Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nachtfresser

Marketing

Pulski sajam knjiga, predzadnji dan!



Otišli smo ipak jučer u Pulu. Treba pobijediti lijenost, ipak je to daleko najznačajnija književna manifestacija na ovom prostoru. Neusporedivo npr. s Interliberom, gdje ni pse ne puštaju na blato sajamskih prostora. Čim smo stigli mimoilazim se s Vojom Šiljkom, Borom Radakovićem, Igorem Mandićem, onaj predsjednik saveza pisaca, ne znam više jel još, crven u licu, je isto tu, pokušavam se bezuspješno sjetiti kako se zove. Ne fotkam ih, ima znatno zanimljivijih motiva.
Idem na kavu u vrtu ispred sajamske zgrade sa suputnicima, jäger 12 kuna, sve pristojno pa i cijene. Kad se razilazimo u individualne obilaske, esemesam Čombetu, najboljem nekadašnjem prijatelju, sad živi u Puli. Nije zbilja prošlo nego desetak minuta, baš sam počeo listati pjesme Bukowskog u srpskom prijevodu poznate mi iz njemačkog prijevoda, eto njega. Obradovalo me, odlično izgleda, inače prije par godina, kad sam i ja propadao, drmnuo ga i moždani, prošli put je bio oke, sad izgleda bolje od prije tih nesretnih godina. Pričamo kao pripremljeni, isključivo o bitnom, još uvijek je s istom ženom, oboje rade, spominju se neke staromodne riječi, strpljenje i poštovanje, kći mu na četvrtoj godini pada stalno na istom ispitu, svi imamo svoje idiote, ne misli se, vraćati iz Zagreba, Pula joj pretijesna, nije u stalnoj vezi. Razilazimo se za četrdesetak minuta, Čombe ide dalje, ekipa mi dolazi, vrijeme za ručak.
Privukla nas izgledom obližnja pivnica, i lijepo miriše iznutra, gori drvo, no ćevapi, odnosno mješavina za njih, jednostavno loši, iako miris gorućeg drva koliko može izvlači stvar.
Na sajmu Jin popularniji od svih zvijezda, svi se žele pozdraviti s njim, on pristojno ozdravlja. Kupio sam pisma od Bukowskog, bio sam siguran da od njega više ništa nepoznatog ne mogu naći ali eto, drugarica Sidranovu zbirku poezije i Ćopićevu baštu sljezove boje, lijepo, jednu Sidranovu pjesmu sam već stavio kao status na fejs.
Srećem i ženu koja mi je sad nadređena na jezičnom području, al još uvijek normalna, izuzetno rijetko iskustvo, ćaskamo o sajmu i osobitostima ove godine.
Ugodan izlet, u mraku se zadovoljni vozimo nazad za Rijeku.


Post je objavljen 13.12.2015. u 11:06 sati.