Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sempercontra

Marketing

Malverzacije (potencijalne) listićima

Nije nam bilo dovoljno da na dosadašnjim izborima glasaju i umrle osobe, da se glasači autobusima prevoze s jednog na drugo glasačko mjesto, da se produljuje vrijeme glasovanja (posebice u tzv dijaspori) ako svi glasači koji žele glasovati to ne stignu do određenog sata. Ne, sad samo inaugurirali sustav glasovanja (i prilagodili ga našem mentalnom sklopu) koji cijelo glasovanje samo zbog jednog jedinog glasačkog listića može biti neregularno. O čemu se radi?

Ministar uprave Arsen Bauk rekao je, naime, u vezi s glasovanjem da će listić – ako birač zaokruži jednu listu, a istodobno preferencijalni glas dade kandidatu s druge – biti važeći, ali se taj preferencijalni glas neće računati, nego samo glas za tu listu.

„Bit će to važeći listić i važeći glas, ali preferencijalni glas koji ste dali kandidatu s liste za koju niste glasovali neće se računati“, rekao je Bauk i ostao živ i dodao: Najispravniji način ispunjavanja glasačkog listića jest da se zaokruži i lista i jedan od kandidata s te liste, naravno, ako birač želi nekom određenom kandidatu s liste dati preferencijalni glas“.
Iz toga slijedi da postoji neispravan, ispravan i najispravniji način glasovanja. Za mene može postojati samo neispravan i ispravan način i nikakav drugi.

Zašto se oglasio ministar dan uoči izborne šutnje da pojasni kako treba glasovati?
Vjerojatno zato što je profesor Ivan Rimac izjavio da preferencijalno glasovanje može (i hoće, op.s.c) rezultirati krađom ako birači zaokruže kandidata s određene liste, a ne i redni broj te liste. Takvi glasački listići bit će važeći, računat će se kao glas za kandidata i za listu,ali otvaraju mogućnost da netko naknadno na njima zaokruži redni broj ispred druge liste, čime glas za kandidata propada, a listić se boduje u korist zaokružene liste. I što je najgore, tu krađu se ne može nikako dokazati.

Ministar je s tim u vezi rekao da su birački odbori višestranački i da su tu upravo zato da provode kontrolu zakonitosti izbora. I poentirao:“Sve ostalo se teoretski može dogoditi(i dogodit će se, op.s.c.), ali zato su tu i birački odbori da to spriječe.“ Ma nemoj!!! U biračkim odborima sve sami super pošteni ljudi iz nepoštenih stranaka.

Evo kako to izgleda zorno na primjeru tri birača, A, B, C i glasačkih listića s četiri Liste i četiri kandidata na svakoj listi.


Glasač B zaokružio je samo kandidata (br. 4) ali nije zaokružio Listu 2. Listić je važeći i Lista 2 i kandidat pod br. 4 dobiju jedan glas (glas birača B).

No ako netko 'pošten' (bilo tko i bilo otkuda) zaokruži na tom glasačkom listiću bilo koju Listu osim Liste 2, primjerice Listu 3, onda glas birača B pripada Listi 3, a kandidat s Liste 2 gubi glas.

U slučaju listića glasača C koji je zaokružio samo Listu, primjerice Listu 4, već spomenuti 'pošteni duh' može na njegovom listiću u Listi 4 zaokružiti, primjerice, kandidata br. 3 jer mu se on na Listi 4 najviše sviđa i time utjecati na rezultat broja preferencijalnih glasova.

Ovaj mali primjer pokazuje da ovako koncipiran sustav preferencijalnog glasovanja ne samo da omogućuje manipulaciju s Listama koju je spomenuo prof. Rimac, nego i manipulaciju s preferencijalnim glasovima.

Mišljenja sam da je jedan od dva načina 'friziranja' rezultata sasvim realan, dapače mislim da će se dogoditi najmanje JEDAN put. A ako se desi samo JEDAN put, za mene su izbori NEREGULARNI.

Zato, dragi moji potencijalni glasači, da spriječite manipulacije ovog tipa trebate obvezatno na SVOM glasačkom listiću zaokružiti i LISTU za koju glasujete i KANDIDATA kojemu dajete svoj preferencijalni glas na TOJ, od vas izabranoj, Listi.
Tako jedino možete spriječiti da 'pošteni duh' glasuje umjesto vas.


Post je objavljen 07.11.2015. u 15:00 sati.