Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/budan

Marketing

VIRUS

Prosljedjujem mail iz obrtnicke komoreFrom


Poštovani!

Dostavljamo Vam mail našeg člana, g. Darka Gazdeka. Molimo da ga pročitate. Nemojte ga shvatiti kao reklamu, nego kao dobronamjerno upozorenje. Zaštitite Vaše računalo od virusa i arhivirajte podatke sa računala. Bilo bi dobro da o ovome obavijestite i mlađe članove obitelji koji se koriste računalom.

Ne bi bilo dobro da u ovo blagdansko vrijeme plaćate kriminalcima otkupnine i imate ovako težak problem sa Vašim računalom.

Uz poštovanje,

TAJNICA UDRUŽENJA:

Ivanka Pisačić

From: darkom@darkom.hr [mailto:darkom@darkom.hr]
Sent: Thursday, December 17, 2015 3:04 PM
Subject: FW: Arhiviranje podataka i antivirusna zaštita
Importance: HighPoštovani korisnici!Pošto nam se danas javilo par korisnika čije je računalo zaraženo novom vrstom virusa tzv. ransomeware koji zaključa sve korisne podatke i traži otkupninu da bi ih mogli ponovno koristiti, ponovno skrećemo pažnju da budete oprezni, radite backupove i imate najnoviju verziju antivirusnog programa sa uvijek ažurnim bazama podataka za detekciju istih.Niže pročitajte obavijest koju je još u 9. mjesecu slala Ivanka Pisačić tajnica Udruženja obrtnika Novi Marof kada smo joj prvi puta skrenuli pažnju na tu novu pošast zvanu – RANSOMEWARE!Za sva pitanja dostupni smo sa besplatnim savjetima kako se maksimalno zaštiti, a u našoj ponudi provjerite najbolje cijene antivirusnih rješenja te rješenja za dnevni, tjedni i automatski backup…Svaka uložena kuna u backup (vanjsku zaštitu podataka) te u kvalitetan antivirus se višestruko vraća jer je cijena zanemariva u usporedbi sa vrijednošću podataka koje bi mogli izgubiti bilo kvarom računala ili u ovakvoj situaciji visoko rizičnih virusa. Za usporedbu, ransomware traži minimalnu otkupninu od 3 Bitcoinsa (što je po današnjem tečaju oko 10.000kn) pa si sami izračunajte da li vam se više isplati uložiti par stotina kuna u antivirus i možda 500-1000-2000kn u kvalitetan backup.Ukoliko Vam se računalo zarazi ovim virusom, svakako napravite prijavu na policiji, iako su vrlo male šanse da oni pronađu krivca, pošto se radi o vrlo vještim cyber kriminalcima sa vrlo neprobojnim sigurnosnim sustavima kojim su kao prvo zaključali vaše podatke te ih nije moguće ničim vratiti osim alatom kojim su ga oni zaključali (pošto samo oni posjeduju ključ). Također svaki kontakt sa njima idu preko sigurne komunikacije koja je isto sakrivena p2p enkripcijom. Plaćanje se također vrši virtualnim novcem koji zaobilaze državne vlasti i banke tzv. Bit Coins (https://bitcoin.org/en/), tako da i o tome vodite računa da je vrlo teško u kratkom roku doći do tih virtualnih novaca, potrebno je u Zagrebu potražiti mjenjačnicu ili kiosk za zamjenu EUR-a u BitCoinse koje onda šaljete ucjenivačima u digitalnom obliku…U svakom slučaju radi se o jednoj od većih prijetnji i ogromnom problemu za svako poslovanje, pa nemojte kasnije reći da Vas nismo upozorili.. J


Sa štovanjem,

Darko


Broj: 256/2015.Poštovani!Dostavljam Vam informaciju koja bi Vam mogla koristiti u mogućoj prevenciji problema sa Vašim računalom.Ako imate računalo koje koristite u poslovne svrhe (dopisi, izrada računa i sl.) a do sada niste arhivirali podatke, bilo bi dobro da instalirate neki program i osigurate arhiviranje tj. čuvanje podataka, bar na tjednoj bazi.U zadnje vrijeme sigurnost podataka je najveći prioritet jer sve više firmi i pojedinaca ostaje bez podataka.Prenosim Vam informaciju koju je Udruženje dobilo od gospodina Darka Gazdeka, vlasnika obrta Darkom iz N. Marofa, uz njegovo dopuštenje.Citat:

„Posebno skrećem pažnju na pojavu novog virusa tj nove vrste virusa, jer bit će toga više – tzv. ransomeware (dakle virusu koji ucjenjuje) – napravi takvu štetu da je to neopisivo.

Naime, ako se zarazi računalo sve datoteke preimenuje i više ih nije moguće koristiti – oporavak trenutno nije moguć nikakvim alatima te su svi podaci nepovratno oštećeni, osim ako se ne plati ucjenjivaču veliki iznos, a ni to ne jamči da će nakon uplate oporaviti datoteke.


Stoga savjetujem da imate uvijek ažuran antivirusni program po mogućnosti neki profesionalniji (NOD32, Kaspersky..), a posebno je važno izbjegavati poštu na stranom jeziku te ne otvarati nikakve linkove. Također, posumnjajte na poštu poznatog pošiljatelja koja vam dođe na stranom jeziku (malo tko poznati će vam samoinicijativno slati takvu poštu – pa posumnjajte da taj pošiljatelj ima zaraženo računalo i da se virus sam prosljeđuje jer ste na njegovoj mailing listi).Cijena godišnje licence antivirusa je zanemariva prema šteti koju možete pretrpjeti zbog gubitka podataka, a isto tako dnevni i tjedni backup mora vam biti pozitivna navika“

Dovršen citat.Ako ova informacija doprinese sprečavanju problema sa virusima kod samo jednog obrtnika, i to će biti uspjeh.Uz poštovanje,

TAJNICA UDRUŽENJA:

Ivanka Pisačić

Post je objavljen 18.12.2015. u 11:04 sati.