Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoranostric

Marketing

Prva računica nakon izbora: nema velikih odstupanja od anketa, osim kod Mosta

Evo zbrojio sam postotke, ako nekoga zanima. Stanje u 1:15 ili 1:30, zbrojio sam postotke po izbornim jedinicama . (Rezultat je, matematički, prosjek za sve IJ a ne postotak ukupno osvojenih glasova, jer za to treba znati i koliko je ljudi izašlo, to se razlikuje po IJ; a ovaj podatak služi i za usporedbu s anketama koje su bile po IJ). Obrađeno 71% glasačkih mjesta. Bez Hercegovaca (tzv. "dijaspora"). Za sedam relevantnih u cijeloj zemlji:

HDZ+ 34,40%
SDP+ 33,38%
Most 13,02%
ŽZ 4,42%
MB+ 3,24%
KUH 1,70%
ORaH 1,70%

(MB+ je koalicija oko Milana Bandića, KUH je "Koalicija uspješna hrvatska, tj. Čaćić idr.)

Onako na prvu: razlike u odnosu na dvije ankete po IJ, koje su provele agencije Promocija plus za RTL ( završena 21. listopada) Ipsos za Nova TV (završena 2. studenoga), gledano po izbornimj jedinicama, ne razlikuju se od rezultata izbora više, nego što je unutar očekivanih granica greške, plus učinak onih koji odlučuju u tijeku kampanje (takvih je, prema ranijim iskustvima, oko 25% za posljednja tri tjedna, a 10% do 15% u posljednjih tjedan dana).

HDZ ovoga puta nije dobio više na izborima nego u anketama (zanemarivih +0,6% u odnosu na posljednju anketu Ipsosa, ali -3,4% u odnosu na anketu P+ koja je bila ranije).

SDP je dobio -1,6% u odnosu na Ipsos, -1,1% u odnosu na P+. To su postoci za cijelu zemlju.

Po izbornim jedinicama, koliko vidim, naravno odstupanja su veća ali u granicama očekivanja (jer su moguće statističke vfarijacije naravno veće za manji uzorak).

Most je pak dobio +4,0% u odnosu na Ipsos, +6,0% u odnosu na P+. To pokazuje njihov strelovit usupo tijekom predizborne kampanje.

Ispada, kad gledamo postotke, da je zapravo svojim rastom pobrao glasove onih, koji su ranije najavljivali glasanje za druge "treće puteve". U odnosu na posljednju anketu Ipsosa, Živi zid ima -0,9%, ORaH -0,8%, MB+ -1,7%, KUH -0,6%.



Post je objavljen 09.11.2015. u 02:26 sati.