Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/plasticno-je-fantasticno

Marketing

A što vam ja već godinama pričam?!

Proizvodi napravljeni iz biorazgradive plastike najvjerojatnije će jednako štetno djelovati, ako ne i više, na mora, oceane i morski život, kao i standardno, nerazgradivi plastični proizvodi. Osnovni uzrok tome je obilježavanje tih "biorazgradivih" proizvoda kao "zeleni" (e. green) proizvodi, čime se zavaravaju potrošači.



< Znanstvenik laboratorija američkog instituta za agrikulturu ispituje biorazgradive kutije za pakiranje


Čitateljima ovog bloga poznato je da ja to pričam i pišem već godinama. I to stalno i uporno dokazujem.

Ali, ovaj puta ovo nisu (samo) moje riječi, ovo je jedan od zaključaka istraživanja Ujedinjenih naroda “Biodegradable Plastics and Marine Litter: Misconceptions, Concerns and Impacts on Marine Environments” (klikom na naslov otvoriti će se specijalni izvještaj UN-a).

Nadalje u UN-ovom izvještaju navodi se da okso razgradiva plastika nema ubrzanu razgradnju u morskoj vodi i proizvodi napravljeni od plastike s dodacima okso aditiva za razgrađivanje "i dalje uzrokuju problem otpada i dovode do neželjenih posljedica".

Potrošači bi mogli biti vođeni prema krivim zaključcima da će se plastični predmeti izrađeni od biorazgradljive (biodegradabilne) plastike raspasti "u ništa" i da "nema potrebe voditi računa o njihovom odlaganju".

Odnosno, ja sam to u svojim tekstovima nazvao "ekološki trojan" - prema poznatom virusu iz računarstva koji "navodi korisnika da sam sebi napravi štetu" - baš kao što su Trojanci u Troju uveli konja s neprijateljskom vojskom u svoj utvrđeni grad, znamo što se je kasnije dogodilo.

Osim toga, pojedine tvrdnje kao i propagandne poruke vezano uz pojedine tipove polimera i njihovu razgradivost u okolišu mogu dovesti do sasvim neželjenog ponašanja potrošača vezano uz otpad. Na primjer, veliki broj potrošača, ukoliko ima plastičnu vrećicu na kojoj piše da je biorazgradiva, uopće ne vodi računa gdje će je odložiti ili baciti - jer, sama će se razgraditi - misle.

Jedan od zaključaka UN-ove studije je i: "U ukupnom rješavanju problema plastičnog otpada u morima i njegovog smanjenja, prema sada dostupnim podacima, biorazgradiva plastika neće imati značajniju ulogu".

Na žalost, u izvještaju je i procjena da svake godine u morima završi oko 20 milijuna tona plastičnog otpada. Kada dospije u mora, otuda nigdje ne ide, već se kroz dulje vremensko razdoblje razbija u manje dijelove sve do razine mikroplastičnih čestica i to zahtjeva hitnu akciju prvenstveno na sustavima za prikupljanje i obradu otpada, gdje reciklranje i energijsko iskorištavanje korisnog otpada ima vrlo značajnu ulogu i predstavlja veliki doprinos rješenju problema.

S utvrđenim i objavljenim zaključcima i stavovima u ovoj UN-ovoj studiji slažu se i brojna nacionalna plastičarska stručna i poslovna udruženja, i potvrđuju da biorazgradiva plastika nije rješenje problema plastičnog otpada u morima, ali niti u drugom okolišu.

U stvari, cijeli niz različitih i široko primijenjenih mjera jedino može dati zadovoljavajuće rezultate. A prvenstveno je tu promjena ponašanja potrošača, povećanje količina u sustavu recikliranja, ali i aktivno uključivanje svih sudionika tog "procesa" onečišćenja - brodari, vlasnici jahti i brodova za odmor, lučke uprave, lokalne obalne vlasti.


Ja vam to pričam i pišem godinama, a sada i potvrda od najvišeg svjetskog tijela.
Je li mi sada vjerujete?




Izvori:
Plastic News:
UN report slams biodegradable plastics
UN report: Biodegradable Plastics and Marine Litter: Misconceptions, Concerns and Impacts on Marine Environments
Animated flags





Post je objavljen 19.11.2015. u 09:41 sati.