreće, već se kreće svijet oko njega.

Ti si samo ono što jesi, u tebi nema promjene. Ovdje si, tamo i svuda. Mijenja se samo scena. Sva učenja služe da se istraži postoje li dvije svijesti. Sva iskustva dokazuju samo jednu svijest. Ali mi govorimo o više vrsta, kao što je tjelesna svjesnost, svijest o sebi itd. Bez svijesti ne postoji vrijeme i prostor, oni se pojavljuju u svijesti, kao ekran.

Apsolutna svijest je naša stvarna priroda.Sve je unutra, nema ničega vani. Vaše Sebstvo je vječni život

Univerzum je samo ideja. Srce je ono koje poprima sve te oblike. To nazivamo svjedok,

koji nema nikakav doživljaj Ega ili ličnosti. Svecima je Kailas svugdje.. Da li biste inače mogli da zamislite vrijeme u kojem vas nije bilo? Taj život nije uslovljen tijelom i vi pogrešno poistovjećujete svoje postojanje sa postojanjem tijela. Vi ste uslovljen život. Ta tijela se vezuju za vas kao mentalne projekcije i na vas utječu ideje da ste vi tijelo. Kad bi zaustavili takve ideje, bili biste vi sami.

Tjelesna misao je skretanje od Sebstva. Zbog čega postoji tijelo ili rođenje? ne zbog Sebstva, duha. ono postoji u cilju ne - Sebstva koje zamišlja da je odvojeno.

Kao što škrtica čuva sve što posjeduje, i nikada se ne odvaja, tako Sebstvo čuva vasane gdje mu je najbliže, u Srcu. Srce isijava život u mozak i tako ga aktivira. Vasane su u srcu zatvorene u najsuptilnijem obliku, a kasnije se projiciraju na mozak, koji ih uveličava i održava. Tako teče svijest, koja je isto što i kino, predstava. Svijet nije vanjski. Fina transformacija univerzalne električne sile je sila misli, misao koja se kreativno koristi; božansko "učinite to", stvaralačka volja, ideacija, sankalpa.

Odakle se ti pojavljuješ? Subjekt shvaća objekt. Taj aspekt je sveobuhvatan. Prvo vidi sebe; onda vidi objekte. Ono što nisi ti ne može se pojaviti van tebe.

Primjer kina: Vi ste ekran, Sebstvo je stvorilo Ego, Ego ima svoje misli koje se prikazuju svijetu kao slike sa filma. Te misli su svijet. Ali u stvarnosti ne postoji ništa osim Sebstva. Sve su to projekcije Ega. Tko vidi drvo? — Opaža ga vaš um. dakle drvo se nalazi u vašem umu. Čiji je to um? Pitač mora sam otkriti. Kad bi bilo otkrito Sebstvo, ovo pitanje se ne bi postavljalo. Objekte vide različite osobe, u skladu sa svojim gledištem i sa teorijama koje u tome učestvuju. ali tko vidi? Tko prepoznaje teorije? To si ti.
Nađi svoje Sebstvo, to je kraj svih fantazija uma. Samoispitivanjem, kontemplacijom doći čete do točke na kojoj opažate da je Ja to koje čini da tijelo vidi, trči, hoda, jede. Ja tada zna to Ja. Kad znamo osnovu, sve ostalo će biti spoznato. Sve stvoreno ima kraj ili uništenje, a ono što postoji ne može se opaziti, jer postoji zauvijek. Što je to što se rodilo? Koga nazivate čovjekom? Kako postojite i tko ste sada?

Tijelo je to koje osjeća bol u Sebstvu nema boli. Vanjsko univerzum je kino program. Za koji čovjek od znanja zna i živi i radi u toj predstavi znajući da su objekti i dijela lažne pojave, kao što običan čovjek zna da su na TV-u scene iluzija. Ali običan čovjek uzima vanjske objekte u životu kao stvarne. Sebstvo je osnova, koja univerzumu daje stvarnost, kad naša duša ne bi postojala, za nas ne bi bilo univerzuma. Stvarnost je u sebstvu, nije u univerzumu. Atma, sebstvo je ekran; univerzum i događaji u njemu su slike koje se na njemu prikazuju. Ekran se ne mijenja, ali slike su prolazne i promjenljive.

Mudrac ima iskustvo da je on tijelo, kao i neznalica, ali neznalica vjeruje da se Sebstvo svodi na tijelo, dok znalac vjeruje da je Sebstvo beskonačno i u njega je uključeno i tijelo.

Svako razlučivanje mora istražiti i spoznati da čovjek nije tijelo /on misli da je tijelo, on je i tijelo i ostalo/
Sve što vidite i imenujete opažaju čula koja pokreće um. Objekti su u vašem umu. Sve je ustvari tvoja ideja. Bol je u umu u Sebstvu ste uvijek sretni . U umu postoji rođenje i smrt, zadovoljstvo i bol, svijet i Ego. Ako je um uništen , i sve to je uništeno. Smrt je među-stanje sna između dva rođenja. Ako netko počinje da misli u terminima Atme , onda uopće nema tuge. Što se rada što umire? Spavanje je smrt, a buđenje je rođenje, / povodom smrti tuga su misli o nepostojanju tijela/. Sve je mentalna imaginacija. Zašto tugovati za umrlim ako su oslobođeni okova. Tuge nema ako je Ego mrtav, napuštanjem Ja - misli, tijelo. Otkrijte izvor, tada ostvarujete Apsolutnu Svijest.
Otkrijte kome se pojavljuje iluzija, i ona će nestati. Nema razlike između materije i duha, i nauka to priznaje - sva materija je energija. Energija je šakti. Zato se svodi na Shivu i Shakti, tj. sebstvo i um. Tijela su samo prividi, u njima kao takvima nema stvarnosti. Um je jedan oblik ispoljavanje života. Osobno ja je odraz Sebstva u umu. upitajte se Tko ste,? Da li je taj 'ja' tijelo, čula, funkcije,?

Istraživanjem otkrijete um i njegove funkcije nisu Ja. " Tko je to Ja"? I svijet i ego su objektivni i moraju se analizom odstraniti, kad maknemo nestvarno ostane Stvarno.

Vedanta kaže da je manifestacija maye prikaz svemira na čistoj svijesti kao slike u ogledalu. Slike ne ostaju ako nema ogledala.Shankara 'Brahman je stvaran', 'svijet je iluzija' —— 'svijet je stvaran'.

Što je istina? — sve. Sve je istina , odnosi se na različite stupnjeve razvoja.

Stvarno uvijek postoji, svijet je nestvaran jer je promjenljiv pa ne može biti stvaran. Svijet apsorbiran u stvarnost je stvaran. Kad stignete do Sebstva tamo nalazite jedinstvo - ono nestvarno je dio jedinstva. Maya je samo išvara - šakti, ili aktivnost stvarnosti. Postoje različiti pristupi dokazivanja da je univerzum nestvaran.

Zaboravljanje svoje istinske prirode je prava smrt. Sjećanje je istinsko rođenje. Tada imate vječan život. Sadašnje stanje je nepodnošljivo. Zašto? Jer to nije vaše stvarno stanje. Vi ste ustvari duh .

Pojavljivanjem Ega počinju problemi, ispitivanjem naći ćete Sebstvo koje je uvijek tamo, može bitisati bez Ega. Otac vašeg osobnog Ja je stvarni Bog - Ja. Kad nestane pojedinac nestaju i želje. Tijelo je privjesak Ega. Tijelo je križ. Isus /Čovjekov sin/ je Ego, ili ideja 'Ja sam tijelo'. Kad je razapet, on uskrsava, kao Atma, Sebstvo, Božji sin. Odrekni se ovog života ako želiš živjeti. Gjani - znalac uništava Ego na samom izvoru, a kad se pojavi Ego on uživa u njemu jer nije opasan. Dok kod neznalice kad se Ego pojavi, nesvjestan je svog izvora, i poistovjećuje se sa nekim objektom. Shvatite što je istinska priroda Ega, to je proces ostvarenja. Ako smo u svojoj stvarnosti imamo direktno iskustvo istine i ego se neće ispoljiti. Um opterećen egom izgubio je snagu i slab je oduprijeti se mislima.

Um bez ega je sretan i u snu i bez snova. Blaženstvo i nesreća su modusi uma. Bol i zadovoljstvo nemaju nikakve veze sa činjenicama, već samo sa mentalnim pojmovima; ubite ličnost pa neće biti ni bola ni zadovoljstva, već samo prirodnog blaženstva koje vječno traje. svjesna smrt je svrha evolucije, i svjesna besmrtnost dok smo još u uvijek u tijelu.

Pogledajte što je atma, sebstvo. Ono što smatrate Sebstvom ustvari je ili um ili intelekt ili Ja - misao. Istražite to, ostat će samo Sebstvo. Stalno ste gledali vanjsko i izgubili ste iz vida Sebstvo, koje nije vani. Okrenite pogled unutra, zaronite u dubinu, vi ćete biti sebstvo.

Istina se ne može direktno pokazati, zato je postupak intelektualan pitanjima Tko sumnja?, Tko misli? Tko sam ja? Otkrijte korijen misli, izvor Ja - misli, tada će sve misli nestati i ostat će čisto sebstvo. Ja je uvijek tu. Uvijek kad se pojavi Ja - misao dolazi do pogrešnog poistovjećivanja sa tijelom. / Vaš sin je samo onoliko vaš koliko mislite o njemu, jeste li mislili o njemu prije nj. rođenja?, kad je umro kud je otišao,?/ Otišao je do izvora iz kojeg je pronikao, on je jedno sa vama. sve dok vi postojite postoji i on. Vidite Atmu, i zablude oko tijela će nestati. Otkrit ćete da su i drugi vječni. Sve dok ne shvatite tu istinu uvijek će biti i tuge.
Sve se odnosi na tijelo, rađanje i umiranje a ne na Atmu, pravog tebe. Nisi dio već cjelina. Vairagja (nevezanost) praćena egom nema nikakve vrijednosti, dok posjedovanje stvari u odsustvu Ega nema značenja.

Većina ljudi spava, nisu se svjesno probudili.

U stanju dubokog sna, napuštamo svoj Ego, misli i želje. Kad bi to mogli uraditi dok smo svjesni, uspjeli bi ostvariti Sebstvo. Meditacija treba trajati i u javi i u snu. A mi smo uvijek u snu, u sva tri stanja. Postoji samo jedna svijest, kad spavamo ne postoji Ja, ne na način na koji ga sad

opažamo. Prisutna je samo Ja - misao, dok je Ja koje spava stvarno Ja. Ono sve vrijeme traje. To je svijest. Kad to znamo, otkrit ćemo da je izvan misli. Misli mogu biti kao ostale aktivnosti, koje ne uznemiruju svijest. Naše iskustvo svijeta budi se i nestaje (NM. Kad putujete, kreće se vozilo, tijelo samo ne putuje, tako su i vizije, snovi, reinkarnacije nametnute vašoj Atmi. Atma se ne kreće, nije pod utjecajem vanjskog.
Vi /Atma/ ste uvijek isti izvan vremena i prostora, pojam vremena i prostora javlja se samo kad postoji Ja-ograničenje. Sve dok mislite o tijelu ono je ograničeno i osjećate razliku između vanjskog i unutarnjeg, to je svijest-Ja. Stanje jave, sanjanja i dubokog sna, predstavljaju ispoljavanje Ega. Sebstvo, Atma je svjedok Svega. Treba pronaći svijest svjedoka .

Pripremili Goga & Laci

Bhagavan Shri Ramana Maharishi

------------------

lp, borivoj

http://budan.blog.hr/


Post je objavljen 21.12.2015. u 08:53 sati.