Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/boljizalet

Marketing

Most špijuna

Uvijek mi advent dojuri prebrzo i zatekne me emotivno nepripremljenu za čudesni prosinac. Prava čarolija najljepšeg mjeseca u godini za mene započne kada osjetim iskricu u srcu i kad mi dušu zagrije neki lijepi doživljaj. Divan je osjećaj kada naizgled bezazlen, ali dirljiv trenutak promijeni našu ravnodušnost u nježnu toplinu. Za mene je to nagovještaj plime osjećaja koja me uobičajeno ipak preplavi tijekom adventa.
U subotu, uoči prve adventske nedjelje, gledala sam s mužićem u kinu izvrstan novi Spilbergov film Most špijuna. Tom Hanks briljira u ulozi njujorškog odvjetnika koji je prihvatio tešku ulogu branitelja sovjetskog špijuna i navukao na sebe bijes nacije. Nakon što je spasio Rusa (izvrstan Austin Stowell) od električne stolice, CIA ga pošalje u Istočnu Njemačku kako bi ispregovarao s Rusima puštanje američkog pilota i zamijenio ga za svog sovjetskog branjenika. Neću vam dalje prepričavati, svakako otiđite u kino. Film je temeljen na istinitim likovima i događajima.
U središtu ove napete priče je nepokolebljiv i pravičan odvjetnik James Donovan. Nakon svih užasa koje je preživio u Istočnoj Njemačkoj, odvjetnik se, pri kraju filma, umoran i bolestan vraća ženi i djeci koja misle da je bio u ribolovu s prijateljima. Dok se iznemogao penje u spavaću sobu, obitelj gleda televizijske vijesti i saznaje da je u Berlinu uspješno izvršena zamjena zarobljenika. Dva mlada Amerikanca spašena su zahvaljujući Jamesu Donovanu. Gospođa Donovan (Amy Ryan) uzbuđeno trči prema sobi na katu kako bi zagrlila muža, ali preumorni odvjetnik već zasluženo spava snom pravednika.
I sad slijedi, priznajem, patetični američki trenutak koji me je rasplakao i oživio advent u meni.
Žena s ponosom u srcu i suzom u oku zaljubljeno i s divljenjem gleda iscrpljenog muža koji je prošao Scilu i Haribdu jer je slijedio vrijednosti u koje vjeruje. Vadim iz torbice papirnati rupčić ganuta i uživam u dirljivom prizoru.
Tom Hanks je zaslužio još jednog Oscara, a ja još jedan prekrasan početak adventa. Nemojte krivo shvatiti, ovo uopće nije božićni film, ali je dirljiva priča koja vraća vjeru u ljude i u sve lijepo za što živimo.




Post je objavljen 04.12.2015. u 21:28 sati.