Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/iznajmljivanjestanova

Marketing

Predstavljena monografija Zrinke Paladino o arhitektu Nikoli Filipoviću

ZAGREB - Arhitekt Nikola Filipović obilježio je hrvatsku arhitekturu druge polovice prošloga stoljeća i pitanje je kako bi bez njega 'izgledala' naša arhitektura, istaknuo je povjesničar umjetnosti Zvonko Maković u četvrtak navečer na predstavljanju knjige arhitektice Zrinke Paladino "Nikola Filipović - Majstor arhitekture" istaknuvši kako mu je čast biti recenzent te neobične knjige bogate fascinantnim dijalozima autorice i Majstora arhitekture Nikole Filipovića.
Monografiju je objavila zagrebačka Naklada Ljevak, predstavljena je u Laubi - Kući za umjetnost i ljude i izazvala je veliku pozornost kulturne javnosti, osobito one arhitektonske, koja je došla i osobno iskazati poštovanje velikome arhitektu s kojim, kako je to rekao Maković, završava modernizam u hrvatskoj arhitekturi u koji je Filipović, na zasadama svojih uglednih prethodnika, inaugurirao nešto novo.
Recenzent Maković podijelio je s nazočnima razloge zbog kojih mu se sviđa Filipovićeva arhitektura, a to je Filipovićevo 'mišljenje' prostora kroz funkciju, sadržaj i materijal i to što je sve spomenuto do kraja promišljeno. Spomenuo je kako se već u mladim danima tijekom poslijediplomskoga studija u Beču oblikovalo njegovo razmišljanje o arhitekturi zahvaljujući djelima arhitekta Adolfa Loosa, kao što su Café Museum i American Bar.
Kako je rekao Maković, knjiga je pisana pomalo neobično, razgovor je to uglednoga profesora i njegove studentice, osobna je to i vrlo topla knjiga, iako je teška gotovo tri kilograma, u kojoj se govori u prvom licu.
Arhitekt Lenko Pleština istaknuo je kako se na 505 stranica knjige, ne samo s jednom crtom već s čitavom eksplozijom crta, nalazi i 600 arhitektonskih crteža, projekata i fotografija fascinatnoga crtača kakav je Nikola Filipović. Pleština vjeruje da će se i glavni lik ove sjajne knjige, koja je samo vrh sante leda jednoga fascinatnog opusa, poput jednoga od njegova uzora Oscara Niemeyera, baviti arhitekturom i u 105. godini.
Autorica: nisam poslušala preporuke da se u Zagrebu ne pišu knjige o živim arhitektima nekretnine Zadar

Post je objavljen 06.11.2015. u 10:24 sati.