Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoranostric

Marketing

Pred izbore (5): Što nam govori najnovija anketa


Ovaj tekst nije nastavak općih razmatranja koji sam bio najavio jučer, nego komentar najnovije vijesti o anketi IP.

Sažetak: Objavljeni rezultati dviju anketa najavljuju neizvjesnu bitku za svaki glas do nedjelje u 19:00. Mali pomaci u postotku glasova mogu donijeti velike pomake u postotku osvojenih mandata u svakoj izbornoj jedinici. DK i KHR bore se za prvo mjesto, a pet "trećih" za jedan ili više mandata. Uz granice pouzdanosti anketnih rezultata, valja imati na umu da u ovom trenutku vjerojatno još 10 do 15% onih, koji će na izbore izaći, nisu donijeli konačnu odluku za koga glasati.

Dodatak:Večernji list donosi potpuniji prikaz, pa sam unio dopune u tekst

confidence intervalNova TV objavila je jučer navećer rezultate ankete javnoga mnijenja u 3. i 9. izbornoj jedinici, koju je provela agencija Ipsos Puls, terenski, na uzorku od oko 400-450 ispitanika u svakoj IJ. U slijedećih nekoliko dana, objavit će rezultate i za ostale IJ.

Granice pouzdanosti ovisne o veličini uzorka

Moguća greška ankete zbog slučajnih statističkih varijacija (pretpostavljajući da da je uzorak reprezentativan i da nema drugih sistemskih grešaka) je naravno to veća što je uzorak manji.

S druge strane, smatra se da kod terenskih istraživanja manje utječu drugi čimbenici, koji mogu povećati nepouzdanost.

Granice pouzdanosti za uzorak od oko 400 ispitanika

Prva brojka označazava postotak glasova dobivenih u anketi, a druga granicu 95-postotne pouzdanosti.

50% --> ± 4,9% (tj. stvarna potpora je s 95% vjerojatnosti između 45,1% i 54,9%.)
30% --> ± 4,5%
10% --> ± 2,9%
5% --> ± 2,1%

(U prezentaciji na TV navedene su granice greške uzorka - to je za 50%.)

To je otprilike dovoljno, da ne morate svaki put iznova računati.

Granice pouzdanosti za uzorak od oko 1000 ispitanika (u ispitivanju koje je ranije Promocija Plus napravila za RTL):

50% --> ± 3,1%
30% --> ± 2,8%
10% --> ± 1,9%
5% --> ± 1,4%

Problemi prezentacije rezultata

Imam osjećaj, da je NOVA TV naručila ovu veću i skuplju anketu, u odnosu na uobičajenu mjesečnu na uzorku 1000, ali ipak na manjim uzorcima (radi uštede), da bi parirala interesu koji je dio javnosti pokazao za anketu koju je platio konkurentski RTL, i čiji su rezultati prezentirani s puno detalja.

Prva, očita primjedba prezentaciji na Nova TV jest, da podatak o granicama pozdanosti ne iznose (što RTL čini). I Nova je to činila u prezentaciji mjesečnih istraživanja CroBarometar (npr. za rujan); to su nazvali čudnom sintagmom "bazen glasova".

Pretpostavljam, da su objavljeni postoci uz odbitak neodlučnih. Fali taj bitan podatak - koliko je neodlučnih?

Usporedba rezultata dvije ankete u 3. i 9. izbornoj jedinici

Imajući na umu te granice, najzanimljivije je usporediti rezultate dvije ankete, s obzirom na vremensku razliku u vremenu provođenja ankete. Prva brojka je raniji rezultat P+, druga sadašnji rezultat IP. Da vidimo, možemo li zaključivati o nekim vjerojatnim pomacima (ili su razlike samo u okviru slučajnih varijacija).

Usporediti treba podatke o postotku glasova, ne mandate, jer to je rezultat naknadnog proračuna i unosi nove nesigurnosti. (MB+ označava koaliciju oko Stranke Milana Bandića 365).

Rezultate IP navodim zaokruženo na jednu decimalu. S obzirom na granice greške, navođenje dvije decimale je nepotrebno.

TREĆA IZBORNA JEDINICA

KHR = 44,7% = 50,5%
DK = 30,2% = 23,6%
KUH = 6,4% = 5,3%
ŽZ = 4,6% = 6,3%
Most = 4,4% = 4,3%
Orah = 4,2%
MB+ = 2,0% = 5,0%

Za ORaH RTL nije objavila rezultat, iako sigurno nisu pali na 0%. Morali su objaviti kompletne rezultate, barem staviti na Svemrežje.

Kompletniji prikaz rezultata objavljen je u Večernjem listu. ORaH ima 3,37%. Gornja granica 95%-ne pouzdanosti je 5,0%. Uzimajući to u obzir, kao i mogućnost da se u finišu kampanje popravi rezultat privlačenjem dijela neodlučnih, stranke koje imaju barem 3% treba razmatrati kao one koje imaju šanse na osvajanje mandata.

DEVETA IZBORNA JEDINICA

U IX. IJ, u trenutku kad je P+ provodila anketu, Nezavisna lista Stipe Petrine najavljivala je samostalni izlazak na izbore. Ali Petrina nosi listu Mosta, pa sam te postotke zbrojio (bilo je 4,6% za most i 2,0% za NLSP).

DK = 55,0% = 54,3%
KHR = 27,3% = 26,1%
Most = 6,6% = 5,9%
ŽZ = 3,8% = 4,5%

Ostali su u ovoj IJ ispod "granice relevancije" od 3%: MB+ ima 1,9%, ORaH 1,8%, stranka Željka Keruma 1,6%. Osobito je neočekivano što je Koalicija Hrvatske konzervativne stranke, HSP i OS, za koju se očekivalo da ovdje ima šansu, na smiješnih 0,4%. Dakako, svi se imaju pravo nadati do zadnjeg časa da su ankete pogriješile.


IMA LI DAKLE BITNIH PROMJENA?

Deveta Izborna jedinica

U 9. IJ, sve je gotovo jednako u obje ankete. Kad Most ne bi prešao prag, odnos mandata bi bio 10-4, a s njim je odnos 9-4-1 u obje ankete. D'Hondov sustav raspodjele ide u korist najjače stranke, koja u svakom slučaju ima znatno viši udio u mandatima, nego u glasovima.

Pri ovom rasporedu glasova, ako tri prva rezultata držimo fiksnim, pa povećavamo mogući rezultat ŽZ (pomoću online kalkulatora), njima čak ni 5,8% ne donosi mandat. Ako bi osvojili 6,0%, osvojili bi mandat - ali na račun Mosta.

Ako malo povećamo i rezultat Mosta, ove dvije stranke trebale bi osvojiti, jedna barem 6,3% a druga barem 6,1%, da bi obje osvojile mandat. To bi išlo na račun DK pa bi raspored mandata bio 8-4-1-1. (Kad mandate za DK i KHR držimo fiksnim. Ako te liste osvoje nešto manje, onda za Most i ŽZ može biti dovoljno nešto manje, da osvoje mandat.)

Aktivisti Živoga zida imaju dakle razloga nadati se i pritisnuti u finišu kampanje, da "upecaju" još kojeg glasača pa eventualno osvoje mandat.

Bitan čimbenik: još ima znatan broj neodlučnih!

Kao što sam napisao jučer, možemo pretpostaviti, na osnovu dosadašnjeg iskustva u Hrvatskoj i drugdje, da u ovom trenutku još uvijek ima 10 do 15% onih, koji će na izbore izaći, a da nisu odlučili za koga će glasati. Borba za te glasove vodit će se do nedjelje u 19.00.)

Treća izborna jedinica

Ovdje postoji znatna razlika kod prve prve dvije liste. KHR ima 5,8% više, a DK 6,6% manje. KHR je jednako nadmoćna ovdje kao DK u devetoj.

Je li promjena rezultat dosadašnje kampanje? Moglo bi biti. Vidjet ćemo što kažu za ostale izborne jedinice.

Za ostale, vidimo znatniji napredak kod MB+ (iako, ako pogledate gore navedene granice nesigurnosti, 5,0% znači da je podrška u generalnoj populaciji u toj IJ s vjerojatnosti 95% između 2,9% i 7,1%, a ta donja granica može se preklopiti s gornjom granicom u prethodnom istraživanju).

KUH (odnosno, R. Čačić) ovdje po obje ankete osvaja manje glasova, nego što se nadaju i najavljuju. Izgleda da njima prelazi manji broj nekadašnjih glasača HNS-a (i možda i laburista), nego što su se nadali. Možda im je manje spremno dati glas na izborima za Sabor, nego što bi bilo na lokalnima. (Mnogi ljudi dijele glasove, ne glasaju za iste na svim izborima.) Nadaju se da bi ovdje mogli osvojiti dva mandata, a u pitanji im je i jedan. Raspored mandata na osnovu postotaka u anketi 9-4-1.

Ovdje je gužva među "trećima" - čak četiri liste imaju šanse preći prag, prema objavljenom, a vjerojatno ORaH nije toliko daleko, da se ne bi mogli nadati.

To je situacija, koja je bila jasna već prije početka kampanje: imamo dvije velike koalicije koje se bore za prvo mjesto, dvije regionalne stranke koje sigurno osvajaju mandate na svom području, te pet stranaka ili koalicija koje imaju šanse osvoji barem jedan mandat.

Varirajmo sad rezultate. Ako ostale postotke ostavimo istim, KUH bi trebala dodatnih 0,4%, ukupno 5,7%, da osvoji mandat, na račun KHR. Raspored onda postaje 8-4-1-1.

Ukoliko bi pak još jedna lista, recimo MB+, prešla prag, ako ostavimo da ŽZ osvaja 6,3%, trebali bi KUH i MB+ imati po 6,0%, pa da sve tri osvoje mandat. Raspored mandata je onda 8-3-1-1-1. A to je moguće - u okviru je granica pouzdanosti.

Dapače, ajmo još malo varirati. Pretpostavimo da KHR osvoji nešto manje, 47,9%, DK ostaje na 23,6% a četiri liste: ŽZ, KUH, MB+ i Most ostvoje po 6,0%. To je još uvijek unutar granica moguće statističke greške. Onda bi raspored mandata bio 7-3-1-1-1-1!

Kao što sam i ranije više puta upozoravao: male varijacije u postotku glasova mogu dovesti do znatnih varijacija u postotku mandata.

Dakle, ovdje su svih sedam relevantnih igrača maksimalno stimulirani, da ulože napore do zadnjeg trenutka, da privuku još glasova.

(Ovo sam pogledao tek jutros - jučer sam se navečer bavio zabavnijim stvarima. Pa sam sjeo malo pogledati, pa sam onda pogledao i malo više. Zanimljivo. Postavio sam to prvo kao komentar u topicu o istraživanjima javnoga mnijenja na forum.hr, a onda još malo pregledao i prilagodio za blog.Evo idem sad vidjet na sajtu Nove TV što kaže Tomislav Cipek.)

Post je objavljen 03.11.2015. u 11:05 sati.