Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/mojeduhovnevjezbe

Marketing

RUSKE PJESME NA BRITANSKOJ TOP LISTI

Tokom 50-tih i 60-tih goidna na britanskoj top listi nije bilo ni jednog ruskog izvođača, međutim bile su pet pjesama ruskog porijekla, i svih četiri bile su top 10 hitovi. Prva je na top listu došla pijanistica Winifred Atwell sa „The Story fo Three Loves“. Ova se pjesmma bazirala na klasičnoj Rahmanjinov-ovoj 18. varijaciji na temu N. Paganinija. Kompozitor je bio već odavna preminuo kada je ova stvar ušla na britansku top listu 1954. godine. Naredne godine je američki pjevač talijanskog porijekla Tony Bennett došao do prvog mjesta sa još jednom klasičnom temom – ovaj put Borodinovom temom iz opere Princ Igor, kao „Stranger in Paradise. Te je godine u SSSR-u bila komponirana pjesma „Podmoskovnie vechera“, kompozitora V. Solovjova. Šest godina kasnije doći će na britansku top listu, kao instrumental „Midnight in Moscow“. (U Jugoslaviji ovu je pjesmu izvodio Dušan Jakšić, ako se dobro sjećam.) I konačno, godine 1968. veliki je hit bila pjesma „Those Were the Days“ (kod nas O gdje su dani ti, u izvođenju Zdenke Vučković) u izvedbi Mary Hopkin. Pjesma potiče još od 20-tih godina (kompozitor Boris Fomin). Jedan od prvih ruskih izvođača pjesme bio je Aleksandar Vertinski, kao „Dorogoi dlinnoyu“.
Bio sam u dilemi da li staviti "Ples sablji" Arama Hačaturjana, no pošto je Armenija bila za vrijeme njegovog života sastavni dio Sovjetskog saveza, mislim da i on pripada ovamo.
(Mada je tehnički, američki državljanin, i Dimitri Tiomkin na neki način pripada ovoj skupini, jer je rođen u Rusiji, spomenuti ću samo pjesme "High Noon" (Do Not Forsake Me, Oh My Darling) u izvođenju F. Laine-a i "Friendly Persuasion" u izvođenju P. Boone-a)
Također sam bio u dilemi, da li staviti "Nut Rocker", zato jer se podosta razlikuje od originala, teme iz iz baleta "The Nutcracker" P.I. Čajkovskog.

24/07/54 WINIFRED ATWELL : THE STORY FO THREE LOVES 9
14/05/55 TONY BENNETT: STRANGER IN PARADISE 1
11/11/61 KENNY BALL & HIS JAZZMEN: MIDNIGHT IN MOSCOW 1
14/04/62 B. BUMBLE & STINGERS – NUT ROCKER [1]
07/09/68 MARY HOPKIN: THOSE WERE THE DAYS 1
07/12/68 LOVE SCULPTURE – SABRE DANCE [6]

Pošto naš prepjev pjesme „Those Were the Days nije bio baš vjeran originalu, odlučio sam napraviti verziju, više u duhu izvornih stihova.
DUG PUT JE PRED NAMA
Voze oni troiku s praporcima
U daljini svijetli ognja plam
Dragi su mi, ja bih pošo s njima
Jer duša žudi sad kada sam sam

Dug put je pred nama u noći mjesec sja
Sa pjesmom tom što zvonko odzvanja
Gitara stara ta, sa zlatnim strunama
Što noćima sa čežnjom slušah ja

Živim bez veselja i bez muke
Sjećajuć se prošlih godina
Sjećajuć se tvoje bjele ruke
U troiki što zavagda j' otišla

Dani teku bol ne može proći
Trudim se da prošlost zaboravim
Jednom vi po mene ćete doći
Da na vječni pokoj odjezdim


Post je objavljen 25.11.2015. u 18:25 sati.