Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nekretninepula

Marketing

Građevinski sektor: Napokon usporavanje negativnih trendova

OSIJEK - Građevinarstvo u Hrvatskoj zadnjih je nekoliko godina snažno pogođeno recesijom. Ona se očituje prije svega u padu obujma građevinskih radova i padu zaposlenosti.
Ipak, ohrabruju najnoviji podaci za prvu polovinu 2015. godine koji potvrđuju značajno usporavanje ovih negativnih trendova. Unatoč kriznim vremenima i padu aktivnosti proteklih godina, građevinski sektor još uvijek zauzima značajno mjesto u hrvatskom gospodarstvu. U strukturi ukupnog gospodarstva u prvoj polovini 2015. godine, građevinski sektor sudjelovao je s udjelom od oko 4,3 posto, a broj je zaposlenih u ovoj djelatnosti u lipnju 2015. godine iznosio 90.464, što čini 6,7 posto ukupnog broja zaposlenih u Hrvatskoj. Istovremeno je od ukupnog broja zaposlenih u građevinskom sektoru njih 77,4 posto bilo zaposleno u pravnim osobama, a 22,6 posto u obrtu.
- Valja istaknuti da se obujam građevinskih radova u Hrvatskoj kontinuirano smanjuje još od sredine 2008. godine i pojave gospodarske krize. Čitavo je razdoblje obilježeno slabljenjem potražnje za nekretninama, značajnim usporavanjem investicijske aktivnosti te izostankom velikih državnih infrastrukturnih projekata. Ipak, najnoviji trendovi iz prve polovine 2015. godine nagovještavaju mogući kraj recesiji. Uz neznatan pad obujma građevinskih radova od 0,6 posto na međugodišnjoj razini, broj zaposlenih povećao se za 0,8 posto - ističu u Ekonomskom institutu Zagreb.
Za razliku od Hrvatske, građevinarstvo u zemljama EU-28 znatno je lakše podnijelo recesiju. Tako su još početkom 2010. zaustavljeni negativni trendovi,
nakon čega je tijekom 2010. i 2011. uslijedila stagnacija aktivnosti. Pad obujma građevinskih radova u 2012. i u prvom tromjesečju 2013. bio je nešto blažeg karaktera.
Od travnja 2013. građevinarstvo u EU-28 postupno se oporavlja. Usporedba podataka na godišnjoj razini pokazuje da se u prvih sedam mjeseci ove godine obujam građevinskih
radova povećao za 0,2 posto. Također, ovogodišnja srpanjska razina aktivnosti veća je za 0,6 posto u odnosu na isti mjesec 2014. godine.
- Promatrajući izdvojeno Hrvatsku, razmjere recesije najbolje potkrepljuju podaci o obujmu građevinskih radova i zaposlenosti. Tako je obujam građevinskih radova u Hrvatskoj u razdoblju od siječnja do srpnja 2015. smanjen za 37,9 posto u odnosu na isto razdoblje 2008. O razmjerima recesije u građevinarstvu možda najbolje govori podatak da se od prosinca 2008. do lipnja 2015. broj zaposlenih smanjio za čak 49.348 (54,5 posto). Pri tome je u pravnim osobama pad zaposlenosti iznosio 31.128 (44,5 posto), a kod obrta 18.220 (89 posto). Ovako velik pad zaposlenosti u građevinarstvu nije samo težak udarac za ovu djelatnost, nego i za gospodarstvo u cjelini. Valja napomenuti da je nepovoljnim kretanjima za vrijeme recesije uvelike pridonijelo usporavanje i zaustavljanje gradnje velikih od države financiranih projekata u području cestogradnje. Posljedica je to značajnog slabljenja i ograničenja kapaciteta državnog proračuna u uvjetima recesije, tumače nove rezultate na EIZ-u.
Također, razvidno je da plaće u građevinarstvu zaostaju za prosjekom gospodarstva. U razdoblju od siječnja do lipnja 2015.
prosječna netoplaća u građevinskom sektoru bila je za 15,4 posto manja od prosječne netoplaće u Hrvatskoj nekretnine Split

Post je objavljen 30.11.2015. u 21:49 sati.