Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/iskonskipag

Marketing

PRORAČUN GRADA PAGA





Službeni Glasnik Grada Paga koji se nalazi na web stranici dostupan je svakome tko je zainteresiran kako posluje Grad Pag.
Prvi ovogodišnji broj Glasnika donosi iscrpno izvješće i Odluku o privremenom financiranju Grada Paga za razdoblje od 1. siječnja do 31. ožujka 2015. godine. Tim izvješćem Grad Pag u prvom tromjesečju trebao je prihodovati 3.670.000,00 kuna. Slijedom izvješća Grad Pag godišnje prihoduje cca. 14.500.000,00 kuna. Dali je to dostatan novac za održavanje svih onih koji žive od tog istog proračuna, a onda i za neki razvojni ciklus, je veliko pitanje, na koje rijetko kada dobijemo odgovor, osim nafriziranih brojki na koncu svake godine, kada se donosi novi proračun. Možda sa ovakvim proračunom i prihodima mogu živjeti samo oni koji ga izravno koriste, ali razvojni ciklus Grada Paga je nemoguć i smiješan sa ovakvim proračunom.


Kao član Skupštine Riječkog sportskog saveza donosili smo rebalans proračuna za izgradnju bazena "Kantrida" koji je bio uvećan za nekih 200 000 kuna i ukupna cijena tog bazena je tada iznosila 860 milijuna kuna. Tu godinu riječki gradonačelnik je izjavio da će proračun grada Rijeke biti cca. 800 milijuna kuna. Po tome bazen je bio skuplji za 60 milijuna kuna od cijelog gradskog proračuna. Nije se cijeli gradski proračun potrošio za bazen, nego je bazen financiran sa više strana, ali je gradski proračun garantirao da se ta investicija može u cjelosti realizirati.
Po novinskim izvješćima u bliskoj prošlosti, Grad Pag je donosio proračun koji je prelazio i 30 milijuna kuna, kako i na koji način se rješavala ta razlika znaju članovi gradskog vijeća na čelu sa Gradonačelnikom, tu mislim na sve gradonačelnike do sada i članove gradskog vijeća. Tu se očituje umiješnost i mudrost gradonačelnika na koji način voditi grad i samo se u tom dijelu skupljaju politički poeni, sve ostalo je samo za fotografiranje.
Nitko ne može otići u market ako nema novaca ili koju karticu za ispeglati, tako niti jedan grad se ne može upuštati u bilo koje aktivnosti bez novaca ili sa novcem bez pokriča.
Na ova razmišljanja navela me poruka Domagoja Vičevića na Facebooku, koja zorno govori što je to proračun i na koji način se treba razmišljati o proračunu jednog grada.
Kako je ova poruka javna donosim je u cijelosti za sve one koji ne koriste Facebook, a koji svojim novcem, (jer su svi više manje porezni obveznici), a onda i svojim glasovima sukreiraju boljitak Grada Paga.


"Proračun je uz Statut Grada, temeljni dokument prema kojem funkcionira i posluje Grad, odnosno gradska uprava. To je financijski dokument u kojem su pregledno i transparentno, prema strogim zakonskim odredbama, prikazani svi prihodi i primici, te svi rashodi i izdaci na račun Grada. Proračun dakle prikazuje sve redovite i planirane aktivnosti gradske uprave za dotičnu godinu, izvore iz kojih će se te aktivnosti financirati i precizne iznose troškova različitih projekata, investicija i aktivnosti.
Osobno sam očekivao prvo i drugo čitanje proračuna pred gradskim vijećem pa tek onda izglasavanje. Osobno sam očekivao i javnu raspravu na kojoj bi sudjelovali predsjednik gradskog vijeća, gradonačelnik te gradski pročelnici.

Ovako, jedna koordinacija na temu proračuna pa odmah izglasavanje istog u najmanju ruku mi izgleda smiješno.

Očito je, očekujem previše. Izgleda da gradski proračun služi za podržavanje ili rušenje trenutne vlasti. Ako oporba osjeti da ima mogućnosti skupiti potrebit broj ruku onda se angažira, u suprotnom nije zainteresirana za proračun.

Nismo zadovoljni situacijom u gradu. Nismo zadovoljni radom gradske uprave. Nismo gotovo ništa učinili od dogovorenog, nismo održali javnu tribinu, nismo građanima rekli da nas očekuju 2-3 pravomoćne presude sa više milijunskim posljedicama, nismo prozvali one koji su doveli grad u stanje bezperspektivnosti...nismo doveli firme i ustanove na potrebitu razinu.

Ako je naša ruka potrebita da ne bi došlo do prošlogodišnjeg cirkusa, imate je, ali isključivo iz tog razloga, a ako nije nemate je jer niste zadovoljili."

Raduje me da još uvijek ima ljudi i u samom obnašanju vlasti koji žele promjene, promjene u smislu boljitka svih građana Paga, a ne u smislu političkih "tlapnji" i u onoj paškoj "svoj svoga do jame, u jamu ga neće", ili/i ovi koji javno govore samo sa "rožima u tašku?!
Samo je Grad taj kojega nitko nikada neće ponjeti sa sobom koliko god mu ležao na srcu. On će uvijek stameno i gordo stajati i prkositi svemu i svima, ma koliko god ulagali ili neulagali u njega.





Post je objavljen 11.12.2015. u 17:21 sati.