Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/imperialweekly

Marketing

ISLAMSKA DRŽAVA - Od male terorističke skupine do sve jače globalne prijetnje (!)

Islamska država (IS), koja je preuzela odgovornost za napade u Parizu u kojima je ubijeno 127 ljudi, počela je kao mala teroristička skupina krajem '90-ih godina, a postala je poznata u vrijeme američke invazije na Irak.

Napadi u Parizu izvedeni u petak najsmrtonosnije su divljaštvo ekstremista izvan islamskog svijeta.
SAD je organizirao međunarodnu koaliciju protiv Islamske države 2014. nakon što je IS zauzeo irački grad Mosul, proglasio se kalifatom kojemu se trebaju pokoriti svi muslimani i krenuo u osvajački pohod.
Unatoč nekim nazadovanjima, uključujući nedavne poraze od Kurda kojima su pomogli zračni udari koalicije predvođene SAD-om u Iraku i Siriji, nema znakova da će ta skupina uskoro biti poražena.
Mnogi najviši islamski klerici i čelnici osudili su Islamsku državu.



Međutim, ona nastavlja očaravati obespravljene muslimane i muslimanke, posebice mlade, koji u njoj vide spas. Štoviše, ona privlači talentirane pojedince, od vojnih zapovjednika do liječnika.

Njezin slogan, koji se prevodi kao "trajna i šireća", ukazuje na njezine ambicije. Islamska država povezana je s nizom skupina koje kontroliraju područja od jugoistočne Azije do zapadne Afrike i često iskorištava situacije anarhije na područjima naseljenima sunitskim muslimanima.
Jedna od njezinih najsnažnijih saveznica je sinajska skupina u Egiptu koja je preuzela odgovornost za pad ruskog zrakoplova prošli mjesec u kojemu je poginulo 220 ljudi.
Na čelu IS-a prvotno je bio Jordanac Abu Musab al Zarqawi, koji je prije toga provodio vrijeme s džihadistima u Afganistanu.
On je vodio ubilačku kampanju u Iraku namjerno izazvaši sukob između sunitskih i šijitskih muslimana, čime je pomogao isprovocirati građanski rat nakon pada Saddama Husseina.
Osama bin Laden i drugi čelnici al Qaede otpočetka su izražavali zabrinutost zbog toga što je Zarkawi ubijao muslimane.
Već 2005. Zarkawi je organizirao samoubilačke napade u Jordanu u kojima su ubijeni deseci ljudi, među kojima gosti na svadbi, pokazavši ne samo da se ne obazire na civilne žrtve nego da mu je izravna namjera ubijati nevine u bilo kojoj zemlji.
Osam mjeseci kasnije Zarkawi je ubijen u američkom zračnom udaru sjeverno od Bagdada. Njegova skupina, koja je redovito mijenjala imena, bila je suočena s teškim nazadovanjem idućih godina.
Međutim, njezina sreća se okrenula pod novim vodstvom 2010., u kojemu je i sadašnji šef Abu Bakr al-Baghdadi.
Sirijski građanski rat poslužio je kao poziv na okupljanje Islamskoj državi, koja je do 2014. poznata kao Islamska država Iraka i Levanta (Sirije). Iste su godine prekinuti njezini odnosi s al Qaedom kojoj je bila vjerna od 2004., zbog sukoba s jednom islamističkom skupinom u građanskome ratu u Siriji koju je podupirala al Qaeda.
Kasnije iste godine skupina je izbacila suvišne riječi i ostao joj je naziv Islamska država.
Ideologija IS-a je "ili si s nama ili protiv nas" i tkogod se striktno ne pridržava njezinih pravila odmah se proglašava nevjernikom.
Stanovništvo koje živi na područjima pod okupacijom IS-a izloženo je užasnom nasilju, poput bičevanja, sakaćenja, obezglavljivanja i razapinjanja. Te metode ne služe samo za zastrašivanje neprijatelja nego i za privlačenje novih sljedbenika. (HINA)


Post je objavljen 14.11.2015. u 21:04 sati.