Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sempercontra

Marketing

Mantra o „vladi stručnjaka“

Božo Petrov, samoproglašeni vođa G.G. MOST (za one koji ne znaju G.G. znači 'grupa građana' što je u vrijeme socijalizma bila prva forma okupljanja privatnih osoba radi neke proizvodnje), kaže:

“Mi ćemo dati potporu onima koji pristanu na naše uvjete, a naši uvjeti su uvijek bili jasni: reforme i stručna reformska vlada”, rekao je čelnik Mosta Božo Petrov gostujući u utorak u Dnevniku Nove TV. “Samo oni koji pristanu na te uvjete mogu razgovarati s nama”, rekao je Petrov (i ostao živ, op.s.c.).

Fraze „stručna vlada“, „vlada stručnjaka“ i slično sve više postaju mantre ne samo spomenute G.G. nego i dviju stranaka koje bi da im dotična G.G. pomogne dočepati se vlasti ili pak ostati na vlasti.

Negdje sam pročitao da za takvu „vladu stručnjaka“ ne trebaju izbori, već bi se glatko mogla oformiti raspisivanjem javnog natječaja (po mogućnosti i u inozemstvu). No to onda više nema veze sa demokracijom, t.j. vladavinom naroda, pa ma kakva ta demokracija bila.

Zašto?
„Vlada stručnjaka“ se, naime, ne može izabrati glasovanjem na tzv demokratskim izborima. Prosječni glasač nema blage predodžbe što i koliko zna neki od (od koga?) izabranih „stručnjaka“. „Demokracija“ za taj slučaj izgleda malo drugačije.

Netko (recimo natječajna komisija; tko je sastavlja?) izabere ekipu stručnjaka koja onda oformi 'vladu' i počinje raditi. Za bilo koju aktivnost vrijedi pravilo: što treba napraviti, kako to treba napraviti, koju kvalitetu treba postići, u kojem roku će se to napraviti i koliko će to koštati. Ako se i izaberu vrsni stručnjaci, pitanje je hoće li oni u realizaciji tog pravila raditi onako kako puk, koji oni kao predstavljaju iako ih taj puk nije birao, želi. Ili bi to radili za neku od interesnih skupina. Recimo onih koje su im omogućile da sastave „vladu stručnjaka“.

Mogu ih, međutim, izabrati oni koji su na izborima dobili glasove puka (kao primjerice B.P.). Hoće li oni, ako „vlada stručnjaka“ ne uspije u svom djelovanju, snositi odgovornost za promašaje koje je su počinili od njih postavljeni „stručnjaci“. Sve se bojim. Oni će jednostavno svaliti krivicu na „stručnjake“ i reći: nismo mi krivi, krivi su „stručnjaci“ (uobičajena amnezija kod naših političara: nisam vidio, nisam čuo, nisam rekao, nisam znao).

Ne dragi moji MOST-ovci. „Vlada stručnjaka“ nije spojiva s pojmom parlamentarne demokracije, tj. vladavine naroda preko, od tog naroda, izabranih predstavnika. Pa bili oni i loši, ipak su izabrani od naroda.

Međutim, to ne znači da sam protiv stručnjaka i protiv toga da stručni ljudi rješavaju goruće probleme ove države. Samo onda se moraju postaviti, malo drugačija, vrlo stroga pravila igre.

Mi smo na izborima izabrali vas, vi ćete odlučiti što treba raditi, vi ćete izabrati „stručne ljude“ koji će onda reći „kako to treba napraviti, koju kvalitetu treba postići, u kojem roku će se to napraviti i koliko će to koštati“. I ako se na kraju ispostavi da od svega toga ništa dobrog ispalo nije, odgovornost (i to opipljivu) ćete snositi vi, a ne „vlada stručnjaka“. Jer povjerenje smo dali vama, a ne stručnjacima koje ste vi izabrali.


Slikovito: vi ste, dragi izabrani parlamentarci, kao kokoš koja je snijela jaje, a „stručnjaci“ su kuhari koji će reći što je od tog jajeta u danom trenutku najbolje napraviti: kajganu, jaje na oko, hemendeks, jaje ala vild, tvrdo ili meko kuhano, etc. Ako pak jelo koje će „stručnjaci“ napraviti po svim pravilima kuharskog umijeća ne bude dobro, onda to znači da je kokoš snijela mućak. Za to, međutim, ne odgovaraju kuhari, već kokoš. A zna se kako završavaju takve kokoši: u loncu.


Post je objavljen 25.11.2015. u 16:06 sati.