Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nekretnineumag

Marketing

Kreće obnova renesansne palače Moise na Cresu

Palača Moise zaštićeno je kulturno dobro. Pripada najmonumentalnijim građevinama s početka 16. stoljeća u Cresu, ali i među najveće patricijske gradske palače iz doba renesanse u Hrvatskoj. Jedinstvena je zbog svojih iznimnih arhitektonskih rješenja neuobičajenih za Cres, poput svodova i trijemova, te oslikanog interijera.
U grupi je renesansnih palazetta creske vlastele na kojima radi udomaćena kameno-klesarska radionica Marangonića u vrijeme graditeljskog i gospodarskog razvoja grada Cresa. Građena je prema venecijanskom modelu s lokalnim specifičnostima.
Obnova i rekonstrukcija, te opremanje jedne od šest preostalih patricijskih palača u srednjovjekovnoj jezgri grada Cresa financira se u sklopu programa EU za Hrvatsku IPA 2013., a obnovljena palača služit će u znanstvene svrhe. Naime, u palači će biti regionalni Centar za cjeloživotno obrazovanje i Centar humanističkih i društvenih znanosti, te kongresni centar, kojima će upravljati Sveučilište u Rijeci.
Sveučilište je s Gradom Cresom potpisalo ugovor o korištenju Palače, a u gradu pogođenom depopulacijom očekuju da će profesori i studenti donijeti živost tijekom cijele godine, a ne samo u ljetnoj sezoni.
U budućnosti će u većem dijelu palače biti prostori koji će se koristiti u edukativne svrhe (predavaonice, učionice, knjižnica i kongresna dvorana), popratni prostori (dormitorij za smještaj polaznika seminara, radionica i drugih događanja te apartmani za predavače), kao i prostori komercijalne prirode (restoran, kafić, knjižara, izložbeni prostor). Planirana namjena, osim edukativne dimenzije, imat će utjecaj i na kulturni, društveni te gospodarski razvoj Grad Cresa, otoka i regije.
Inače, još ranije obnovljena je i creska palača Arsan Petris u kojoj je smješten Gradski muzej Cresa.
Od ukupnog troška projekta teškog 4,15 milijuna eura 85 posto su sredstva EU,
a preostalih 15 posto sufinancira Ministarstvo kulture iznajmljivanje stanova

Post je objavljen 03.11.2015. u 07:04 sati.