Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nekretnineumag

Marketing

Obnavlja se kuća Ivane Brlić-Mažuranić u Slavonskom Brodu

Kuća u kojoj su napisana neka od najvećih djela jedne od najvažnijih hrvatskih književnica otvorit će se za posjetitelje nakon uređenja
U sklopu trogodišnjeg projekta obnove kuće Brlić na Trgu Ivane Brlić Mažuranić u Slavonskom Brodu,koju financira Ministarstvo kulture,ovih su dana započeli radovi na obnovi južnog i zapadnog pročelja zgrade vrijedni oko 430.000 kuna. Za obnovu je odobreno ukupno oko 975.000 kuna, a iz tih sredstava dosad su financirani radovi na obnovi krovišta, te istočnog pročelja kuće.
Nakon dovršetka radova na vanjskom uređenju idući je korak projektiranje interijera, te radovi na restauraciji namještaja koji je pripadao obitelji Mažuranić. Naime, inventar kuće, koji je zaštićeno kulturno dobro kao i obiteljska arhiva te cijela kuća, značajno je svjedočanstvo kulturne razine viših građanskih slojeva Slavonskoga Broda i njihove vezanosti uz europska kulturna strujanja u 19. i 20. stoljeću.
Namještaj je visoke obrtničko-umjetničke razine, skladno se uklapa i čini stilsku cjelinu. Čine ga ormari, vitrine, stolovi, stolice, fotelje, kalijeve peći bogate
dekoracije, škrinje, te brojni uporabni i ukrasni predmeti.
Konačni je cilj da kuća obitelji Brlić kao trajno kulturno-turističko dobro postane dostupna svim posjetiteljima, kako bi mogli vidjeti i doživjeti prostor u kojem je Ivana Brlić-Mažuranić stvarala svoja najveća djela. Očekuje se da će cijeli projekt biti gotov za tri do četiri godine kada bi Ivanina kuća trebala postati turistički, povijesni i kulturni brand grada, te ujedno središte tradicionalne travanjske manifestacije U svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić.
Inače, Grad Slavonski Brod je 2011. godine za 345.000 kuna od nasljednika književnice otkupio kuću koja je bila u derutnom stanju. Obiteljska kuća na glavnom gradskom trgu izgrađena je krajem 18. stoljeća, ali je uništena u velikom požaru 1882. Na njezinom mjestu podignuta je 1885. moderna neoklasicistička jednokatnica. U prizemlju su bili smješteni lokali i trgovine, a kat je služio za stanovanje obitelji Brlić. Pročelje je ukrašeno arhitektonskom plastikom historicizma. Ulaz u hol kuće nadsvođen je tzv. češkim kapama koje je oslikao Josip Muravić.
U autentičnome povijesnom ambijentu doma Brlićevih stvarale su i nalazile nadahnuće brojne poznate osobe koje su svojim radom doprinijele javnom, kulturnom i političkomu životu Slavonskog Broda i Hrvatske. Među njima su pisac i jezikoslovac Ignjat Alojzije Brlić, publicist i političar Andrija Torkvat Brlić, te slikarica Fani Brlić rođena Daubachy.
U kući je bila i bogata knjižnica, jedna od najvažnijih u Hrvatskoj u 19. stoljeću, te arhiv s vrijednom prepiskom i izvornom građom - stoljetno obiteljsko naslijeđe, koji je danas je vrijedan dio nacionalne kulturne baštine.
U prizemlju obiteljske kuće Brlić danas su izložbeni saloni "Vladimir Becić"
pri Galeriji umjetnina grada Slavonskoga Broda nekretnine Rijeka

Post je objavljen 04.12.2015. u 08:24 sati.