Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zaboland

Marketing

Zero days

Ratovi buducnosti vodit ce se puno vise cyber oruzjem nego konvencionalnim oruzjem. Zamislite samo koliko stete mozete nanijeti neprijatelju ako mu unistite bankarski sistem, sustav opskrbe elektricnom energijom ili preuzmete njegov zapovjedni sustav. Za takvo cyber ratovanje se najbolje pripremati u vrijme mira, jer u doba rata su svi sustavi zastite vec debelo podignuti. Zbog toga nije cudno da saveznici spijuniraju saveznike (Ameri Nijemce, Englezi Francuze...itd.), jer nikad se ne zna sto ce biti u buducnosti. Ukoliko zelite biti spremni za cyber rat onda vam u tome mogu pomoci zero days.

Zero days su „bugovi“ ili rupe u programima preko kojih se mozete ubaciti i neciji kompjuter. Zovu se zero days, jer ih do da danas nitko nije otkrio osim vas. Naravno te rupe nije lako otkriti, ali vi ste haker koji sve zna o kompjuterima i softverima. U slobodno vrijeme za razbibrigu trazitie „bugove“ po programima. Zajedno s tisucama hakera diljem svijeta. Cim jednog nadjete prijavite to vlasniku programa. On vam se zahvali, vjerojatno nesto plati i zakrpa rupu. Ucinili ste dobro djelo. No ukoliko ste gladni novca, mozda zbog dugova na on-line kladjenju, ili vam se covjecanstvo zamjerilo, onda mozete odluciti vase otkrice ponuditi na „crnom“ trzistu. Mnogo je onih koji su zainteresirani za vas zero day, pogotovo ako se nalazi u nekom jednostavnom programu kojeg posjeduje vecina racunala, poput Word-a ili Adobe-a. Takvi zero days postizu najvisu cijenu, jer mogu nanijeti najvise stete. Na „crnom“ trzistu srest cete teroriste, ekstremiste, borce za neovisnost, ali i vlade zapadnih demokracija. I tu postaje stvar jos zanimljivija.

Zabolandska vojska posjeduje vec par godina obuku za cyber jedinicu, koja obucava vojnike za racunalom. Jedan novinar je zapovjedniku te jedinice postavio pitanje posjeduje li i Zaboland zero days. Zapovjednik je odgovorio da na to pitanje ne moze dati odgovor.



Post je objavljen 31.10.2015. u 10:04 sati.