Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/mojakurukshetra

Marketing

Tibetanska knjiga mrtvih kao inspiracija za post

Jučer je Na rubu znanosti bila emisija o Tibetanskoj knjizi mrtvih, točnije o jednom aspektu tibetanskog vjerovanja koje se tiče onostranog. Postoji tzv. bardo- "stanje između" i postoji 6 takvih stanja. Prvi je život kao takav, pa stanje pred smrt i onda ulazimo u stanja promjena svijesti u kojima ovisno o našim koncepcijama i percepcijama doživljavamo razne fenomene. Ovisno o tome koliko smo trenirani u duhovnoj praksi u ovom životu, tako proživljavamo ta stanja "nove" svjesnosti. Gost je pričao kako većina ljudi ima strašne strahove jer su vezani za materijalno tijelo i materijalnu dimenziju kao takvu, pa kada shvate da oni više nisu materijalna bića i da nemaju ispod sebe čvrstu podlogu te da se ne mogu vratiti svojim bližnjima iako ih vide, počnu paničariti i lutati.
Budizam se često naziva "srednjim putem". Premda ima dosta koncepcija kao hinduizam- npr. karmu i reinkarnaciju, sasvim ih drugačije tumači i, najvažnije od svega, nema koncepta duše kao takve. Budisti će uvijek pričati o umu i stanjima uma.

Sve je stvar našeg pogleda. Neki od nas vjeruju u "nešto više", neki su uvjereni da su to sve budalaštine, neki vjeruju da nema ništa više od uma.
Neću sada ulaziti u filozofiju atmana i brahmana, jer ona je globalno ionako nerješiva na nekom univerzalnom nivou, jer- unutar ove materijalne dimenzije transcedencija je realno teško spoznatljiva, no, moj osobni stav je da smo mi čestice nečeg puno višeg, nekog puno višeg, nazovimo to Izvorom, Bogom, Paramatmom, Krišnom jer nije nešto moglo nastati ni iz čega i nije svijest mogla nastati iz nekakve fizikalno-kemijske svemirske tvorevine, bez da je netko ili nešto pokrenulo tu tvorevinu. Da nema reinkarnacije, ne bi neki bili napredniji od drugih iskustveno i pogledima, da nema karme, ne bi svatko imao svoje specifične zadaće koje se razjašnjavaju kada odlučimo dublje pogledati na sve.
No opet, ovo je moj pogled na život, samo jedan od mnogih pogleda, a meni daje nekakav smisao.




Post je objavljen 24.11.2015. u 08:40 sati.