Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zaboland

Marketing

Istina o Sinterklaasu


Sinterklaas je daleko najpopularniji djecji praznik u Zabolandu. Za vecinu domacinstava puno populariniji od Djeda Mraza i Bozica, ili Ramadana, kako se uzme. Sva zabolandska djeca (Sireve glavice) do otprilike devete godinestarosti slijepo vjeruju da Sinterklaas doista postoji. Kako I ne bi kada je sve tako dobro poslozeno. Mrkva koju su ostavio pored vrece navecer je preko noci pojeo konj Sinterklaasa, a Crni Pero ti je u cipelicu ostavio neki poklon.

Prica je prekrasna, svi koje znas vjeruju u nju, cak i tvoji roditelji, ali cak i kad ne bi vjerovali, na kraju krajeve sve prati televizija. Dnevnik Sinterklaasa toliko slici na pravi dnevnik (ne samo da imaju direktna javljanja sa imanja Sinterklaasa nego cak i prognozu vremena - je li ili nije povoljno za dolazak poklona), da jednostavno mora biti istina. Koje dijete bi uopce pomislilo da je sve to jedna velika zavjera. Zavjera u Kojoj sudjeluje cijela nacija. Od roditelja i susjeda, koji pokuca na vrata i ostavi vrecu s poklonima, do drzavne televizije.

Oko devetog rodjendana roditelji obicno pozovu djecu na razgovor kako bi im saopcili tajnu odraslih. Iako je istina bolna (neka djeca su ljuta, neka su toliko uvjerena da ne vjeruju vlastitim roditeljima), povratka vise nema. Stovise dobili su povjerenje odraslih. Oni su sada odgovorni da mladja braca i sestre i dalje nastave slijepo vjerovati sve dok ne sazriju za veliku tajnu. Drugim rijecima sada su i oni dio zavjere.

Proslog vikenda me je susjeda sa treceg kata zamolila da u dogovoreno vrijeme pokucam na vrata i pred vratima ostavim jutenu vrecu s poklonima koju mi je donijela. Tako i bi. Pazljivo sam stavio vrecu pred vrata, snazno pokucao par puta i na prstima se brze bolje spustio kat nize, te ostao osluskivati uzurbane korake iznad mene. Iznenadjenje je bilo ogromno. Kasnije mi je susjeda poslala sms zahvale. Njen petogodisnji sin je bio odusevljen sto su Sinterklaas i Crni Pero i kod njih svratili. No on nije bio jedini koji je bio odusevljen….


Post je objavljen 13.12.2015. u 22:03 sati.