Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/bujscinskiglas

Marketing

Jedino je vrijeme neumitno! ( John Locke)


Javiti se na bilo koju vijest koja govori o političkoj prostituciji u Gradu Umagu je uzaludno. Život na ovim prostorima svakodnevno je izložen manipulaciji, koja svojim djelovanjem umotana u celofan laži, živi od njih šireći ih kao istine. Osobno ljudsko gnijezdo manipulacijom je pretvoreno u osvijetljenu pozornicu s precizno programiranim sustavom, gdje je čovjek uporabljen poput marionete i iskorišten kao obična stvar: Prije uporabe promućkati, nakon uporabe baciti. Nažalost to je naša svakodnevnica.
Virtualna kultura u kojoj živimo u svom informatičkom savršenstvu koje je skoro doseglo vrhunac ljudskog uma, zapravo je najbliskija prvotnoj kulturi mita i usmene predaje. Suvremena svakodnevnica funkcionira po načelu mitologije, samo što se za razliku od arhajskog mita i usmene priče suvremene izmišljene priče progresivno umnažaju putem sve većeg broja medija. Današnja suvremena usmena predaja o lažima i istinama nema konačni cilj u korist neke određene definirane ideologije. Njezin je proizvod obmana: ništa nije laž/istina – odnosno sve može biti laž/istina.
Pitate se dragi moji čitatelji, čemu ovaj uvod? Odgovor leži tu na mome stolu. Na jednoj strani stola leži novi broj nazovi časopisa koji izdaje Grad Umag, nazivom humagum-Umago, a na drugom kraju stola dopis, uredno zabilježen pod br KLASA: 402-08/15-01/47,URBROJ 2105/05-04/03-15-2. U dopisu između ostalog stoji; citat: Sukladno vašem upitu o sufinanciranju projekta tiskanja knjige, ovim vas putem obavještavamo da s obzirom na činjenicu da je predviđeno znatno smanjenje općih proračunskih prihoda za tekuću godinu u Proračunu Grada Umaga, nismo u mogućnosti udovoljiti vašem zahtjevu. Na drugom kraju stola leži tiskovina pod nazivom „humagum“ – polugodišnji informativni bilten Grada Umaga iz mjeseca svibnja 2015. godine. Bogato opremljena tiskovina u nakladi od (3000 primjeraka) u kojoj čitalac može jedino pronaći samohvalu lokalnih čelnika. U tiskovini, bolje rečeno „hvalibabi“ iz koje teče samo med i mlijeko ovaj gornji citat ne uklapa se u stvarnost „hvalibabe“. Da pojasnim čitateljima da trošak ove bogato ilustrirane tiskovine na najkvalitetnijem papiru iznosi nekoliko desetaka tisuća kuna, dok tiskanje knjige mlade nagrađivane autorice pet do šest puta manje.
S pravom se propitujem: Dokle seže granica demagogije? Koja je granica ljudske laži? Što se ovdje ima još lagati!. Odavno je ovdje sve laž, a i ono malo što je ostalo istine nestala je u ove četiri godine. Nitko se više ne sjeća predizbornih obećanja o školi, kulturnim institucijama, o socijalnoj politici o pametnoj i svrsishodnoj prometnoj infrastrukturi. Ostala su samo zgarišta i na tim zgarištima želite opet paliti. Lažna obećanja u cilju Vašeg boljeg sutra, A o životu običnog građanina, umirovljenika, koga briga! Neka se oni sami za sebe pobrinu. Pitam se s pravom: Što je ovdje istina/laž? Gdje to završavaju sredstva poreznih obveznika ovoga grada
Ovaj grad, rekao bi jedan čuveni sociolog, intelektualac (Konstantinović) koji je godinama živio tu u našoj blizini. Zaboravljen od nas svih, a njegova knjiga (Filosofija palanke) koja je vjerojatno nastala na ovim prostorima kao da opisuje današnje stanje u „gradu blagostanja Umagu“.
Između ostalog podvučeno je: Kao prvo i jedino što zahtjeva ovaj grad je opismenjavanje!!!!!!!! Od toga treba započeti.


Post je objavljen 05.11.2015. u 19:13 sati.