Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nekretninerijeka

Marketing

Venecijanski bijenale arhitekture 2016.: Hrvatsku predstavlja Dinko Peračić

Venecijanski bijenale počinje u svibnju iduće godine, a Peračićev rad bit će izložen u hrvatskom paviljonu u Arsenalu
Hrvatski predstavnik na Venecijanskom bijenalu, 15. međunarodnoj izložbi arhitekture 2016., bit će projekt Dinka Peračića i njegovog autorskog tima nazvan "We need it - we do it / To trebamo - to radimo", rad koji predstavlja sadržajnu rekonstrukciju triju napuštenih građevina u Zagrebu, Rijeci i Splitu. Rad pokazuje kako uz arhitektonsku intervenciju prostor može poslužiti raznovrsnim potrebama korisnika prije njegova konačnog dovršenja.
Uz Peračića autorski tim čine Miranda Veljačić, Emina Višnić i Slaven Tolj, koji će na Bijenalu izložiti proces postupnih intervencija u napuštene industrijske prostore - bivšu tvornicu Jedinstvo u Zagrebu, Dom mladih u Splitu i H zgradu u kompleksu Rikard Benčić u Rijeci.
Ocjenjivački sud zaključio je da njihova izložba "We need it - we do it" najbolje odgovara objavljenom javnom pozivu, kao i temi "Izvješća s bojišnice",
koju je postavio umjetnički direktor Bijenala, nagrađivani čileanski arhitekt Alejandro Aravena. Pritom izraz "bojišnica“
u toj temi predstavlja "prve crte arhitektonskih bojišnica u srazu s akutnim suvremenim društvenim problemima“.
Između četiri pristigle prijave ocjenjivački sud na čelu s Karin Šerman izabrao je Peračićev rad jer je najbolje ispunio elemente i intenciju poziva te prikazao svjedočanstvo aktivnih stvaratelja koji uistinu "žive to što govore“, pojašnjeno je. "Izabrani prijedlog aktualizira sadržajnu rekonstrukciju triju građevina koje bi trebale postati mjestom dinamičnih i intenzivnih društvenih interakcija, a koje potiču nevladine udruge kao korisnici prostora“, kazala je Šerman.
Pojasnila je i da se tim radovima promovira ideja ponovnog korištenja postojećih prostora koji su ili izgubili prvobitnu namjenu ili je nisu ni imali, što je dobrim dijelom posljedica tranzicije, nesređenih imovinsko-pravnih odnosa, nedostatka sredstava ili nezainteresiranosti političkih struktura i gradskih institucija. Arhitekti u zatečenoj situaciji interveniraju i omogućuju da blokirani i nekorišteni objekti postanu "funkcionirajući akteri i prostorni katalizatori promjena", istaknula je Šerman.
Autori izabranog projekta istaknuli su kako će na tim napuštenim industrijskim prostorima raditi te arhitektonski u njih intervenirati usporedno s njihovim korištenjem za razne svrhe. Neće čekati ni idealno vrijeme ni sredstva da se objekti dovrše već će biti na "bojišnici arhitekture i kulture", sudjelovati u procesu paralelnog rada arhitekata i ljudi koji će ulaziti u te još uvijek nedovršene prostore koristeći ih za razne svrhe - kulturne, zabavne, edukacijske i slično i tako prostoru omogućiti život i namjenu“, pojasnili su.
Dinko Peračić i Miranda Veljačić suosnivači su i voditelji Platforme 9,81, Emina Višnić je ravnateljica Pogona-Zagrebačkog centra za nezavisnu kulturu i mlade, a Slaven Tolj je ravnatelj Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci.
Venecijanski bijenale počinje u svibnju 2016., a njihov će rad biti izložen u hrvatskom paviljonu u Arsenalu, veličine 75 četvornih metara.
Za projekt je Ministarstvo kulture izdvojilo 760.000 kuna, te 65.000 eura za najam prostora nekretnine Istra

Post je objavljen 06.11.2015. u 10:30 sati.