Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/toco1980foto

Marketing

Pad fotoaparata

Svaki pad fotoaparata sa visine na tvrdu podlogu može biti koban.

Bez obzira radilo se o starom filmskom aparatu ili modernom digitalnom, s obzirom da se u njemu nalaze osjetljivi mehanički i/ili elektronski dijelovi, bilo kakav veći mehanički šok može izazvati probleme po pitanju funkcionalnosti.

Što se aparatu može dogoditi? Sve ovisi o kakvom se fotoaparatu radi, te o visini s koje je aparat pao.

Najmanje što se može dogoditi je - ništa. Da aparat prođe bez ikakvih oštećenja, i da dalje normalno radi kao i prije pada. Međutim, ovo se događa jako rijetko, i uglavnom kod padova s male visine.

Zatim se, kod padova s malo većih visina, mogu dogoditi razna oštećenja na kućištu, u vidu udubljenja, deformacija, ili napuknuća, ali da fotoaparat i dalje normalno radi. Ponekad se dogodi da npr. otpadnu vrata odjeljka za bateriju ili memorisjku karticu, ali ih se osposobi s malo ljepljive trake, ili da objektivu pukne "zonerica" ili filter i slično...

Slijedeća puno nezgodnija mogućnost je da strada neka od unutanjih mehaničkih, optičkih ili elektronskih komponenti... Ovo se manifestira u tome da npr. aparat više ne fokusira ispravno (zbog pomaka neke leće, objektiva, senzora), da ne može izbaciti ugrađenu bljeskalicu, odnosno da dotična više ne radi, ili da u potpunosti otkaže poslušnost odnosno više ne okida. Većina ovih oštećenja se može popraviti u servisu, iako je ponekad upitna njihova isplativost (tj. ponekad se više isplati nabaviti novi aparat nego popravljati stari).

Ono najgore jest da se zbog pada aparat doslovno fizički raspadne na sastavne dijelove. U tom slučaju mu najčešće nema spasa.

No, koliko god nevjerojatno zvučalo, zna se dogoditi i to da aparat padne sa poprilične visine, a da u padu umjesto njega nastrada - pod.

Leica M9 Falls Off Balcony and Breaks… the Ground

Post je objavljen 20.11.2015. u 00:01 sati.