Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/imperialweekly

Marketing

NAKON OBARANJA RUSKOG ZRAKOPLOVA Su-24, SJEVERNOATLANTSKI SAVEZ SE OGLASIO !



Napisao: Theo Ljubić

Fotografija: hotforeignaffairs.wordpress.com


Sjevernoatlantski savez NATO ng>NATO je danas izrazio solidarnost s Republikom Turskom nakon što su njezine zračne snage Türk Hava Kuwetleri (Ratno zrakoplovstvo Republike Turske) oborile ruski vojni zrakoplov Su-24 te pozvao Ankaru i Moskvu da rade na smanjenju napetosti.



"Kao što smo više puta jasno rekli, mi smo solidarni s Turskom i podržavamo teritorijalni integritet naše saveznice u NATO-u, Turske. Ranije sam izražavao zabrinutost zbog implikacija vojnih akcija Ruske Federacije u blizini granica NATO-a", izjavio je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg nakon izvanrednog sastanka Svjernoatlanskog vijeća na razini veleposlanika.

Podsjetimo i to da su Rusi po drugi put povrijedili turski zračni prostor (prvi put u listopadu 2015. godine) te opet danas. U listopadu ove godine Turci su poručili Rusima: "Nemojte da Vam se ova stvar ponovi ili ćete biti odgovorni za bilo kakav neželjeni incident koji bi se mogao dogoditi". Danas se dogodio i Turci su uzvratili.
Stoltenberg je pozvao Ankaru i Moskvu na smirivanje napetosti. "Diplomacija i deeskalacija su važni za rješevanje ove situacije", rekao je.
Sjevernoatlantsko vijećeo vijeće se sastalo na zahtjev Turske, koja je željela upoznati saveznike s današnjim incidentom.


Post je objavljen 25.11.2015. u 12:10 sati.