Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/serafinski

Marketing

TREĆA NEDJELJA DOŠAŠĆA ILI ADVENTA god. C



N 13 III NEDJELJA DOŠAŠĆA ILI ADVENTA, sv. Lucija
P 14 Sv. Ivan od Križa
U 15 Bl. Drinske mučenice
S 16 Albin, Adela
Č 17 Lazar, Izak
P 18 Gracijan, Bosiljko
S 19 Urban, Vladimir
N 20 IV DOŠAŠĆA ILI ADVENTA, Eugen

Čitanja:
1.Čitanje: Sef 3, 14-18a
Pripjevni psalam: Iz 12, 2-3. 4bcd. 5-6.
2.Čitanje: Fil 4, 4-7
Evanđelje: Lk 3, 10-18

Današnja se treća nedjelja došašća od davnine zove ''Dominica gaudete – nedjelja radujte se' 'i to po tipičnoj današnjoj Pavlovoj poslanici u kojoj nas Pavao poziva: ''Braćo! Radujte se u Gospodinu uvijek! Ponavljam: radujte se! (Fil 4, ,4)''. Tiha radost je temeljno ozračje adventa.
U prvom čitanju grad Jeruzalem zove se Kći Sionska, dok se u Novom zavjetu pod tim misli na Crkvu. Pa bi pravilno tumačenje današnje riječi Božje bilo: ''Raduj se Crkvo Božja!'' Razlog radosti je Božja prisutnost među nama. Bog je u Crkvi utjelovljen na sakramentalan način. Božić je samo proslava tog utjelovljenja. Kada u adventu čujemo poziv: ''Gospodin je blizu!'' To znači da je on tu među nama. Utjelovljen u Presvetom oltarskom sakramentu, zatim, u sakramentu ljubavi koja posebno dolazi do izražaja prema bližnjima i to onima koji su pogođeni križem siromaštva, osamljenosti, bolesti, nerazumijevanja. Opečaćeni svojim slabostima pod kojima su pokleknuli tako da i mnogi vjernici od njih okreću glavu. Današnja nedjelja caritasa poziva nas da u njima prepoznamo Krista koji trpi i da im tako prilazimo.
Evanđelje ponovno stavlja pred nas lik Ivana Krstitelja, 'naj većeg koji je rođen od žene', kako za njega svjedoči sam Krist, a opet tako poniznog. ''Ja nisam dostojan odriješiti mu remenje na obući '' (Lk 3, 16), kaže za sebe. Što znači da se smatra manjim od roba koji su izuvali svoje gospodare.
Kao nekada na rijeci Jordanu, tako i danas glasom Božje riječi, Ivan i nas poziva na obraćenje, promjenu života, jer Krist je tu, među nama. Kada se govori o obraćenju uvijek postoje i nesporazumi: A što je s našom prošlošću? Brišu li se naši grijesi i naša grješna prošlost? Problem nastaje jer neki Boga shvaćaju ponajprije kao suca, a ne kao Oca. ''Ako je tako, onda ću i dalje griješiti, a Bog kao dobri Otac će mi oprostiti'', kaže neodgovorni vjernik. To je znak da nije obraćena osoba. Obraćenik istinski Boga prihvaća za svoga nebeskog Oca i žali ako ga je povrijedio, bilo njega direktno ili grijehom braću ljude.
I još nešto uz današnju nedjelju caritasa;
Crkva ne može pomoći svima koji su potrebni pomoći, jer to je zadaća države i socijalnih ustanova. Crkva je tu da problem senzibilizira, potiče, ali i da pokaže pravi odnos prema našoj braći i sestrama koji su siromašni, bolesni, osamljeni, prezreni…..Nije dovoljna samo materijalna pomoć siromahe treba istinski prihvatiti kao osobe vrijedne poštovanja. Jer oni time nipošto nisu degradirani na društvenoj ljestvici ako su siromašni. Tko tako promatra svoga bližnjeg taj je na neki način i sam sebe isključio iz ljudske zajednice u kojoj riječ čovjek treba reći sve, kako u onom humanom, tako i u duhovnom pogledu.
I. S. Turgenjev pripovijeda: ''Išao sam ulicom i zaustavi me star, oronuo prosjak. Upaljene suzne oči, pomodrjele usne, prljavi dronjci….. O kako je siromaštvo ružno oglodalo ovo nesretno biće! On mi je pružao svoju crvenu, otečenu, prljavu ruku…. Stenjao je, vapio za pomoć.
Stao sam prekapati po svojim džepovima…. Nisam imao ni novčanika, ni sata, čak ni džepnog rupčića….. Ništa nisam ponio sa sobom.
A prosjak je neprestano čekao…. I njegova se pružena ruka pomalo tresla i trzala.
Sav zbunjen, ne znajući što da učinim, ja snažno stisnuh tu prljavu, drhtavu ruku …'Ne ljuti se brate! Nemam ništa kod sebe, brate!'
Prosjak upre u me svoje upaljene oči; njegove se modre usne nasmiješiše, pa i on meni steže moje ozeble prste.
'Što ćeš, brate', progunđa, 'i na tom ti hvala! I to je milostinja, brate!'
I ja osjetih da sam i ja dobio milostinju od svojega brata.»

Molitva vjernika

Bogu Ocu, koji nas je po svome Sinu pohodio milošću i spasenjem, uputimo svoje molitve.

1. Za Crkvu, da neumorno naviješta Radosnu vijest spasenja za sve ljude, - Molimo te.
2. Za papu, biskupe svećenike i sav narod Božji da se radujemo dolasku Sina Božjega po svetim sakramentima Ispovijedi i Euharistije, - Molimo te.
3. Za sve odgovorne na vlasti da se zauzimaju za siromašne, obespravljene i one koji si sami ne mogu pomoći, - Molimo te.
4. Za sve ljude svijeta, da imaju razumijevanja za one koji su siromašni, bolesni; koji su Bog zna iz kojih razloga prestali brinuti o sebi, da im pomognu, - Molimo te.
5. Za nas ovdje okupljene, da rastemo u spoznaji zajedništva i međusobnog pomaganja, bodrenja, tješenja, kako bismo bili što sličniji onim svetim kršćanima, koji su cijeli svoj život posvetili bližnjima, - Molimo te.
6. Za mlade kršćane, da daju sve od sebe kako bi u životu uspjeli kao dobri i plemeniti ljudi, - Molimo te.
7. Za našu pokojnu braću i sestre, da ih obraduješ darom milosti gledanja svjetlosti vječne, - Molimo te.

Primi, molimo, Gospodine, molitve svoje Crkve, oslobodi nas od svega što nam priječi da živimo život tvoje djece i daruj nam svoje svjetlo i radost, po Kristu Gospodinu našem.



Post je objavljen 11.12.2015. u 17:53 sati.