Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/shzzadar

Marketing

Može li Most prekinuti tradiciju i iz Zadra odnijeti jedan mandat?

Može li Most prekinuti tradiciju i iz Zadra odnijeti jedan mandat?

http://www.zadarskilist.hr/clanci/03112015/moze-li-most-prekinuti-tradiciju-i-iz-zadra-odnijeti-jedan-mandat

Stipe Petrina računa na 5.000 glasova članova Udruge Solidarnost, a oni obećavaju kako će ga dovesti i do dva mandata

Utakmica će ove godine biti neizvjesnija no ikad, barem što se tiče manjih stranaka IX. jedinice, a prijelazu izbornog praga i jednom mandatu primakao i Živi zid sa 4,53 posto glasova

Stipe Petrina računa na 5.000 glasova članova Udruge Solidarnost, a oni obećavaju kako će ga dovesti i do dva mandata

Prema rezultatima najnovijih istraživanja agencije IPSOS Puls, u IX. izbornoj jedinici saborski mandati više se ne dijele samo na HDZ i SDP, već bi jedan mogla osvojiti i platforma Most nezavisnih lista. Time bi bila prekinuta izborna tradicija po kojoj su mandati do sad išli samo HDZ-u i SDP-u, a osim njih nitko se drugi u IX. jedinici nije mogao ni primaknuti Saboru.

Naime, posljednja anketa pokazala je da Domoljubna koalicija u IX. jedinici dobiva devet mandata sa 54,32 posto glasova, a Hrvatska raste četiri mandata sa 26,15 posto glasova. Međutim, izborni prag po anketi prelazi i Most sa 5,93 posto glasova, čime bi se po prvi put u IX. jedinici narušila uobičajena borba između HDZ-a i SDP-a.

Da je situacija malo drugačije od one prethodnih godina kazuje i podatak da se prijelazu izbornog praga i jednom mandatu primakao i Živi zid sa 4,53 posto glasova.

SDP u padu

Utakmica će stoga ove godine biti neizvjesnija no ikad, barem što se tiče manjih stranaka IX. jedinice. Kada je u pitanju HDZ, po istraživanjima ne bi trebali imati straha za saborske mandate, jer im sve ankete daju minimalno devet mjesta.

HDZ je zapravo u puno boljoj situaciji od one na izborima 2011. jer im ankete čak daju mandat više, neke i dva, a SDP-u prognoziraju dva mandata manje. Iako je predsjednik SDP-a, Zoran Milanović, na predizbornom skupu ove subote u Zadru vrlo uvjerljivo pričao o uspjehu u IX. jedinici, istraživanja im ne idu u prilog.

Naime, SDP je 2007. u ovoj izbornoj jedinci dobio četiri mandata, a 2011. čak dva više. Istraživanja javnog mnijenja vraćaju ih pak na četiri mandata, iako oni tvrde kako će ovoga puta "mandate izjednačiti sa HDZ-om". SDP-ov uspjeh ipak ovisi i o uspjehu Mosta i Živog zida, jer ne prijeđu li ove dvije opcije izborni prag njihov mandat ide HDZ-u ili SDP- u. Iznenađenja su ipak moguća jer je, primjerice, zadnje istraživanje provedeno na uzorku od samo 442 ispitanika.

Most cilja na dva mandata

Velikom iznenađenju ovih izbora nadaju se u zadarskoj Udruzi bivših zaposlenika "Solidarnost" koja je u IX. jedinici odlučila podržati Nezavisnu listu Stipe Petrine, time ujedno platformu nezavisnih lista Most kojoj se Petrina pridružio 15. listopada. Vrbujući glasova Zadrana načelnik općine Primošten 7. listopada u Zadru je održao novinsku konferenciju na kojoj je najavio kako je došao po 5.000 glasova.

- Nemam konkurencije u IX. izbornoj jedinici. Neka se ova jedinica upita što su to Karamarko ili Ostojić učinili za nju? Gospodin Karamarko je 25 godina dio sustava ove zemlje, pa bi me zanimalo neka objasni što je to dobroga ova zemlja doživjela od njega - poručio je tada Petrina.

A računica im je u ovoj jedinici jednostavna. Ako se ostvare najnovije prognoze predsjednika udruge "Solidarnost", Petra Smokrovića, Most bi u IX. jedinici bez problema osvojio jedan mandat. Dapače, nakon najnovijeg osluškivanja pulsa članovima Udruge, Smokrović kaže kako su uvjereni i u drugi mandat.

- Naša udruga gospodinu Petrovu i Mostu može osigurati najmanje 5.000 glasova. Međutim, imamo puno veći broj članova koji inače nije aktivan u udruzi i ne plaća članarinu ali sam siguran da će glasovati za ovu političku opciju, što u konačnici znači da bismo u IX. jedinici Mostu mogli osigurati i do 20.000 glasova - najavljuje Smokrović.

Socijalno osjetljivi

Velika je ovo brojka, čak i za optimističnog Stipu Petrinu, no u "Solidarnosti" računaju na nezadovoljstvo bivših radnika propalih zadarskih poduzeća koji se osjećaju zanemarenima i od lokalne i od nacionalne vlasti.

- Ako je pravde Most bi trebao dobiti i dva mandata u ovoj jedinici jer dosad nitko nije pokazao razumijevanja za probleme nas radnika ugaslih zadarskih poduzeća. Zato smo i odlučili podršku dati gospodinu Petrini - poručuje Smokrović.

Nova politička platforma, Most nezavisnih lista, tako će u IX. izbornoj jedinici prvi put imati priliku odmjeriti snage sa HDZ-om i SDP-om. Petrina i njegov kolega, predsjednik Mosta, Božo Petrov, u Zadru najviše računaju na glasove bivših radnika propalih zadarskih tvrtki jer smatraju da su i sami pokazali socijalnu osjetljivost. Petrov je, naime, prodao službeni automobil što ga je naslijedio kao gradonačelnik Metkovića da bi novac uložio u gradski vrtić, a Petrina je godinama radio volonterski na mjestu načelnika Primoštena. Ostaje vidjeti koliko će radnici ugaslih tvrtki Zadarske županije prepoznati njihov rad i hoće li se nakon niza godina doista pojaviti opcija koja će narušiti tradicionalni omjer snaga HDZ-a i SDP-a.

Post je objavljen 04.11.2015. u 20:03 sati.