Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/toco1980foto

Marketing

Konfucijeva izreka

Konfucije je rekao:

"Tko ne zna, a ne zna da ne zna - opasan je - izbjegavajte ga!
Tko ne zna, a zna da ne zna - dijete je - naučite ga!
Tko zna, a ne zna da zna - spava - probudite ga!
Tko zna i zna da zna - mudar je - slijedite ga!"


(To je samo jedna od mnogobrojih Konfucijevih izreka.)

TKO NE ZNA, A NE ZNA DA NE ZNA

Ukratko, svi lažni autoriteti. A lažni autoritet može biti praktički bilo tko - svaka šuša koja si umisli da je u pravu u vezi nečega (odnosno da je "pravi" autoritet), ali svo "znanje" je bazirano na površnosti, dezinformacijama, wishful thinkingu, iskrivljavanju logike, urbanim mitovima, bapskim pričama, emotivno nabijenim pamfletićima, sumanutim idejama, i općenito nemaju previše dodira sa stvarnošću. Često koriste frazu da "njih nitko/ništa neće uvjeriti u suprotno" jer su uvjereni u svoju savršenost i nepogrešivost.

I da ne bi bilo zabune, takvi nisu samo pojedinci, takve mogu biti i čitave (državne) institucije!

TKO NE ZNA, A ZNA DA NE ZNA

Svaka osoba koja se nečime želi početi baviti, u početku je neznalica. No ako kod te osobe postoji volja za učenjem, potrebno je samo naći dobrog učitelja. Bilo pravu živu osobu, bilo literaturu, pa znanje steći autodidaktikom (samoučenjem).

Problem je što ponekad takvi, zbog neznanja, nalete na - lažni autoritet. Na "one koji ne znaju, a ne znaju da ne znaju", te se nažalost dogodi da na kraju budu upućeni krivo... A od neznanja je puno gore pogrešno "znanje", odnosno zabluda.

Tu je svakako jedna od opasnosti "informiranje" putem interneta. Naime, kako je iternet zapravo nefiltrirani bućkuriš razno-raznih (dez)informacija, neupućenima je ponekad teško razlučiti što su relevantne informacije, a što su ortodoksne gluposti (koje se zavodljivom retorikom predstavljaju kao relevantne.)

TKO ZNA, A NE ZNA DA ZNA

Postoje ljudi koji se intenzivno bave fotografijom (ili bilo kojom drugom aktivnošću ili disciplinom kojom ispunjavaju slobodno vrijeme) iz gušta. Iz hobija. Amaterski. No u tome čime se bave steknu takvu kvalitetu, znanja i vještine, da nisu uopće svjesni da svojom kvalitetom, znanjem i vještinama jednaki ili čak i nadmašuju i neke (u toj disciplini) školovane ljude koji su na glasu kao pravi autoriteti.

TKO ZNA I ZNA DA ZNA

Suprotnost lažnim autoritetima su naravno - pravi autoriteti. Oni koji bitna i relevantna znanja i vještine "imaju u malom prstu" i koji ne samo da su imuni na lažne autoritete (i njima slične), već su ih sposobni i u trenu raspoznati. Zbog toga su i najgori neprijatelji lažnim autoritetima.

Osim što su sposobni promijeniti mišljenje ako dobiju dokaz da je neko njihovo uvjerenje pogrešno, sve tvrdnje koje iznose mogu dokazati činjenicama ili relevantnim referencama (npr. važećim zakonskim propisima, i sličnim).

Post je objavljen 11.11.2015. u 19:03 sati.