Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/toco1980foto

Marketing

Digitalna tamna komora

Photoshop, sinonim za obradu fotografije je zapravo samo jedan od gomile programa koji se danas koriste za obradu digitalnih (i digitaliziranih) fotografija (kao npr. GIMP, Lightroom,...)

Mnogi su uvjereni kako se "Photoshop" ne smije koristiti, no nisu svjesni jedne stvari:

Photoshop je za digitalnu fotografiju ono što je tamna komora za klasičnu filmsku ("analognu") fotografiju!

Osnovna razlika je samo u tome što se u tamnoj komori trošilo mnogo vremena već i za samo razvijanje, a kamoli za dodatna "fina podešavanja" slika. Nije bila rijetkost da su se u tamnim komorama provodili sati, pa čak i dani... Danas se te iste stvari koje je bilo moguće napraviti u tamnoj komori u Photoshopu naprave za nekoliko minuta. Npr.:

Izrez

Izrezivanje ili "cropanje" slike iz originalne fotografije (zbog suvišnih elemenata na slici, nagnutog horizonta isl.) radilo se i u tamnoj komori, bilo pomoću tzv. maske, kojom se na aparatu za povećanje zaklanjao "višak" slike (koji se želio "odrezati"), ili se pak koristio fotoapapir manjeg formata od projicirane slike.

U photoshopu isto tako postoji alat za izrezivanje.

Kontrast i svjetlina
Kontrast se kod analogne fotografije kontrolirao načinom razvijanja filma, i korištenjem foto-papira određene gradacije. Kod izrade povećannja na fotopapiru, željena svjetlina i kontrast su se određivali metodom pokušaja i pogreške.

U Photoshopu se ovo podešava "levelima" i "krivuljama", gledajući u histogram (koji prikazuje raspored tonova na slici).

Dosvjetljavanje
Dosvjetljavanje se u tamnoj komori radilo tako da se rukama ili tzv. maskom (npr, izrezanim komadom kartona) zaklonio dio slike koji nije trebao biti dodatno osvijetljen.

U Photoshopu je to moguće napraviti na više načina, "dodge/burn" alatom, dupliciranjem "layera" itd...

Retuš
Ono što danas svi zovu "peglanje" radilo se i u vrijeme filmske fotografije. Dodavanje nepostojećih ili pak brisanje nepoželjnih elemenata na fotografiji, od prašine i ogrebotina, pa do cijelih objekata. A radilo se ili direktnim "crtanjem" (ili struganjem) po negativu, crtanjem po pozitivu i njegovom ponovnom snimanju.

Danas u photoshopu za to postoje razni alati; "olovke", "kistovi" i "gumice"...

Fotomontaža
Fotomontaža (uz retuš) je ono zbog čega se ljudi ,mahom lažni autoriteti i neznalice obrušavaju na photoshop. No fotomontaža, proces koji se sastoji od kombiniranja više fotografija u jednu, ili pak značajnog "prekrajanja" originalne fotografije poznat je od davnina. Često se koristila (uz retuš) u propagandne svrhe i za zavaravanje širokih narodnih masa...

Inače, fotomontaža je poznata od davnih dana! Praktički od samih početaka fotografije.

This 1902 ‘Photo’ of General Grant is an Early Example of Compositing

Photoshopped Photos From Before the Days of Photoshop

Photo manipulations in Russia

Post je objavljen 31.10.2015. u 18:14 sati.