Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/mojeduhovnevjezbe

Marketing

KAKO SU DVIJE JUGOSLAVENSKE PJESME POSTALE SVJETSKI HITOVI

Nekako može izgledati pretjerano, ali ponovo se vraćam Ivi Robiću i njegovom internacionalnom hitu iz 1959/60. godine. Morgen je dakle bila skladba švicarskog kompozitora Petera Moessera, koja je došla, da još jednom ponovim, do 13. mjesta Američke, 23. mjesta britanske, 2. mjesta njemačke i, čak možda najvažnije – 1. mjesta KANADSKE top liste. Možda neki potcjenjuju ovu činjenicu, ali recimo čak i vrlo popularna ( i u SAD također) kanadska grupa The Diamonds nije došla do prvog mjesta sa njihovim najvećim hitom „Little Darlin'“. Također ne treba ispustiti iz vida da su tu pjesmu snimili neki poznati pjevači iz 50tih kao Petula Clark, Dickie Valentine i Bing Crosby.
Malo je čudniji uspjeh već spominjanog „Ansambla Urošević“ u Njemačkoj, gdje su, kao št je rečeno imali top 5 hit, istovremeno kada su Beatles prvi puta došli na čelo njemačke top liste, u aprilu 1964. godine. Singlicu sa „Maršom na Drinu“ izdao je zagrebački Jugoton 1964. godine. Ovo je kompozicija nastala povodom Cerske bitke, 1914. godine. Djelo je Stanislava Biničkog, dirigenta Muzike Kraljeve garde. Interesantan je svakako podatak da je Binički studirao na Muzičkoj akademiji u Muenchenu. Tada vjerovatno nije sanjao da će imati hit u toj zemlji nekih gotovo 70 godina kasnije.
„Marš na Drinu“ ipak, po meni ne bi sama po sebi postala uspješnom u Njemačkoj, da je nije prethodno snimio danski gitarist Joergen Ingmann. Naime, on je 50tih izvodio instrumentalnu muziku u stilu tada popularnog američkog gitariste Les Paula. Godine 1961. došao je na prvo mjesto kanadske top liste sa „Apache“ (i 2. mjesto USA top liste). Krajem 1963. sa tom je pjesmom postao vrlo popularan u rodnoj Danskoj. Osim njega, pjesmu su začudo snimili čak i The Shadows (March to Drina), a album na kojoj je pjesma, došao je do 5. mjesta britanske top liste.


Post je objavljen 06.11.2015. u 11:25 sati.