Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sempercontra

Marketing

Sudbina pjesnika


7. 12. 2000.-7. 12. 2015.

Danas navršava 15 godina od smrti velikog Vlade Gotovca, netipičnog političara, pjesnika i velikog ljubitelja ozbiljne glazbe. Mnogi ljudi ni ne znaju za ove dvije potonje preokupacije. Za ovu posljednju pak ne bi znao ni ja, da jučer ne slušah na trećem programu HR razgovor s Vladom Gotovcem, snimljenog 16. travnja 2000. godine, sedam mjeseci prije njegove smrti, u okviru emisije „Klasična večer zagrebačkih šišmiša“. Slušajući ga, nisam nikako mogao otjerati sliku kad ga je jedan 'domoljub' u vojnoj uniformi, časnik HV, lipnja 1997. na predizbornom skupu na pulskom Trgu Forum, opalio po glavi kopčom vojničkog remena. Razlog: nije se slagao s Gotovčevim mišljenjem da „hrvatska vojska ne smije biti stranačka, kao i da časnici ne bi smjeli sudjelovati na izborima i manipulirati vojnom odorom.“

Jučer čitah u J.L. članak Tomislava Čadeža „Kakav je to svijet koji skida glave pjesnicima“. Prenosim ga u skraćenom i nešto izmijenjenom obliku, misleći:
„Imao je Vlado i sreću što je bio u Hrvatskoj a ne, primjerice, u Saudijskoj Arabiji.“


Ashraf Fayadh
1980. – 2015.?

Evo zašto:

Neka ogledalo objasni kako
lijepa si!
Uklonite prašnjav kup riječi,
dišite duboko,
Sjeti se koliko sam volio te
I kako se cijeli slučaj pretvorio u
strujni udar
koji bi mogao prouzročiti
požar...
na praznom skladištu!


Stihovi, pjesnici, tko za njih danas još mari. Palestinac Ashraf Fayadh svestran je umjetnik, avangardni slikar, kustos, promotor umjetnosti, crtač, pisac. Ali neće još dugo. Glavu će mu odrubiti, sabljom, na gradskom trgu. Svjetina će se okupiti, djeca među njima, neki će samo proći, neki zastati, tišina, sunce upeklo, a njegova će se glava zakotrljati u prašinu.

Ashraf Fayadh osuđen je na smrt prije nekoliko dana u Saudijskoj Arabiji jer je, među ostalima, napisao te stihove. Optužen je za svetogrđe jer je, eto, godine 2008. objavio knjigu ljubavne poezije "Upute iznutra", koja navodno sadrži i ateističke stavove.

Lani je osuđen na četiri godine zatvora i osamsto udaraca bičem. Žalio se i viši sud presudio je: odrezat će mu glavu.

Nije nevažno: Fayadh je apatrid, bez državljanstva.

Pjesnici diljem svijeta smjesta su digli graju. Kao vrapci na glavnom gradskom trgu. Htjeli bi osloboditi druga. Njemačko P.E.N. ovih ga je dana primio kao počasnog člana.

Već dobrano teče žalbeni rok od mjesec dana. Kad istekne, na redu je krvnik. Fayadhovi kolege kažu da bi mu glava možda ostala na ramenu i bio bi zbog svojih stihova tek unakažen bičem i utamničen da nije, povrh svega groznog što je napravio, objavio na internetu snimku javnog bičevanja nekog nesretnika u Abhi. Vjerska policija to mu neće oprostiti…

Pogubljenje u najmračnijoj državi na planetu i nije neka rijetkost. Od 2007. do 2010. godine javno je u Saudijskoj Arabiji pogubljeno odsijecanjem glave 345 ljudi. (A pjesniku će odsjeći glavu što je na internetu objavio sliku javnog bičevanja. Op.s.c.)

Saudijskom Arabijom vlada obitelj Saudi čiji se mnogobrojni prinčevi, prema pisanju zapadne štampe, kad dođu u Europu ne ponašaju samo dekadentno i troše enormne količine dolara na ekstravagantne predmete, nego ih po zapadnjačkim hotelima uhićuju pa puštaju jer sodomiziraju sluge, siluju sluškinje, šmrču kokain…A svi bi oni po zakonima koje su sami donijeli trebali biti osuđeni na deset do pedeset smrtnih kazni odsijecanjem glave.

No što je dopušteno Jupiteru, nije dopušteno volu.

Obitelj Saudi kupa se u nafti a kako su uz Zapad, on im se klanja do zemlje i progledava kroz prste sve njihove 'nestašluke'. 'Nestašluke' zbog kojih taj isti Zapad, zemlje koje mu nisu sklone, uz opravdanje da takve 'nestašluke' skrši, napada „svim raspoloživim sredstvima“. Jedino ne odsijeca glave, već, po njegovom mišljenu diktatore, vješa ili pak ih ubija bez suđenja. Ne svirepo odsijecanjem glave sabljom, već civilizacijski - metkom.

Ashrafa Fayadha će možda pogubiti, ali Saudijci se to ne bi usudili da ih u svemu zlu što čine ne podupiru tobože najciviliziraniji vođe zapadnog svijeta, o kojima najciviliziraniji pjesnici zapadnog svijeta uglavnom šute.







Post je objavljen 07.12.2015. u 15:47 sati.