Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/toco1980foto

Marketing

Kako smanjiti fotke bez photoshopa?

Bloger Sjedokosi je u komentarima ispod prethodnog posta postavio slijedeće pitanje [sic]:

"fotke su mi do 5mB kako ih smanjiti bez Photoshopa ?"


Evo odgovora:

Postoji jedan zgodan mali, besplatni(!!!), programčić koji se zove PIXresizer.

Može ga se skinuti ovdje:
PIXresizer

Taj programčić omogućava to da se ili pojedinačne slike, ili čitavi setovi slika u nekom folderu, smanje sa svoje originalne veličine iz aparata (u kojima su pojedinačne slike "teške" i po nekoliko megabajta, te prilično velikih dimenzija u pixelima), na veličinu koja je pogodnija za prikaz na internetu i kompjuterskom monitoru.

Program pri tome ne briše originalnu sliku, tj. ne snima preko nje, već snima kopiju dotične u neki drugi (od strane korisnika zadani) folder.

Uglavnom, programu treba zadati izvornu datoteku slike (ako se misli smanjivati pojedinačne slike) ili folder u kojima se nalaze sve slike koje se želi smanjiti, zatim se odredi odredišna mapa u koju će se spremati smanjena/e verzija/e. Zatim se odredi dimenziju slike po duljoj stranici, te u kojem formatu smanjena verzija bude snimljena (jpeg, gif, tif...), uz još nekoliko dodatnih opcija (da li sačuvati EXIF podatke, sliku prebaciti u crno-bijelu...). Nakon što su svi parametri podešeni, odabere se opcija "Save pictures" i program zatim sam odradi posao smanjivanja...

Post je objavljen 27.11.2015. u 00:01 sati.