Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vjenceslav1943

Marketing

I on ode!


Poznato je da je Aleksandar Tüköry (1826.-1895.) imao zasluga za ovaj grad. Uz osnivanje daruvarskog DVD njemu se pripisuje i osnivanje čitaonice u Daruvaru, uredio je zvjerinjak, a njegova je supruga Antonija darovala besplatno zemljište nasuprot katoličke crkve na kojoj je 1887 dovršena gradnja nove školske zgrade. U njihovo vrijeme nastalo je i nekoliko sela, ali se malo zna kako se živjelo u tim dijelovima Tükörijevog vlastelinstva. O tome nije pisao ni Gjuro Szabo, a samo djelomično Julije Kempf. Stoga danas malo znamo o prilikama na širim daruvarskim prostorima, iako su Tüköry bili ovdje više od četvrt stoljeća. Točno je da je 1848 bilo ukinuto kmetstvo, ali je i dalje ostalo mnogo površina u sastavu vlastelinstva, u početku obitelji Janković, a kasnije Tüköry. U seoskim sredinama živjeli su uz seljake, koji su imali svoju zemlju, i velik broj najamnika, bezemljaša, koji su svojim položajem živjeli teže nego nekadašnji kmetovi. Primjerice, u Ljudevitinom Selu su do 1888. godine živjeli najamnici, koji nisu bili vlasnici zgrada, iako su ih sagradili, niti zemlje koju su obrađivali. Sve je to bilo vlasništvo obitelji Tüköry. Tek 1885. oni, koji su mogli, su ta domaćinstva kupili, a 1888. gruntovno preveli na svoja imena. To je ta druga strana medalje! Pametnom dosta!
Do 1895. godine cijelo preostalo nekadašnje vlastelinstvo bilo je zajedničko za sve članove obitelji Tüköry: Aleksandra i njegove supruge Antonije i njihove djece Antuna, Alojzija (Vjekoslava), Eugena i kćerke Margarite (Margite).

Prije 120 godine, 17. svibnja 1895, zabilježena je ova informacija:

“ Veleslavnom kr. sudbenom stolu u Požegi
Gospodin Aleksandar Tüköry de Algyest, vlastelin, posjednik plemićkog dobra Daruvar-Sirač- Uljanik preminuo je 16. o. m. u trgovištu Daruvar i bit će u ponedjeljak dne 20. o.m. i sahranjen što se Veleslavno istom daljnje možebitne uporabe uljudno priobćuje…“


Nakon njegove smrti vlastelinstvo je bilo podijeljeno među njegovom djecom na četiri dijela, time da je pokroviteljstvo na području daruvarske rimokatoličke župe dobio Antun, a za područje župe Gaj njegova sestra Margita, udana Biederman.




Post je objavljen 24.11.2015. u 10:43 sati.