Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zaboland

Marketing

Sveti Nikola iliti Sinterklaas u Zabolandu

Danas je 5. prosinac (pakjesavond = vecer poklona) i sva djeca u Zabolandu znaju da te veceri dolaze pokloni Svetog Nikole iliti Sinterklaasa. On je doduse vec tri tjedna u Zabolandu. Tu je zajedno sa svojim pomocnicima Zwarte Pieten (Crnim Perima) stigao parobrodom iz Spanjolaske. Oni su smjesteni na jednom velikom imanju i od tamo obavljaju vazne poslove poput: prikupljanja djecjih pisama sa zeljama, slaganje poklona, posjecivanje skolskih priredbi (ili hokejskih) klubova, cuvanje Velike knjige Sinterklaasa u kojoj je zapisano koja su djeca bila zlocesta, a koja dobra. Djeca to znaju jer se dogovostine Sinterklaasa mogu pratiti na TV Sinterklaas dnevniku (Sinterklaasjournaal), koji se emitira svakodnevno tokom ova tri tjedna . Svake godine se nesto zakomplicira, zbog cega djeca u neizvjesnosti kao zakovana sjede svake veceri pred televizorom. Ili je neki Crni Pero izgubio poklone, ili nestane Velika knjiga, ili je Sinterklaas bolestan, ili nisu stigla sva djecja pisma. No na kraju sve dobro zavrsi i voditeljica moze u zadnjem Dnevniku 4. prosinca najaviti da su Sinterklaas i njegovi pomocnici spremni zu sutrasnji veliki dan.

Inace, kroz ova tri tjedna si tu i tamo si mogao dobiti kakav mali poklon. Ako si stavio cipelu u prozor i ostavio mrkvu za konja od Sinterklaasa.

Vecer 5. prosinca. Obitelj se skupila. Djeca su vec danima uzbudjena, jer znaju da je to dan koji su toliko zeljno iscekivali. U kaminu gori vatrica. Vani je vec pao mrak. Unutra se pjevaju pjesmice o Sinterklaasu. A onda u jednom trenutku tisine, cuje se glasno kucanje na vrata. Roditelji se medjusobno pogledaju, djeca se pogledaju. Roditelji i djeca se pogledaju i nastane trka prema vratima. Djeca brze bolje trce i vicuci “Tko je? Tko je?” Nema odgovora. Otvaraju se vrata. Pred vratima stoji velika jutena vreca do vrha puna poklona. Vani je mrak, nigdje nikog, samo vjetar. Kako li se vreca nasla? Mora da ju je neki Crni Pero ostavio i zbrisao. Vreca se uvlaci u kucu. Obitelj se okuplja. U vreci su pokloni s osobnom pjesmom za svakoga. Djecjoj radosti nema kraja.


Post je objavljen 06.12.2015. u 22:00 sati.